TÉMA

Ema Destinnová

Od Destinnové po Koženou. České primadony z MET se sešly na výstavě v New Yorku

Metropolitní opera v New Yorku, zkráceně označovaná MET, patří k nejvýznamnějším divadelním scénám na světě. Vystupovat zde je vnímáno jako prestižní. Výstava Národního muzea v Galerii Českého centra v New Yorku, nazvaná České primadony v MET opeře, připomíná prostřednictvím kostýmů ze sbírek obou institucí stopy českých pěvkyň. Mnohdy se zasloužily o uvedení českých oper na americkém jevišti.
25. 5. 2024|

První pěvec, který prodal milion desek. Carusovi ke slávě pomohl talent i fonograf

O Enricu Carusovi se říkalo, že svým zpěvem dokáže roztříštit křišťálový pohár, hudebně vzdělávat se přitom začal až v osmnácti letech. Bylo mu lehce přes dvacet, když jako operní pěvec debutoval na scéně v Neapoli, kde se 25. února před sto padesáti lety narodil. Ve svém rodném městě, kde jeho jméno ponese brzy nové muzeum, také zemřel. Už jako umělec světového věhlasu. Ke slávě a slušnému jmění mu kromě neobyčejného talentu pomohla také technika. Caruso – příznivec moderních technologií – ke zvěčnění svého hlasu využíval tehdejší vynálezy, jako byl fonograf a gramofon.
25. 2. 2023|

Strohý prostor vily Tugendhat a Ema Destinnová. Představení, ve kterém vyniknou emoce

Život operní pěvkyně Emy Destinnové inspiroval autory nového představení Bouře a klid. V podání divadelního souboru proART Company se v něm kloubí slovo, zpěv a tanec. Autor projektu Martin Dvořák si pro realizaci vybral strohé prostory vily Tugendhat.
29. 1. 2019|