Zájem o rekvalifikace roste. Zaměřují se i na digitální dovednosti

Události: Zájem o rekvalifikace roste (zdroj: ČT24)

Zájem o rekvalifikace dále roste. Vedle zavedených kurzů, jako jsou řemeslné profese, se lidé zajímají třeba o ty na posílení digitálních dovedností. Stát na ně přispívá, nebo je hradí celé. Sloužit k tomu má i 5,5 miliardy z evropských zdrojů, vyčerpáno je minimum.

Podle personální agentury loni prošlo nějakou formou vzdělávání nebo přímo rekvalifikací necelých čtyřicet procent zaměstnanců.

„To je v pohledu přes Evropskou unii poměrně průměrný výsledek, třeba Švédsko a Nizozemsko je na 54 procentech, i naši okolní sousedé Maďarsko a Slovensko jsou na slušných 48,“ popsal generální ředitel společnosti Randstad Martin Jánský.

Z 5,5 miliard, které mají sloužit na úhrady kurzů podporujících digitální vzdělávání, je vyčerpáno asi půl miliardy. Peníze jsou k dispozici do září příštího roku. „Na jednoho člověka je to padesát tisíc, takže my čekáme, že proškolíme přes 110 tisíc lidí. Průměrný kurz stojí tak deset dvanáct tisíc, takže dokonce člověk může absolvovat více kurzů,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof.

V nabídce jsou stovky kurzů

Vzdělávání úřad hradí plně nebo z části. Třeba kurzy digitálních kompetencí pokryje z 82 procent.

Přehled vzdělávacích kurzů a rekvalifikací najdou zájemci na webových stránkách. V nabídce jich jsou stovky. Kurzy slouží všem, tedy těm zaměstnaným i nezaměstnaným. S prosbou o radu se lidé mohou obracet i na pobočky Úřadu práce.

Na školení pracovníků v digitálních dovednostech úřad nově přispívá i firmám. Získat mohou až 43 tisíc na zaměstnance.