TÉMA

Justiční stráž

Tři lidé dostali kvůli incidentu u soudu s Peterkovou podmínky. Dva se proti trestu brání

Třem lidem obviněným v souvislosti s loňským incidentem během jednání u pražského městského soudu, kdy dav mimo jiné vysadil dveře do jednacího sálu, Obvodní soud pro Prahu 2 uložil podmíněné tresty. Jeden navíc musí zaplatit deset tisíc korun. Dva z nich se proti verdiktu brání odporem, soud tak o jejich vině musí rozhodnout v hlavním líčení. ČT o tom informovala mluvčí soudu Marcela Pröllerová. V případu čelí obžalobě celkem sedm lidí, čtyři z nich si ale dosud rozhodnutí nepřevzali, a soud tak v jejich případě nemůže podávat žádné informace. Podle Pröllerové se jim rozhodnutí nyní pokouší doručit policie.
25. 4. 2024|

Zásah policie byl profesionální, řekl Blažek k zákroku kvůli chování davu u soudu s Peterkovou

Zásah policie a justiční stráže při úterním incidentu u Městského soudu v Praze, kdy příznivci dezinformátorky a bývalé novinářky Jany Peterkové vylomili dveře do jednací síně, byl profesionální. Po jednání vlády to řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Měnit zákony podle něj není třeba. Do budoucna je nutné pro předcházení incidentům zlepšit určitou informovanost a více komunikovat například s řediteli bezpečnosti na jednotlivých soudech i v dalších zařízeních, míní.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 21:56|

Účast advokáta Naxery v incidentu před soudem s Peterkovou bude řešit profesní komora

Česká advokátní komora (ČAK) předložila své kontrolní radě podnět k prověření účasti advokáta Norberta Naxery na úterním incidentu u pražského městského soudu. Před projednáváním případu Jany Peterkové, odsouzené za šíření poplašné zprávy, její příznivci vyrazili dveře do soudní síně. Předseda stavovského sdružení Robert Němec na Twitteru vyzval veřejnost k poskytnutí bližších informací a svědectví. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) byl zásah policie a justiční stráže na místě profesionální.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 17:09|