TÉMA

Česká demografická společnost

Část koalice chce změnit důchodovou reformu

Zástupci hnutí STAN, Pirátů i KDU-ČSL chtějí zmírnit parametry důchodové reformy. Souhlasí s nutností zvyšovat věk odchodu do penze, ale pomaleji, než plánoval původní vládní návrh. Argumentují analýzou České demografické společnosti, podle které by i budoucí generace měly v penzi strávit zhruba čtvrtinu života. Opozice navýšení věku pro odchod do důchodu odmítá.
23. 6. 2024|

Zvyšování hranice důchodového věku se nevyhneme. Musí být ale humánní, říká demograf

V Česku bude v příštích letech ještě víc důchodců, než se předpokládalo. Počet seniorů se má podle prognóz zvýšit o milion. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto připravuje důchodovou reformu, která mimo jiné počítá s postupným navyšováním věku odchodu do penze. „Určitému zvyšování hranice důchodového věku se do budoucna nevyhneme," připustil v Interview ČT24 demograf Tomáš Kučera z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Takový proces by měl být humánní – například spravedlivým zvyšováním důchodového věku pro jednotlivé generace.
6. 6. 2024|

Odbory chtějí zvýšení platů o 15 procent, řekl Středula. Je to nerealistické, odmítl Kupka

Odbory půjdou příští týden na jednání s vládou s požadavkem na růst platů ve veřejném sektoru o 15 procent, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) to označil za nerealistické, odmítl však sdělit svou představu, co by bylo realistické. České hospodářství si takové zvýšení nemůže dovolit, řekla k tomu ekonomka a bývalá zástupkyně Česka ve Světové bance Jana Matesová.
2. 6. 2024|

Pětadvacátníci půjdou podle reformy do penze v 70 letech. Demografové doporučují zmírnit

Lidé, kterým je dnes pětadvacet let, půjdou podle vládního návrhu důchodové reformy do penze v sedmdesáti, třicátníci v šedesáti devíti a padesátníci za šestnáct let. Nově to vypočetla Česká demografická společnost. Změny systému začnou v úterý projednávat poslanci.
27. 5. 2024|

Samek chce reformu penzí přátelskou k lidem. Musíme mírnit deficit, naléhá Pertold

„Nemáme šanci prosadit takové změny a reformy, které by byly přátelské lidem,“ kritizuje na změnách v důchodech a zákoníku práce vedoucí právního oddělení a důchodový expert Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. Opatření, která byla zvolena, pouze mírní třísetmiliardový deficit, který by nás čekal v roce 2050, tvrdí ekonom IDEA CERGE-EI a poradce na ministerstvu práce a sociálních věcí Filip Pertold. O problematice důchodové reformy a kapacitách státního rozpočtu debatovali v pořadu Otázky Václava Moravce.
5. 5. 2024|
90' ČT24

Co je zabijákem manželství? Lidé to vědí, ale nic s tím nedělají, říká psycholog

V České republice v posledních letech přibylo svateb a ubylo rozvodů, vyplývá z aktuálních dat. Podle odborníků však jde jen o náhodný výkyv. Na příčiny krachu vztahů cílí kampaň Národní týden manželství. Tentokrát nese motto „Zabijáci manželství a jak se jim bránit“. Lidé často vědí, jaké kazy jejich vztah a soužití mají, ale nejsou schopni nebo ochotni s tím nic udělat, upozornil v Devadesátce ČT24 psycholog Jeroným Klimeš.
12. 2. 2019|