TÉMA

AvtoVAZ

V Rusku se prodává kvůli sankcím a inflaci méně aut. Západní značky ale možná nahradí čínské

Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů se v Rusku během května meziročně propadl o 83,5 procenta na 24 268 vozů. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pondělí zveřejnilo podnikatelské sdružení AEB. Prodej české značky Škoda se podle údajů sdružení snížil o dvaadevadesát procent na 805 vozů. Tamní automobilový sektor se potýká s dopady sankcí, které uvalily západní země kvůli invazi na Ukrajinu. Ceny o desítky procent zvedá také inflace, která se pohybuje kolem sedmnácti procent.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 20:07|

Renault se zbavuje svých ruských aktivit. Zemi opouští McDonald‘s

Francouzská automobilka Renault převedla veškerá aktiva své ruské pobočky na město Moskva, svůj podíl 67,69 procenta v AvtoVAZu, výrobci automobilů Lada, na ruský výzkumný automobilový institut NAMI. Skupina Renault si vyhradila právo v následujících šesti letech odkoupit svůj podíl v AvtoVAZ zpět, uvedla v pondělí firma. Ruský trh opustí také americká firma McDonald's. Země Evropské unie se nicméně stále neshodly na nových sankcích proti Rusku.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 20:46|

Moskevská burza částečně obnovila obchodování. Ruský soud zakázal v zemi Facebook a Instagram

Moskevská burza v pondělí postupně začala obnovovat obchodování. Zatím se to týká jen státních dluhopisů, jejichž cena za silného kolísání oslabovala. Obchodování s akciemi v Moskvě zatím obnoveno nebylo. Firmy po celém světě začaly kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajině rušit připravené investice. Ceny ropy zahájily týden opět růstem. Ruský soud v označil americkou společnost Meta Platforms za extremistickou a její sociální sítě Facebook a Instagram v zemi zakázal. Ministři zahraničí zemí EU se neshodli na podobě pátého balíku sankcí proti Rusku; jeho rozsah by měli ve čtvrtek vytyčit unijní lídři na summitu v Bruselu.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 19:26|

Švéd v žigulíku bojuje s řízením, přesto dojede až do Toronta

Automobilka Lada měla být zázrakem sovětské prosperity, teď by továrna, která prodělává miliardy rublů ročně, potřebovala zázrak kapitalistického obchodního modelu. Přinést ho má ostřílený švédský krizový manažer. Příběh o velkých plánech a ještě větší absurditě sleduje v dokumentárním debutu režisér Petr Horký. Snímek Švéd v žigulíku promítají od minulého týdne česká kina, vybrán byl také do soutěže největšího severoamerického dokumentárního festivalu Hot Docs.
26. 3. 2018|