TÉMA

Fedor Gál

Památník romského holocaustu v Letech se otevřel veřejnosti

Památník holocaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se v neděli poprvé otevřel veřejnosti. Vznikl na místě koncentračního tábora pro Romy z druhé světové války, kde pak více než čtyři desítky let stál velkokapacitní vepřín. Památník bude zatím otevřený vždy od čtvrtka do neděle. Provozní doba do budoucna ještě není určena, řekla novinářům ředitelka Muzea Romské kultury se sídlem v Brně Jana Horváthová.
12. 5. 2024Aktualizováno12. 5. 2024, 20:33|

Jde o válku mezi dobrem a zlem, říká biskup Holub. Sociolog Gál přirovnal Putina k Hitlerovi

Rusko-ukrajinský konflikt je válkou mezi sílou dobra a sílou zla, řekl ve speciálním vysílání ČT biskup plzeňské diecéze a bývalý vojenský kaplan Tomáš Holub. Podle sociologa a politologa Fedora Gála je jasné, kdo je v tomto sporu tím zlem, míní, že ruský prezident Vladimir Putin, nikoli samotní Rusové. Oba také vyzdvihli solidaritu k uprchlíkům v Česku. Upozornili však na to, že je třeba v pomoci potřebným vytrvat.
14. 3. 2022|

30 let zpět: Manifestace v Praze za demokracii v SSSR

V den 23. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy se na Václavském náměstí v Praze konala manifestace na podporu demokracie v sovětském Rusku. Projevy představitelů různých politických stran si přišly poslechnout tisíce lidí. Ke konci se mítink snažila narušit skupina republikánů v čele s Miroslavem Sládkem, ale dav je vypískal.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 8. 2021|

30 let zpět: Federaci ještě chceme

Uprostřed napjatých jednání, která doprovázela přípravu kompetenčních zákonů stanovujících pravomoci národních vlád v rámci federace, se na zámku Slavkov v den výročí založení státu konalo setkání nejvyšších představitelů federace i obou republik. Na závěr jednání účastníci přijali deklaraci o vůli pokračovat v soužití ve společném státě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
29. 10. 2020|

30 let zpět: Pomlčková válka

Více než dvanáctiminutová relace z Televizních novin věnovaná jednání Slovenské národní rady, kde se mimo jiné rozhodlo o novém názvu republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
30. 3. 2020|