TÉMA

Jan Břečka

Sovětskému osvobození Brna bránili Hitlerjugend a z donucení i Češi. Boje komplikovaly i povodně

Před 75 lety se Rudé armádě podařilo dobýt Brno, které v té době představovalo jednu z největších překážek v postupu sovětských jednotek při osvobozování Československa. Město s velkou německou menšinou bylo už od zimy opevňováno. Vojáci 2. ukrajinského frontu moravskou metropoli dobyli necelé tři týdny poté, co padesát kilometrů jihovýchodně od Brna u Lanžhota poprvé překročili hraniční řeku Moravu.
26. 4. 2020Aktualizováno27. 4. 2020, 11:54|

Zapomenutá hrdinka z Brna postřelila tři gestapáky. Žádné jiné ženě v odboji se to nepodařilo

Do pomoci parašutistům se za protektorátu zapojovali muži, ženy i celé rodiny. Úkryt jim poskytla také Antonie Bohatcová z brněnských Řečkovic. Společně se svým manželem pomáhala výsadkářům ze skupiny Silver B. Když je gestapo 3. ledna 1945, tedy přesně před 75 lety, přišlo zatknout, neváhala tehdy 44letá odbojářka vzít zbraň a při přestřelce zranit tři nacisty, což se zřejmě žádné jiné ženě v domácím odboji nepovedlo. Přesto je její příběh téměř neznámý.
3. 1. 2020|

Unikátní barevné fotografie z piety za Jana Palacha v Brně. Snímky léta ležely v rodinném archivu

Před 50 lety se konal pohřeb Jana Palacha. Barevné fotografie z brněnské tryzny z roku 1969 nedávno v otcově archivu objevil Jiří Dokoupil z Valchova. Snímky ležely 50 let zapomenuté mezi rodinnými momentkami. Podle historika Moravského zemského muzea je nález barevných fotografií z této akce výjimečný.
25. 1. 2019|