TÉMA

František Bányai

Na židovském hřbitově vznikl památník z rozřezaných náhrobků, které byly v dlažbě na Václavském náměstí

Památník Návrat kamenů odhalili na Starém židovském hřbitově v Praze na Žižkově. Vznikl z rozřezaných náhrobků, které byly desetiletí součástí dlažby na Václavském náměstí v hlavním městě. Autory pietního pomníku jsou Lucie a Jaroslav Rónovi.
7. 9. 2022|

Rozřezané náhrobky, které skončily jako dlažební kostky, se vrátí v památníku. Židovská obec na něj vybírá peníze

Příběh více než šesti tisíc kamenů z rozřezaných židovských náhrobků, které skončily jako dlažba na Václavském náměstí, se chýlí k závěru. Pražská židovská obec vyhlásila sbírku na podporu nového památníku, který bude stát na starém hřbitově na Žižkově.
19. 6. 2022|

V centru Prahy našli další stovky kostek z židovských náhrobků, náboženská obec je dostane zpět

Židovská obec v Praze dostane další stovky dlažebních kostek, které se našly při rekonstrukci Václavského náměstí v Praze a jsou z rozřezaných židovských náhrobků. Informoval o tom předseda Židovské obce v Praze František Bányai. „Ručně se rozebírá původní dlažba, desítky kamenů nesou zbytky textů a stovky kamenů jsou z leštěného mramoru,“ řekl. Zatím nelze podle něj identifikovat žádný náhrobek, ani místo původu kamenů.
6. 5. 2020|

Dlažební kostky z židovských náhrobků postupně zmizí z pražských ulic. Židovská obec je pietně uchová

Některé dlažební kostky v pražských ulicích vznikly z židovských náhrobků. Když se z dlažby vyjmou, jsou zdola vidět fragmenty nápisů – a do budoucna na ně už chodci nešlápnou. Město v nejbližších týdnech podepíše memorandum s židovskou obcí, které bude předávat zbytky náhrobků objevené při výkopových pracích. Informaci potvrdila České televizi poradkyně radní pro kulturu Kamila Matějková.
4. 11. 2019|