TÉMA

Rekvalifikace

Skokově roste zájem o rekvalifikace, ocenil ředitel Úřadu práce

Skokově roste zájem o rekvalifikace ze strany zaměstnanců, řekl v pořadu Interview ČT24 generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof. Podle něj jde o dobrý signál toho, že lidé zhodnocují, co umí, o co je zájem a co by se mohli naučit, aby se lépe uplatnili na trhu práce. Už v minulosti zmínil, že o práci přijde v budoucnu až 300 tisíc lidí, pozitivní je ale podle něj to, že dalších 500 tisíc pracovních míst vznikne.
10. 4. 2024|

Bez chození na úřad. Žádost o evidenci v nezaměstnanosti a o podporu půjde podat digitálně

Žádosti o zapsání do evidence uchazečů o práci a o podporu v nezaměstnanosti bude od podzimu možné podávat elektronicky. Ministerstvo práce se chystá po trojici dávek digitalizovat i agendu zaměstnanosti. Úřad začne také využívat získané údaje k lepšímu zacílení opatření na podporu uplatnění na trhu práce. Záměr v pátek představili ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a vrchní ředitel resortní sekce informačních technologií Karel Trpkoš.
22. 3. 2024|

Během pěti let přijde o zaměstnání 300 tisíc lidí, uvedl ředitel Úřadu práce. Posilujte své dovednosti, apeloval

Zhruba 300 tisícům lidí podle ředitele Úřadu práce (ÚP) Daniela Krištofa v následujících pěti letech hrozí ztráta zaměstnání, asi milion jich bude muset posílit své profesní dovednosti. Trh práce čekají s technologickým vývojem změny, na které se úřad snaží uchazeče připravit. Nabízí tak například rekvalifikační kurzy, do kterých se nad očekávání zapojují mladí lidé. Mezi uchazeči ve vyšším věku, kteří jsou často ztrátou práce ohrožení, je však zájem nízký. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
12. 3. 2024|

Od počítače a volantu k jehle a niti. Zájem o rekvalifikace roste

O rekvalifikační kurzy je největší zájem za posledních pět let. Loni hlásil Úřad práce přes 23 tisíc úspěšných absolventů, to je skoro dvojnásobek oproti roku předchozímu. Zájemci často navštěvují kurzy informačních technologií nebo třeba kosmetiky. Přibývá ale i těch, kteří se učí řemeslu.
12. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:15|

Podmínky pro ukrajinské uprchlíky v Česku jsou přísnější. Zranitelné skupiny ale získají větší podporu

Podmínky pro ukrajinské uprchlíky se s novým rokem zpřísnily. Česko omezilo jejich bezplatné ubytování. Naopak posílilo podporu zranitelných běženců – třeba matek s malými dětmi. Ostatní chce motivovat k aktivnějšímu zapojení na pracovním trhu.
21. 1. 2024|

Hospodářská komora chce, aby vláda v rozmezí měsíců udělala zásadní kroky a předešla tak stagnaci. NERV jí předloží návrhy opatření

České ekonomice hrozí stagnace, Národní ekonomická rada vlády (NERV) proto navrhne body, jak ji znovu nastartovat. Její člen Dominik Stroukal v Otázkách Václava Moravce řekl, že už přibližně za dva týdny předloží dokument vládě. Vlastní doporučení má také Hospodářská komora.
17. 9. 2023|

Začala platit sleva na pojistném u některých zkrácených úvazků. Ministerstvo k nim chce motivovat zaměstnavatele

Od února začala platit výhodnější pravidla pro zaměstnávání rodičů s malými dětmi nebo třeba lidí starších pětapadesáti let, kteří pracují na zkrácený úvazek. Zaměstnavatelé nyní mohou uplatnit slevu na pojistném u těch s úvazkem od osmi do třiceti hodin týdně.
4. 2. 2023|

Chybí stovky tisíc řemeslníků, ministerstvo práce spouští projekt rekvalifikací

V zemi chybí čtyři sta tisíc řemeslníků, tedy o sto tisíc víc než před čtyřmi lety. Mladí nestačí nahrazovat starší řemeslníky, kteří odcházejí do důchodu. Velká část studentů učilišť pak v oboru nevydrží. Ministerstvo práce proto přišlo s projektem rekvalifikací, který propojí poskytovatele kurzů a zájemce o jejich absolvování.
22. 1. 2023|

Drahé Česko: Po kterých pracovních pozicích je největší poptávka?

