Senátoři chtějí změnit valorizaci výdělků obecních zastupitelů. Stihnout to musí do konce roku

Události: Někteří senátoři chtějí změny v zákoně o automatické valorizaci výdělků (zdroj: ČT24)

Část senátorů chce upravit zákon, který zavádí automatickou valorizaci výdělků regionálních politiků. Tlačí je ale čas. Praxi, kdy o odměnách obecních zastupitelů rozhodovala vláda, zrušil Ústavní soud. Zákonodárci mají zjednat nápravu do konce roku. Pokud do té doby změny nezačnou platit, hrozí podle šéfa nejsilnějšího senátorského klubu, že budou starostové úplně bez peněz.

Petr Halada (STAN) stojí v čele Kamýku nad Vltavou od roku 1998. „Stačil psací stroj, protože tehdy ještě počítače nebyly. A chodily mi tak dva e-maily denně, teď mi jich přijde sto a všechny musíte vyřídit. Byrokracie narostla abnormálně,“ srovnává starosta.

Co se podle něj naopak nezměnilo, je pracovní doba. „To máte od nevidím do nevidím. Protože lidé volají ráno i v půl páté i v devět večer. Nejvíc se jim to podaří v sobotu ve dvanáct na oběd nebo v neděli. Když si to spočítám, tak mám tak 120 na hodinu, takže minimální mzdu,“ upozorňuje Halada. Automatickou valorizaci výdělků vítá, za dostatečnou ji však nepovažuje.

Obavy z nedostatku finančních zdrojů

Třeba starosta obce do tisíce obyvatel si teď přijde na necelých šedesát tisíc. Příští rok to má být o zhruba tři tisíce více. Části senátorů se ale nelíbí výše maximálních odměn pro politiky malých obcí, kteří mají zároveň i jiné povolání.

Limit proto chtějí upravit. „Tato částka se pro obce a města mezi 600 a 3000 obyvateli zvedá na 3,5násobek proti ostatním. Je tam radikální navýšení a může to způsobit to, že zastupitelstva a obce na to nebudou mít peníze,“ obává se předseda senátorského klubu Jan Sobotka (nestr. za STAN).

Valorizace odměn zastupitelů
Zdroj: ČT24

Zbývají poslední týdny

Čas přitom rychle utíká. „Když bychom to vrátili 29. nebo 30. (listopadu), tak oni na to nesmí sáhnout deset dnů a mohli by se k tomu dostat 12. prosince. Pokud by se to nestihlo do ledna, tak obecní zastupitelé nedostanou ani korunu,“ varuje před prodlevami předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS).

Normu tak chtějí senátoři příští týden zařadit jako první bod schůze. „Jsem připraven časově reagovat na to, že by to šlo zpátky do sněmovny. Neříkám, že budu rád. Budu volat na Pražský hrad a upozorním pana prezidenta, že ještě před svátky mu přistane jeden dárek,“ poznamenal vicepremiér a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Novela také zvyšuje na pětinásobek limitní částky, o nichž bude moci rozhodovat obecní či krajská rada. Podle sněmovní opozice jsou moc vysoké, ta senátní v tom ale problém nevidí. „I trojnásobek by určitě stačil, ale kdo ví, kdy se k tomu vláda dostane, když to bude zase platit dvacet let, tak při té vysoké inflaci je to určitě v pořádku,“ myslí si první místopředseda senátorského klubu ANO a SOCDEM Petr Vícha (SOCDEM).