TÉMA

John Adams

V San Francisku uvedli operu o střelbě na škole. Jednou z hlavních postav je Češka

Na přelomu milénia se v Helsinkách koná svatba. Utajovanou skvrnou ženichovy rodiny je jeden ze synů odsouzený za masovou střelbu na střední škole. Jenže Češka Tereza, která dělá na hostině číšnici, pravdu zná. Jednou z obětí totiž byla její dcera. Setkání vyvolá traumatické vzpomínky a také ukáže, že hledání viníka není tak jednoznačné. Operu Nevinnost napsala finská skladatelka Kaija Saariahová, v červnu se poprvé hrála v Americe, v zemi, kde je násilí páchané střelnými zbraněmi obzvláště citlivým tématem.
5. 6. 2024|

Operu o Donaldu Trumpovi nenapíšu, říká americký „všežravec“ John Adams

Na festivalu Pražské jaro se představuje jeden z nejvýznamnějších současných skladatelů John Adams. Spolu s Philipem Glassem a Stevem Reichem proslavil minimalismus, známý je operou o návštěvě bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona v Číně. Hostem Pražského jara je Adams poprvé. Česká filharmonie pod jeho taktovkou uvádí dvě jeho skladby.
23. 5. 2023|

Mrazy, bouře, záplavy a sucho předcházely i Velké francouzské revoluci. Změny klimatu přispívají k sociálním otřesům

Střídání sucha, záplav a neúrody vyvolává společenský chaos. Dlouhodobé klimatické změny přivodily úpadek a zánik dosud vzkvétajících společností jako římská říše nebo Persie. Nejlepším a nejlépe prostudovaným příkladem střetu klimatických změn a politického zmatku je ale podle časopisu Time období kolem francouzské revoluce z roku 1789.
8. 11. 2021|

O prezidentu USA rozhoduje 538 lidí, někteří občané volit nemohou. Systém hlasování je unikátní

Americké prezidentské volby se blíží. Občané Spojených států si první listopadové úterý zvolí budoucí hlavu státu. Systém volby je ale složitější než prosté přímé hlasování a může se stát, že v Bílém domě usedne ten, kdo získal méně hlasů. Nabízíme přehled toho, co se stane 3. listopadu a jak si Američané volí prezidenta.
14. 10. 2020|