Podle úřadu práce v listopadu oproti říjnu nepatrně vzrostl počet uchazečů o pracovní pozice. Volných míst v nabídce úřadů práce naopak meziměsíčně ubylo. Jaké pozice jsou nejvíce poptávané? Jakým způsobem nahlíží potenciální zaměstnavatelé na rekvalifikace uchazečů?Hostem pořadu Drahé Česko byl náborový a marketingový manažer pracovní agentury Manpower Jiří Halbrštát.
8. 12. 2022|

Drahé Česko: Jednatelka Centra pro podnikání popisuje možnosti rekvalifikace

Zhruba každá pátá firma v Česku plánuje na přelomu roku kvůli rostoucím nákladům propouštět. Řada lidí si tak bude muset hledat novou práci a v rámci tohoto procesu je může čekat přeškolení nebo rekvalifikace. Využít je mohou i ti, kteří zvyšující se životní náklady řeší třeba přibráním druhého zaměstnání. V rámci seriálu Drahé Česko se tématu věnovala jednatelka Centra služeb pro podnikání Kateřina Langhammerová.
8. 11. 2022|

Pracují v hutním průmyslu i sociálních službách. Někteří bývalí zaměstnanci karvinských dolů ale své místo ještě hledají

Stali se z nich řidiči, ošetřovatelé i elektrikáři. Přesně před rokem museli někteří karvinští horníci opustit své zaměstnání. Těžba v Dole Darkov skončila 23. února 2021 symbolickým vyvezením posledního vozíku černého uhlí. Následně 27. února ukončil provoz také karvinský Důl ČSA. Bývalým zaměstnancům pomáhá i projekt Nová šichta. Situace dopadla i na regionální trh práce.
23. 2. 2022|

Firmám chybí zaměstnanci, investují stále častěji do automatizace

Na českém trhu práce chybějí desítky tisíc zaměstnanců. Poptávka po lidech, ale také po produktech a službách navíc neustále roste. Některé firmy investují do nových technologií, které dokážou nahradit lidskou sílu. Personalisté očekávají, že do budoucna to promění strukturu pracovních pozic.
29. 9. 2021|

30 let zpět: Rekvalifikace nezaměstnaných studentů

Necelých dvacet zájemců se zúčastnilo rekvalifikačního kurzu pořádaného v penzionu pod Děčínským sněžníkem. Kurz byl určený pro nezaměstnané studenty střeních a vysokých škol. A skládal se například z kurzu výpočetní techniky či přednášek ekonomů a psychologů. Toto dodatečné vzdělání nabízel děčínský úřad práce zdarma všem studentům s ukončenou maturitou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
11. 8. 2021|

Po sedmi letech stoupá zájem o rekvalifikační kurzy, lidé hledají stabilnější práci

Zájem o rekvalifikační kurzy stoupá. Podle Úřadu práce si je letos zvolily skoro čtyři tisíce lidí. V předchozích sedmi letech měl přitom počet účastníků klesající tendenci. Odborníci na pracovní trh se shodují, že za větším zájmem stojí pandemie, která přiměla lidi hledat jistější práci.
17. 7. 2021|

30 let zpět: Začaly rekvalifikační kurzy

Od spuštění rekvalifikačních kurzů v únoru 1991 se jich v České republice zúčastnilo zhruba dva a půl tisíce lidí. Mezi účastníky patřili zaměstnanci podniků v ekonomickém útlumu, nezaměstnaní, ale i lidé, kterým byli v rámci restitucí vráceny rodinné podniky. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
11. 6. 2021|

Svědectví z Antarktidy a příběh horníka-programátora oslovily porotu na jihlavském festivalu nejvíce

Filmy Bílá na bílé, Lotyšští kojoti a Nová šichta považují porotci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě za letošní nejlepší dokumentární snímky. Cenu za přínos světové kinematografii dostal čínský umělec Aj Wej-wej.
1. 11. 2020|

30 let zpět: První úřad práce

V Kladně byl založen vůbec první úřad práce. Podívejte se, jaké problémy musel tehdy řešit jeho ředitel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
6. 9. 2020|

30 let zpět: Učitelů angličtiny je nedostatek

Co bylo s ruštinou? O její výuku zájem upadal, největší poptávka byla nově po angličtině. Na pozvání pedagogického ústavu přijelo do Prahy mnoho Američanů a Britů, aby zde učili a pomáhali s přeškolováním pedagogů-ruštinářů na angličtináře.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
29. 8. 2020|