TÉMA

Zastupitel

Zastupitel obce na Jičínsku vozí do lesa tuny suti. Vše už řeší policie

Neobvyklou spornou skládku řeší v Třebnouševsi na Jičínsku. Do obecního lesa vyváží zastupitel Jiří Zeman (nestr.) suť a hlínu z rekonstrukce svého domu. Tvrdí, že to schválilo zastupitelstvo obce, žádný zápis o tom však neexistuje. Případ už vyšetřují také policisté. Podnět navíc v pátek dostala také Česká inspekce životního prostředí.
12. 4. 2024|

Brno se zbavuje dalších nemovitostí, většinou těch nepotřebných. Opozice ale kritizuje prodej bytů

Zastupitelé města Brna v úterý schválili prodej pozemků minimálně za 154 milionů korun, další desítky nemovitostí město k prodeji výhledově chystá. Podle vedení Brna jde o pozemky a domy, které krajské město nepotřebuje, případně pro něj nebudou v budoucnu mít žádnou hodnotu. Opozice s prodejem části majetku nesouhlasí, zejména pokud jde o bytové domy. Většinu nemovitostí ze seznamu zbytného majetku chce město prodávat transparentně, tedy formou veřejné dražby.
5. 3. 2024|

Pražští zastupitelé schválili rozpočet na rok 2024. Nejvíce peněz půjde do dopravy

Pražští zastupitelé ve čtvrtek po několikahodinové diskuzi schválili rozpočet na příští rok. Počítá s příjmy zhruba 105,8 miliardy a výdaji 109,42 miliardy korun, což je na příjmové i výdajové stránce meziroční zvýšení. Rozdíl příjmů a výdajů vyrovnají peníze z vlastních zdrojů z minulých let. Na investice je vyčleněno asi 21,32 miliardy korun, což je oproti letošnímu rozpočtu o 1,12 miliardy víc.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 22:25|

Michal Zácha obviněný z ovlivňování zakázek rezignoval i na post přerovského zastupitele

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha, obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji, rezignoval i na post přerovského zastupitele, řekl ve čtvrtek primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Zácha už v polovině listopadu v souvislosti s kauzou oznámil rezignaci na funkce radního v Přerově a náměstka hejtmana pro dopravu s platností k poslednímu dni měsíce listopadu.
30. 11. 2023|

Senátoři chtějí změnit valorizaci výdělků obecních zastupitelů. Stihnout to musí do konce roku

Část senátorů chce upravit zákon, který zavádí automatickou valorizaci výdělků regionálních politiků. Tlačí je ale čas. Praxi, kdy o odměnách obecních zastupitelů rozhodovala vláda, zrušil Ústavní soud. Zákonodárci mají zjednat nápravu do konce roku. Pokud do té doby změny nezačnou platit, hrozí podle šéfa nejsilnějšího senátorského klubu, že budou starostové úplně bez peněz.
26. 11. 2023|

Dopravu v Olomouckém kraji přebírá po Záchovi hejtman Suchánek

Dopravu v Olomouckém kraji, která spadala pod bývalého hejtmanova náměstka Michala Záchu (dříve ODS) obviněného v kauze nezákonného ovlivňování dopravních staveb, bude mít na starost hejtman Josef Suchánek (STAN). Dohodli se na tom zástupci krajské koalice, kterou tvoří Piráti, STAN, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. O tom, kdo z ODS nahradí Záchu v krajské radě, by mělo být rozhodnuto do poloviny příštího týdne.
24. 11. 2023|

Dinda rezignoval na funkci náměstka chomutovského primátora, opouští i zastupitelstvo

David Dinda (Nový Sever) v pondělí na jednání chomutovského zastupitelstva oficiálně rezignoval na funkci náměstka primátora i mandát zastupitele. Reagoval tím na policejní obvinění v souvislosti s hlasováním o podpoře hokejového klubu Piráti Chomutov před sedmi lety. Vinu ale odmítl.
20. 11. 2023|

