TÉMA

Galileo

Evropské rakety mají potíže, nemohou vynést satelity systému Galileo. Zařídit by to mohl Musk

Evropské družice potřebují do kosmu, ale evropské rakety mají problémy. Ve hře tak je, že je tam donesou americké společnosti, jako je například SpaceX miliardáře Elona Muska. Informuje o tom server Politico.
19. 4. 2023|

Europoslanci debatovali o chování Ruska. „Proč nemáme vůli bránit se agresi?“ zaznělo v diskusi o Vrběticích

Země Evropské unie by měly sáhnout ke koordinovanému vypovídání ruských diplomatů v reakci na kauzu Vrbětice a vyostřenou situaci mezi Českem a Ruskem. Požadují to v návrhu rezoluce hlavní politické skupiny v Evropském parlamentu. O vztazích mezi EU a Ruskem a dalším postupu vůči Moskvě debatovali ve středu europoslanci s šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem. O nezávazném usnesení bude europarlament hlasovat ve čtvrtek.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 19:45|

Newton a Galilei se skrývali v Rumunsku. Policie našla ukradená první vydání jejich děl

Policie v Rumunsku našla ukradené vzácné knihy, včetně prvních vydání prací Galilea Galileie a Isaaca Newtona. Oznámila to stanice BBC s tím, že na dvě stě vzácných a cenných výtisků má hodnotu více než 2,5 milionu liber (přes 73 milionů korun). Nalezený lup obsahuje kupříkladu také náčrty španělského malíře Franciska Goyi.
18. 9. 2020|

Evropský navigační systém Galileo po týdenní poruše opět funguje

Poskytování satelitních navigačních služeb evropským systémem Galileo bylo obnoveno. Bez dalších podrobností o tom informovala mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková a agentura GSA, která Galileo provozuje, sídlí v Praze, obnovení poskytování služeb oznámila na svém webu. Systém nefungoval od minulého čtvrtka kvůli technickým problémům pozemské části.
18. 7. 2019|