TÉMA

Bytová kauza

Exšéf brněnské hospodářské kriminálky Machala dostal u soudu podmínku za vynášení neveřejných informací

Městský soud v Brně uložil bývalému vedoucímu 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimíru Machalovi trest dvanáct měsíců podmíněně odložených na osmnáct měsíců, peněžitý trest padesát tisíc korun a zákaz činnosti v bezpečnostních sborech na pět let. Machala od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka. Ve věci jde o druhý odsuzující rozsudek, poprvé mu soud uložil trest sto tisíc korun. Muž vinu popřel. Rozhodnutí není pravomocné.
19. 4. 2024|

Blažek žádal o jména soudců z brněnské bytové kauzy. Jde o běžný postup při vyřizování stížnosti, tvrdí

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) požadoval v brněnské bytové kauze podle serveru Seznam Zprávy i jména soudců, kteří rozhodovali o vazbě či o domovních prohlídkách. K čemu totožnost soudců Blažek potřeboval, serveru nevysvětlil. Neřekl tedy, zda to nějak souvisí s jeho pravomocí navrhnout v případě libovolného soudce kárné řízení, píše web. Blažek na Twitteru uvedl, že jde o běžný zákonný postup při vyřizování stížnosti. Server již dříve informoval, že Blažek k bytové kauze, ve které podle serveru Seznam Zprávy figurují Blažkovi známí, poslal žalobcům za poslední měsíc čtyři žádosti o informace.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 18:04|

Soud potrestal bývalého policistu Machalu za vynášení informací pokutou sto tisíc korun

S peněžitým trestem sto tisíc korun odešel v pondělí od Městského soudu v Brně bývalý vedoucí 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimír Machala. Ten od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a dále že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka, který měl používat k přidělování bytů padělaná razítka.
21. 11. 2022|