Kamenná Horka zůstává bez vedení. Voliči půjdou k urnám už počtvrté od řádného termínu

Obyvatele Kamenné Horky čekají další komunální volby. K urnám půjdou už počtvrté od loňského září, kdy byl původní celorepublikový termín voleb do obecních zastupitelstev. V obci, která má asi tři sta obyvatel, ani po třetím hlasování k dohodě na rozdělení funkcí nedošlo. Kamenná Horka je tak už víc než rok bez fungujícího vedení, rozhádaní jsou zastupitelé i obyvatelé.
27. 10. 2023|

Zastupitelé Olomouce schválili memorandum o převodu Hanáckých kasáren na kraj

Olomoucké zastupitelstvo v pondělí schválilo memorandum o spolupráci s hejtmanstvím a Univerzitou Palackého při žádosti o převod Hanáckých kasáren ze státu na kraj. Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se pro rozsáhlou budovu v historickém jádru města ani ve čtyřech elektronických aukcích nepodařilo najít kupce. Olomoucký kraj nedávno vyčlenil milion korun na průzkumy i studii ohledně rekonstrukce a možného využití Hanáckých kasáren.
4. 9. 2023|

Ústí nad Labem odkoupí za 73 milionů „díru“ v centru města, rozhodli zastupitelé v tajném hlasování

Zastupitelé Ústí nad Labem rozhodli tajným hlasováním o odkupu roky opuštěného staveniště v centru města. „Díru“, jak se objektu říká, má koupit za 73 milionů korun. Zastupitelé o prodeji hlasovali tajně. Primátor Petr Nedvědický (ANO) to odůvodnil tím, že jeden z občanů zastupitele upozornil na trestně právní odpovědnost v případě přijetí rozhodnutí. Vydáno bylo dvacet hlasovacích lístků, 19 zastupitelů bylo pro a jeden se hlasování zdržel. Ostatní zastupitelé si lístek ani nevyzvedli.
5. 6. 2023|

Někteří politici kritizují kumulaci funkcí. Řada z nich přitom sedí na více židlích najednou

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) tento týden rezignuje na post předsedy zdravotního výboru ve sněmovně, řadovým poslancem ale zůstane. Někteří politici takovou kumulaci funkcí kritizují, oba posty podle nich nelze naplno vykonávat. Přitom v regionální politice působí téměř dvě třetiny poslanců a senátorů.
20. 3. 2023|

Šéfredaktor časopisu Legalizace Robert Veverka dostal místo podmínky peněžitý trest

Odvolací soud v Ostravě ve středu změnil podmínku za šíření toxikomanie pro šéfredaktora časopisu Legalizace Roberta Veverku na peněžitý trest sto tisíc korun. Časopisu naopak zvýšil peněžitý trest z padesáti tisíc na 150 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný, přípustné je jen dovolání jako mimořádný opravný prostředek. Veverka, který je v Praze 2 zastupitelem za Piráty, se vyhlášení rozsudku nezúčastnil.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 13:31|

Gazdík nastupuje na soukromé gymnázium v Praze jako ředitel. Část studentů proti němu sepsala petici

Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) bude ředitelem soukromého gymnázia Duhovka v pražských Holešovicích. Do funkce nastoupí v pondělí i přes odpor některých studentů školy, kteří proti jeho jmenování sepsali petici. Vadí jim, že Gazdík plánuje dál zastávat také funkci poslance a zastupitele obce Suchá Loz ve Zlínském kraji. Zároveň je členem sněmovního ústavně-právního a školského výboru.
17. 2. 2023|

Ostrava bude příští rok hospodařit s rekordním rozpočtem přes čtrnáct miliard korun

