Někteří politici kritizují kumulaci funkcí. Řada z nich přitom sedí na více židlích najednou

Události: Kumulace politických funkcí (zdroj: ČT24)

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) tento týden rezignuje na post předsedy zdravotního výboru ve sněmovně, řadovým poslancem ale zůstane. Někteří politici takovou kumulaci funkcí kritizují, oba posty podle nich nelze naplno vykonávat. Přitom v regionální politice působí téměř dvě třetiny poslanců a senátorů.

Zastupitel Zlínského kraje a vsetínský starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) spojuje senátorský mandát s funkcí v regionech stejně jako většina členů horní komory, včetně jejího předsedy. Z 81 zákonodárců je celkem 49 taky starosty, radními, obecními nebo krajskými zastupiteli.

„Je to jako u všech prací od instalatéra, lékaře… Prostě každá práce, když ji znáte a máte tu znalost, tak za osm hodin uděláte víc, než když jste nový,“ poznamenal Čunek.

„Práce senátora je určitě práce na plný úvazek. Otázkou je, do jaké míry se překrývá třeba s prací starosty. A je potřeba, aby to lidé, kteří chodí volit v daném regionu, věděli. A sami si posoudili, jak to fungovalo v minulosti a následně podle toho volili,“ myslí si předseda horní komory, zároveň zastupitel Vysočiny a také zastupitel Telče Miloš Vystrčil (ODS). 

Senátoři s jinou politickou funkcí
Zdroj: ČT24

Práci na radnici stihnou i poslanci

Více politických funkcí najednou zvládá i většina poslanců. Třeba Robert Stržínek (ANO) třetinu svého pracovního času tráví ve sněmovně, zbytek pak na radnici ve Valašském Meziříčí jako starosta. Je také zastupitelem a předsedou výboru Zlínského kraje.

„Člověk i o víkendech toho příliš nenaodpočívá, ale dohání to, co během týdne nestihnul,“ říká Stržínek, podle kterého je sice funkce poslance na plný úvazek, ale když má dobrý tým, lze to propojit i s ostatními funkcemi.

Poslanci s jinou politickou funkcí
Zdroj: ČT24

Regionální politice se věnuje 117 členů dolní komory. Procentuálně nejvíc zastupitelů, radních nebo starostů mají ve svém klubu lidovci. ODS má zase ve svých řadách poslance a primátora Prahy v jedné osobě. „To není kumulace funkcí, to je spojování věcí, které patří dohromady, které se navzájem doplňují a využívají,“ řekl v únoru Svoboda.

Řadoví členové parlamentu dostávají za svoji práci zhruba sto tisíc měsíčně. Plat za práci v regionech se liší i podle velikosti obce či kraje. Při kumulaci funkcí ale politici pobírají jen část odměny. „Měl jsem souběh starostenské a poslanecké funkce dva roky, a potom jsem sám dobrovolně usoudil, že chci tu práci vykonávat dobře. V roce 2019 jsem zcela dobrovolně skončil se starostováním,“ popsal ministr vnitra a předseda Starostů Vít Rakušan.

Kromě regionální politiky se ale někteří zákonodárci věnují také jiným povoláním. Jsou třeba lékaři, právníky nebo řediteli divadel či škol.