TÉMA

Evropský účetní dvůr

Evropa potřebuje excelentní výzkum a podporu start-upů, shodli se ministři v Praze

Evropská unie musí vědcům zajistit dobré podmínky, aby zůstávali v Evropě a neodcházeli jinam. Využít a propojit by kvůli tomu měla financování z více programů a fondů. Při neformálním zasedání Rady EU pro konkurenceschopnost ve výzkumu to řekla eurokomisařka pro inovace, výzkum, kulturu a vzdělávání Marija Gabrielová. Podle českého ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) je třeba usilovat i o to, aby naopak do Evropy směřovali vědci ze zámoří.
22. 7. 2022|

Frontex má dostat miliardy eur. Neví však, co s nimi, varuje audit

Pohraniční agentura Evropské unie Frontex nezvládá efektivně plnit své úkoly při ochraně vnějších hranic společenství. Vzhledem k současným nedostatkům není navíc připravena výrazně rozšířit své působení v rámci posíleného mandátu schváleného EU předloni. V auditní zprávě, kde hodnotí práci Frontexu při zvládání nelegální migrace a přeshraničních zločinů, to uvádí Evropský účetní dvůr (EÚD).
7. 6. 2021|

Babiš chce posílit unijní účetní dvůr. Ví, kde najít v EU úspory, vzkázal z Lucemburku do Bruselu

Český premiér Andrej Babiš (ANO) si přeje větší váhu Evropského účetního dvora (EÚD) při rozhodování o finančních tocích uvnitř Evropské unie. Uvedl to v Lucemburku při návštěvě sídla instituce, která kontroluje účetnictví všech příjmů a výdajů EU a jejích orgánů. Babiš také v pátek uctil památku studenta Jana Palacha položením květin u jeho pamětní desky v historickém centru lucemburské metropole.
8. 11. 2019|