Změna kariéry nebo touha po vzdělání. Úřad práce nabízí kurzy i pro zaměstnané

Události: Rekvalifikace pro zaměstnané (zdroj: ČT24)

Jediná kariéra na celý život je přežitek. Alespoň pokud nemluvíme třeba o lékařích nebo policistech. Tvrdí to personální agentury i Úřad práce České republiky (ÚP). Ten chce lidi přesvědčit, aby nerezignovali na vzdělání a byli případně ochotni změnit profesi.

Právě zajištění vyšších výdělků je jedním z důvodů, proč chce ÚP přimět i zaměstnané ke zvyšování kvalifikace. „My to umíme u lidí, kteří ztratí zaměstnání a přijdou si na úřad práce o pomoc, tak těm najdeme v průměru nové zaměstnání, kde vydělávají o osm procent víc. Ale chceme se zaměřit i na ty, co aktuálně zaměstnání mají,“ upozornil generální ředitel ÚP Daniel Krištof.

V tom pomáhají dotované vzdělávací kurzy. Za první půlrok na ně nastoupilo přes 20 tisíc lidí, což je téměř o dvě pětiny víc než před rokem. Nezaměstnaným pomohly v 87 procentech případů získat novou práci.

Účastníkům je většinou mezi 35 a 55 lety. Odvahu začít pracovat ve zcela jiné profesi nachází stále víc lidí. Potvrzuje to i nezisková organizace Czechitas zaměřená na vzdělávání žen v IT.

„Máme ženu, kdy se z vicemistryně v čepování piva stala testerkou nebo z průvodčí datovou analytičkou. Nejčastější motivací jsou peníze, protože samozřejmě IT je oblast, kde finance jsou,“ přiblížila Lucie Mairychová, provozní ředitelka Czechitas.

Nejčastěji se lidé podle ÚP chtějí vzdělávat v digitálních dovednostech nebo účetnictví. Zvyšují si ale třeba řidičské schopnosti, zájem je i o svářečské kurzy.

Například Jan Krucký vystudoval strojírenství, ale pracovat do oboru nešel. Mnoho let se živil jako knihkupec. „Dostal jsem lano od kamaráda, který měl také knihkupectví a zároveň label malého hudebního vydavatelství, a tam jsem konečně se dostal k tomu IT prostředí, protože jsme měli e-shop a zásilkovou službu,“ vysvětlil Krucký.

Když toto podnikání skončilo, hledal práci v informačních technologiích a rychle se mu ji podařilo získat díky nabytým znalostem.

Změny na trhu práce

„Většina lidí bude muset práci změnit, ale třeba to nemusí být úplně jiný obor, ale může to být jiná profese v rámci toho oboru. Je to hodně způsobené nyní digitalizací, respektive spojené s umělou inteligencí,“ varoval manažer a datový analytik Michal Španěl.

Automatizace dlouhodobě mění trh manuálních činností, posledních několik let její podíl narůstá i třeba v administrativě nebo vzdělávání.