TÉMA

Bezdůvodné obohacení

Stát se u soudu domáhá doplacení nájmu pozemků pod ruskými objekty v pražských Stodůlkách

Obvodní soud pro Prahu 5 se v úterý vrátil k projednávání žaloby ministerstva zahraničních věcí, které požaduje zpětné doplacení nájmu za pozemky v pražských Stodůlkách, na nichž stojí komplex administrativních budov a bytů. Žalobu původně zamítl, verdikt ale zrušil odvolací soud. Budovy postavil Sovětský svaz na základě smlouvy z roku 1980, před několika lety je Rusko převedlo na firmu s anonymním vlastníkem na Kypru a s ruskou jednatelkou. Jednání by mělo pokračovat v červenci.
7. 5. 2024|

Stát chtěl doplatit nájemné za pozemky užívané firmou s vazbami na Rusko. Soud to odmítl

Stát zatím neuspěl u soudu, kde chtěl vymoci doplatek za nájemné za pozemky, které využívá firma s vazbami na Rusko. Podle nepravomocného rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 5 sice vzniklo bezdůvodné obohacení v souvislosti s výší nájemného budov stojících na státních pozemcích, ale ne tak velké, jak se stát domníval, a vzhledem k dalším ustanovením v zákonech již není co doplácet.
30. 5. 2023|

Po nálezu Ústavního soudu by klienti od pojišťoven mohli získat zpět více peněz

Někteří klienti možná získají zpět více peněz, které během let poslali pojišťovnám na základě neplatných smluv. Ústavní soud (ÚS) se úterním nálezem vymezil proti dosavadní judikatuře. Ta, zjednodušeně řečeno, vedla k závěru, že klienti měli neplatné smlouvy rozpoznat, a proto je nárok na vydání bezdůvodného obohacení zcela nebo částečně promlčený. Nález je dostupný na webu soudu. Podle advokáta Petra Němce jde o významný judikát se značnými potenciálními dopady, týkajících se až milionu smluv.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 19:24|