TÉMA

Dante Alighieri

„Jsem zbloudil,“ psal Dante před sedmi sty lety. Očistcem mu byla politika, rájem Beatrice

Přesně před sedmi sty lety zemřel Dante Alighieri. V exilu, v němž nuceně strávil téměř polovinu života, vyhnán z rodné Florencie kvůli sporu s papežem. Na tento spor se už zapomnělo, na Danteho ale ne. V roce 2017 z jeho díla současný papež citoval při svém prvním videorozhovoru s posádkou Mezinárodní vesmírné stanice. Jak rozumíte verši Danta Alighieriho, že láska „hýbe sluncem i všemi hvězdami“? zeptal se. Názor na postřeh významného italského básníka se nedozvěděl, ruský kosmonaut odvětil, že si do vesmíru přibalil Malého prince.
14. 9. 2021|

Tým právníků chce přezkoumat, zda lze zrušit rozsudek nad Dantem. Po více než sedmi stech letech

Italští právní experti chtějí znovu otevřít více než sedm set let starý případ Danta Alighieriho. Jednoho z největších italských básníků a jazykovědců odsoudil v roce 1302 tehdejší starosta Florencie k vyhnanství a autor Božské komedie se už do svého rodného města nikdy nevrátil. Právníci teď zkoumají, zda by případ nešel znovu otevřít a tehdejší rozhodnutí soudu případně anulovat.
18. 3. 2021|

Život v červené zóně. Dva roky po zemětřesení se ve střední Itálii zastavil čas

Vojákům na checkpointu předáváme doklady, bereme si stavební helmy. V uzavřené červené zóně nutnost, z budov stále ještě občas padají trosky a suť. Kdysi nejrušnější ulici s desítkami obchodů ovládlo až neuvěřitelné ticho. Před zavřenými bary a restauracemi stojí zaprášené opuštěné stolky. Budovy jsou převážně nepřístupné, některé mají zatlučená okna a podpírají je dřevěné pilony. Redakce ČT24 se byla podívat ve střední Itálii na místech, kde se při ničivém zemětřesení před dvěma lety zastavil čas.
15. 3. 2019|