Třetí největší město Česka Ostrava bude příští rok hospodařit s rekordním rozpočtem téměř 14,318 miliardy korun, příjmy očekává ve výši 11,513 miliardy. K vyrovnání rozdílu mezi příjmy a výdaji ve výši 2,805 miliardy město využije hlavně úspory z předchozích let a částečně úvěr od České spořitelny. Na investice půjde 4,908 miliardy, což je 34,3 procenta rozpočtu. Kapitálový rozpočet se zapojením úvěrových prostředků bude nejvyšší v historii města. Pro rozpočet hlasovalo 36 zastupitelů, 15 zastupitelů se hlasování zdrželo a dva nehlasovali.
7. 12. 2022|

Soud vyhověl zastupitelům, kteří žádali odškodnění za zveřejněná majetková oznámení

Ústavní soud vyhověl stížnostem zastupitelů, kteří žádali odškodnění za neomezené zpřístupňování jejich majetkových oznámení v části roku 2020. Soudy musí o nárocích na náhradu škody rozhodovat znovu. Jednotliví zastupitelé žádali částky do padesáti tisíc korun.
25. 10. 2022Aktualizováno25. 10. 2022, 13:50|

Policisté z Národní centrály zasahovali v Brně kvůli přidělování městských bytů. Zadrželi osm lidí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi osm lidí kvůli podezření z páchání trestné činnosti při přidělování městských bytů a nebytových prostor v Brně. Provádějí domovní prohlídky na základě soudních příkazů, uvedlo v úterý ráno na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Podle předsedkyně kontrolního výboru Moniky Lukášové Spilkové (Piráti), která na nesrovnalosti při přidělování bytů upozorňovala, by se měl zásah týkat přidělování bytů na radnici Brno-střed.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 20:05|

Pražané si stěžují na hluk koncertů. Nová vyhláška by mohla začít platit ještě o prázdninách

Hlavní město Praha chce urychlit přípravu protihlukové vyhlášky, která se má týkat hudebních akcí v Ledárnách Braník. Platit by tak mohla už od začátku prázdnin. Reaguje tím na petici a stížnosti lidí, kteří bydlí v okolí. Nařízení počítá s menším počtem koncertů, než které jsou teď v plánu. Pořadatelé tvrdí, že už udělali změny, aby se hluk tolik nešířil.
3. 6. 2022|

Policisté navrhli obžalovat desítky lidí kvůli prodeji obecních bytů v Praze 1 pod cenou

Policie předala státnímu zástupci návrh na obžalobu v kauze prodeje bytů na Praze 1 pod cenou. Na dotaz České televize to uvedl Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které případ dozoruje. Doplnil, že v kauze figurují přes tři desítky obviněných. Na opětovné zahájení trestního stíhání bývalých i současných politiků a úředníků městské části upozornil loni server Seznam Zprávy, podle kterého je mezi obviněnými také bývalý starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (dříve TOP 09). Ten vinu odmítá. Podle znaleckého posudku obvinění způsobili městské části škodu 32,3 milionu korun. Hospodářské noviny píší, že radnice nyní zvažuje privatizace obecních bytů nájemníkům obnovit, a to se slevou až 80 procent.
14. 12. 2021|

Největší vliv na rozhodování lidí ve volbách měl vznik koalic. Končící poslanci opouštějí sněmovní kanceláře

Skoro 40 procent voličů se pro vybranou stranu nebo koalici rozhodlo měsíc před sněmovními volbami nebo i dříve. Vyplývá to z průzkumu firmy Median pro Český rozhlas. Každý sedmý si vybral subjekt týden před hlasováním, každý šestý těsně před volbami. Tři procenta respondentů se rozhodovala až ve volební místnosti.
16. 10. 2021|

Začal soud s magazínem Legalizace a jeho šéfredaktorem. Podle obžaloby šířil toxikomanii

Okresní soud v Bruntále začal v úterý projednávat kauzu magazínu Legalizace a jeho šéfredaktora Roberta Veverky, kteří jsou obžalováni ze šíření toxikomanie. Podle obžaloby časopis propagoval drogy. Veverkovi za to hrozí až pět let vězení. Šéfredaktor řekl, že své trestní stíhání považuje za přehnané a zbytečné. Do Bruntálu s ním dorazilo z Prahy několik jeho příznivců.
5. 10. 2021|