TÉMA

Guadeloupe

Do skály v Anguille narazila jachta. Mezi oběťmi a zraněnými jsou Češi

Malá jachta s vlajkou ostrova Svatý Martin narazila plnou rychlostí do skály v Anguille v Karibiku. Jeden člověk zemřel, druhý utrpěl vážná zranění. Na svých webových stránkách to uvedl server St. Maarten News. Podle prvních informací jsou mezi oběťmi a zraněnými dva Češi, sdělila na dotaz ČT mluvčí tuzemského ministerstva zahraničí Lenka Do.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 20:08|

Pandemie ve světě: Slovensko prodloužilo výjimku pro neočkované pendlery. V Izraeli ubývá těžkých případů

Slovensko při vstupu do země nadále nebude vyžadovat karanténu od lidí, kteří přes hranice dojíždějí za prací a kteří nejsou plně očkováni proti nemoci covid-19. V Izraeli začalo ubývat případů hospitalizací lidí s těžkým průběhem. Odborníci to vysvětlují vakcinací třetí dávkou, kterou dostalo v devítimilionové zemi zatím něco přes 1,8 milionu lidí. Na Sicílii se budou od pondělka zřejmě muset opět nosit roušky, a to i venku. Oficiálně by měla vláda opatření oznámit ve čtvrtek večer. V části francouzských zámořských území začne kvůli covidu-19 později školní rok.
27. 8. 2021|

Většina nanoplastů, které míří v řekách do oceánů, zůstává na pobřeží, domnívají se vědci

Nanoplasty, které v potocích a řekách míří do oceánů, mají tendenci shlukovat se kolem pevných objektů. Tvrdí to nová studie, kterou zveřejnil odborný časopis Environmental Science & Technology. Podle vědců to může znamenat, že většina těchto částic tak zůstává zachycená u ústí řek nebo pobřeží.
14. 3. 2021|

V Karibiku se probouzejí desítky let dřímající sopky. Vědci studují, jakou hrozbu mohou znamenat

Ve východní části Karibiku v posledních týdnech stoupá vulkanická aktivita. Zvyšuje se činnost sopek na Martiniku, Svatém Vincencovi a Grenadinách. Protože je tato oblast hustě zalidněná a sopky zde v minulosti způsobovaly velké škody, začali potenciální hrozbu zkoumat seismologové.
4. 1. 2021|

Ve Francii se koronavirus nejrychleji šíří na jihu, úřady omezují setkání v parcích či hudbu venku

Ve Francii od počátku srpna setrvale roste denní počet případů nákazy koronavirem. V sobotu dokonce úřady ohlásily rekordní přírůstek 10 561 případů, v úterý přibylo kolem osmi tisíc nakažených. O celostátních opatřeních se zatím neuvažuje, neboť počet infikovaných nejvíce roste ve čtyřech regionech. Nejhorší je situace na jihu země, kde proto přijali nová opatření. Stávkují tam také pracovníci některých odběrových míst zajišťujících testy na koronavirus a na čtvrtek hrozí celostátním protestem.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 20:15|