Exšéf brněnské hospodářské kriminálky Machala dostal u soudu podmínku za vynášení neveřejných informací

Městský soud v Brně uložil bývalému vedoucímu 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimíru Machalovi trest dvanáct měsíců podmíněně odložených na osmnáct měsíců, peněžitý trest padesát tisíc korun a zákaz činnosti v bezpečnostních sborech na pět let. Machala od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka. Ve věci jde o druhý odsuzující rozsudek, poprvé mu soud uložil trest sto tisíc korun. Muž vinu popřel. Rozhodnutí není pravomocné.

Podle státní zástupkyně Petry Lastovecké je hlavní dějovou linkou případu vztah Machaly a Kosmáka. Zatímco Machala tvrdil, že Kosmák pro něj pracoval jako informátor, Lastovecká tento status nejdříve rozporovala, následně ale uvedla, že je to stejně jedno. „Je jedno, jestli to byl, nebo nebyl informátor, protože informace, které mu byly předány, mu být předány neměly,“ uvedla Lastovecká.

Kosmák byl jedním z těch, kteří byli předloni potrestáni v kauze Stoka, jež se týkala korupce při přidělování zakázek na opravy městských bytů, a pohyboval se v prostředí, kde více lidí páchalo trestnou činnost. Dostal tříletou podmínku s pětiletým odkladem a také trest propadnutí majetku v hodnotě tří milionů korun.

Podle Machaly jde o manipulaci s důkazy

Časově spolu obě kauzy souvisejí. Machala však uvedl, že o Kosmákově trestné činnosti v době, kdy ho měl jako informátora, nevěděl. Jako informátor měl Kosmák působit v Hubálkově případu, kterého prý Machala v té době považoval „pouze“ za podvodníka při přidělování městských bytů, a uvedl, že nevěděl, že je součástí větší skupiny, která se na kupčení s městskými byty přiživuje. U soudu řekl, že jde o manipulaci s důkazy, obžalobu označil za nesmyslnou.

Domovní prohlídku policisté udělali u Hubálka doma v červnu 2018, jeho případ dosud nedospěl k vynesení rozsudku. K domovní prohlídce byl tehdy přizvaný Kosmák jako osoba nezúčastněná. Obžaloba však uvedla, že byl osobou zúčastněnou. Podle soudce tím Machala zmařil domovní prohlídku. Navíc nezúčastněná osoba nemá být nijak informována o podrobnostech prohlídky, což Machala také porušil. Kvůli tomu mohly být později získané důkazy označené jako „nezákonně získané“.

Bez trestu odešla Machalova podřízená Jitka Broďáková. Podle obžaloby využívala společně s Machalou zvláštní policejní fond na placení informátorů ve svůj prospěch. Šlo o deset tisíc korun. Soudce tento bod předal k prošetření vnitřní policejní kontrole, aby zjistila, zda nejde o kázeňský přestupek.

Rozhodnutí není pravomocné, strany si ponechaly lhůtu. Žalobkyně ale na místě podala stížnost proti usnesení, ve kterém některé body soud předal k prošetření policejní kontrole. Městský soud ve věci rozhodl v listopadu 2022, Machalovi uložil trest sto tisíc korun. Krajský soud ale po odvoláních rozhodnutí zrušil, městský soud musel doplnit dokazování.