TÉMA

Ejpovice

Sněhové srážky se z jihu Čech přesunuly nad Slezsko. Vznikají závěje

Sněžení, které komplikovalo hlavně dopravu již v pátek, v noci na sobotu ještě zesílilo a přes den neustávalo. Na šumavských hřebenech hor ležel večer i metr sněhu. V jižních Čechách hejtman vyhlásil kalamitní stav. Večer se sněhové srážky přesunuly na východ země, konkrétně z jižní Moravy hlavně do Slezska, kde se k nim přidal vítr. Dopravu na silnicích přes den zkomplikovaly nehody i nesjízdné úseky. Vlaky nabíraly zpoždění nebo je dopravci odříkali kvůli padlým stromům na kolejích i zasněženým výhybkám. Popadané stromy poškodily i elektrické vedení.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 23:18|

Před 80 lety vybuchla pod mercedesem v horní Libni bomba. Hrdinové splnili úkol, Heydrich po týdnu zemřel

Za nejvýznamnější odbojový čin v Evropě je považována likvidace Reinharda Heydricha. Smrtelné zranění mu způsobili českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš před rovnými 80 lety. Zranění, které mu způsobila výbušnina, podlehl Heydrich o osm dní později. Coby šéf Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, tedy fakticky nejvyšší policejní velitel, a zastupující říšský protektor, tedy úřadující hlava okupační německé administrativy v českých zemích, byl nejvýše postaveným nacistou, kterého se odboji v Evropě podařilo za druhé světové války zlikvidovat.
27. 5. 2022|

Řidičům se otevřel opravený tříkilometrový úsek dálnice D5 u Rokycan

Řidičům se otevřel opravený tříkilometrový úsek dálnice D5 od Plzně k Rokycanům ve směru na Prahu. Po více než dvou měsících je opět průjezdný bez omezení, v místě už se netvoří občasné kolony. Motoristé už mohou také zhruba týden využívat opravený nájezd na dálnici na konci přivaděče od Plzně před Ejpovicemi. Na opravené části D5 odstranili stavbaři za 229 milionů korun s DPH podélné nerovnosti na povrchu vozovky, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Adam Koloušek.
14. 11. 2021|

Soud zastavil stíhání strojvůdce, který vjel v Ejpovicích na jinou kolej

Okresní soud v Rokycanech zastavil trestní stíhání strojvůdce, který podle obžaloby v únoru 2019 projel v Ejpovicích za Plzní na červenou a vjel na jinou trať. Soud schválil dohodu o narovnání, protože obžalovaný uhradil způsobenou škodu a zaplatil 30 tisíc korun státu na pomoc obětem trestné činnosti. Informaci ČT potvrdil mluvčí soudu Adam Budiš. Rozhodnutí je pravomocné. Vlak z Prahy do Plzně tehdy díky rychlobrzdě zastavil 30 metrů před protijedoucí soupravou, která také naplno brzdila. Událost se obešla bez zranění.
9. 3. 2021|

V tunelu u Ejpovic hořel vlak, hasiči evakuovali cestující. Nikdo se vážně nezranil

Vlaky mohou od časného rána znovu projíždět Ejpovickým tunelem, v němž v úterý večer hořel rychlík. Hasiči evakuovali z vlaku 38 lidí, z toho tři se nadýchali kouře. Nikdo se vážně nezranil. Provoz na trati spojující Plzeň s Prahou byl zastaven, cestující mohli využít náhradní autobusovou dopravu, některé vlaky jezdily odklonem. Omezení v nejdelším tunelu v Česku skončilo zhruba tři hodiny po půlnoci.
14. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 13:16|

Na chybující strojvedoucí by měla dohlížet technika, zavedení nového zabezpečovače však potrvá ještě dlouho

Strojvedoucí se po sérii mimořádných událostí na železnici ocitli ve středu pozornosti politiků i odborné veřejnosti. Chystá se pro ně zpřísnění podmínek, avšak generální ředitel Správy železniční dopravní cesty připustil, že nelze vše házet jenom na ně. Problém je i na straně infrastruktury, která stále nemá nejnovější evropský zabezpečovací systém. Sami strojvedoucí si pak stěžují i na pracovní podmínky, podle předsedy jejich odborů bývá obvyklou obětí zpoždění vlaků jejich přestávka. Dění na české železnici se věnovalo úterní Interview ČT24 i pořad 90' ČT24 se zástupci SŽDC, Drážního úřadu, Drážní inspekce i odborů.
7. 3. 2019|