TÉMA

Expo 2020

Pandemie ve světě: Francie i Británie hlásí nejvyšší počty nakažených za den od začátku šíření covidu

Francie za posledních 24 hodin zaznamenala 179 807 nových výskytů koronaviru. Je to dosud nejvíce, předchozí maximum bylo 104 611. Obdobně je na tom Británie, která za uplynulý den zjistila 129 471 nových případů nákazy covidem, což je nejvyšší počet od začátku pandemie.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 20:35|

Začala světová výstava Expo 2020. Poprvé ji hostí arabská země

V Dubaji se návštěvníkům otevřely brány světové výstavy Expo 2020, která potrvá do konce března příštího roku. Na dvojnásobku rozlohy Monaka vystavuje skoro dvě stě zemí, z nichž šedesát včetně Česka postavilo vlastní pavilony. Mottem Expa je propojování myšlenek a vytváření budoucnosti. Výstava má tři podtémata –⁠ udržitelnost, mobilitu a příležitosti –⁠ přičemž každé má vlastní pavilon. Ten pro udržitelnost nese název Terra a v této oblasti se nachází i český pavilon zvaný Czech Spring, oznámila kancelář generálního komisaře české účasti v Dubaji.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 20:24|

Český pavilon bude v Dubaji vyrábět vodu ze vzduchu. Vsadili jsme na hi-tech, vysvětlil Potužník

Výroba vody ze suchého pouštního vzduchu, 3D tisk, český design, umění a technologie. To vše má světu představit český pavilon na výstavě Expo v Dubaji. Kvůli pandemii začne s ročním zpožděním 1. října. Při rozhodování o finálních úpravách interiérů pavilonu pomáhá i jeho model převedený do virtuální reality. Hostem Událostí, komentářů byl generální komisař české účasti na výstavě Jiří František Potužník.
20. 5. 2021|

Český pavilon na Expu v Dubaji zastíní Mrak olomouckého výtvarníka Jana Dostála

Olomoucký sochař Jan Dostál dokončuje v Dubaji plastiku pro český pavilon Expo. Světová výstava začne letos v říjnu, poprvé v arabské zemi. Téměř deset metrů vysoká obří skulptura s názvem Mrak je vytvořená z devíti kilometrů nerezových trubek. Sochař ji tvořil ze sedmnácti tun materiálu přímo na místě tři měsíce.
11. 5. 2021|

Co Michelangelo tesal tři roky, zvládne tiskárna za pár dní. V Itálii vzniká dokonalá kopie Davida

David dokázal porazit Goliáše, italští restaurátoři se pokoušejí o úkol dle jejich mínění snad ještě těžší – vytvářejí dokonalý klon Michelangelovy sochy Davida. Pomáhá jim nejvyspělejší skenovací technika a 3D tiskárna. Kopie má Itálii v říjnu reprezentovat na odložené světové výstavě Expo 2020 v Dubaji.
14. 4. 2021|

Češi odlili skleněnou Venuši. Největší socha svého druhu ozdobí pavilon EXPO v Dubaji

Český pavilon výstavy Expo 2020 v Dubaji představí dílo umělce Vlastimila Beránka. Jeho Venuše z olovnatého křišťálu je největší leštěnou plastikou z odlévaného skla na světě. Vznikala ve šluknovské společnosti Crystal Caviar, váží 243 kilogramů a její průměr je 88 centimetrů, řekl ředitel Crystal Caviar Marek Landa.
23. 9. 2020|