Strohý prostor vily Tugendhat a Ema Destinnová. Představení, ve kterém vyniknou emoce

Život operní pěvkyně Emy Destinnové inspiroval autory nového představení Bouře a klid. V podání divadelního souboru proART Company se v něm kloubí slovo, zpěv a tanec. Autor projektu Martin Dvořák si pro realizaci vybral strohé prostory vily Tugendhat.

Pět různých žen, pět pohledů. Všechny ale ztvárňují jen jednu postavu, Emu Destinnovou. Operní pěvkyně se stala inspirací pro novou hru Martina Dvořáka, který zde sám vystupuje jako Enrico Caruso. „Já se ve své tvorbě v podstatě vždycky trochu ohlížím zpátky. Vybírám si osobnosti kulturního života,“ řekl Dvořák.

Přesto se v představení snaží prostřednictvím hlavní hrdinky poukázat i na současná témata. „Aktuální pohled je ten, že mě zajímá, co to vlastně znamená češství – v dnešní době. Co to znamenalo tehdy pro ni, proč byla takovou vlastenkou. A jakými vlastenci bychom měli být dnes,“ vysvětlil.

Ema Destinnová nebyla reprezentantkou moderny a do vily Tugendhat jako historická postava nepatří, přesto v ní podle autora hra nejlépe vynikne. „Mám pocit, že ty emoce v tom strohém prostoru lépe vyniknou, než v tom prostředí, ve kterém Destinnová sama žila,“ dodal Martin Dvořák.

Světově významná česká operní pěvkyně, skladatelka, spisovatelka. Národní hrdinka, vlastenka. Svou mezinárodní kariéru započala v Berlíně (Hofoper) a rozvinula v New Yorku (Met), Londýně (Covent Garden), Paříži (Theatre du Chatelet) a konečně i v Praze (Národní divadlo)

zdroj: tugendhat.eu

Emma Destinová
Zdroj: Wikimedia.org

Žánrově se hra mísí mezi hudebním a tanečním divadlem a činohrou. Hudební složka je výrazným prvkem celého vystoupení, kde se často prolíná klasika s elektronikou. Emu Destinnovou představuje sopranistka Kateřina Beranová.

Kromě písní, které napsala sama Destinnová, se objevují také skladby Antonína Dvořáka. „S tímto projektem budeme vystupovat i v Německu, tak si myslím, že vůbec není od věci, aby také v Německu slyšeli nejenom Emu Destinnovou, ale i nádherné písně Antonína Dvořáka,“ řekla Beranová. Německý jazyk se s českým během celého představení neustále střídá.