TÉMA

Jan Dohnal

Ostrava koupí zchátralou historickou sýpku v centru Svinova. Využití bude teprve hledat

Ostrava odkoupí historickou sýpku v městském obvodu Svinov. Jedná se o třetí nejstarší budovu ve městě, která reprezentuje dobu před vznikem průmyslu na Ostravsku. Za sýpku a sousední pozemek dá město zhruba dva miliony korun.
29. 3. 2024|

Dřív to byl hobbymarket, teď je tam komunitní prostor, který má jít k zemi. V Ostravě se rozhořel spor o Bauhaus

Ze zaniklého nákupního centra se v Ostravě před šesti lety stal galerijní a komunitní prostor, který nemá v Česku ani v Evropě příliš srovnání. Jenže na konci června má o objekt, který provozuje sousední galerie PLATO, město přijít. Budova není v dobrém stavu, připouští sama galerie. Role Bauhausu je však ve městě nezastupitelná – a podle všeho nemá náhradu. Podle některých umělců by tak měl zůstat funkční do doby výsledků urbanistické soutěže. Část zástupců města oponuje, že objekt měl být vždy jen provizorním útočištěm umělecké scény.
24. 2. 2024|

Zaměstnanci Liberty a odboráři demonstrovali před branami podniku, chtějí zpátky do práce

Před hutním podnikem Liberty Ostrava se ve čtvrtek sešli lidé na odborový protestní mítink za zachování výroby oceli. Někteří přinesli transparenty s hesly jako „Nejsme v huti pro legraci, chceme dělat svoji práci“, „Kupme zpátky elektrárnu, zachráníme svou továrnu“ nebo „Ocelárnu zestátnit, práci lidem navrátit“. Protest začal čtvrt hodiny po poledni a trval asi hodinu. Generální ředitel pro hutní výrobu v Evropě společnosti Liberty Theuns Victor tvrdí, že bez dohody mezi Liberty a firmou Tameh Czech se výroba nerozjede. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo pokládá situaci za kritickou. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou následující mzdy.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 23:06|

Sto let od vzniku Velké Ostravy připomenou obecní slavnosti, kabaret či tančírna

Moravskoslezské krajské město si letos sérií akcí připomene sto let od vzniku takzvané Velké Ostravy. Oslavy výročí vyvrcholí v červnu u příležitosti Muzejní noci. V plánu je kromě výstav a komentovaných prohlídek také dobový kabaret či výtvarné dílny. Náklady na připomínku jubilea budou kolem dvou milionů korun, oznámil ve čtvrtek primátor Jan Dohnal (SPOLU).
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 13:29|

Ostravská Liberty získala ochranu před věřiteli, přišla ale o dodávky energií

Ostravský krajský soud vyhlásil všeobecné moratorium na huť Liberty. Ochranu před věřiteli získala v den, kdy ukončuje provoz. Po zbytek prosince bude většina zaměstnanců doma. Vedení firmy tvrdí, že je to dočasné, ředitel Liberty Ostrava Pavel Šedivý ale připustil, že další vývoj bude záviset na výsledcích jednání s dodavatelem energií. Ten ve čtvrtek odpoledne Liberty odřízl. Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) řekl po jednání s vedením hutě, že považuje za klíčové, aby byl v lednu provoz opět obnoven, šéf odborů KOVO Roman Ďurčo dal však najevo, že neočekává, že by se jej podařilo obnovit již k 3. lednu.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 14:30|

Porušování nočního klidu i čtyři dny. Ostrava rozvolňuje pravidla

Ostrava nastaví vstřícnější pravidla pro pořadatele festivalů. Rozhodli o tom radní. Aktuálně platí, že po desáté večer mohou pokračovat jen akce, kterým to město povolilo. Dosud mohly noční klid festivaly porušovat maximálně tři dny, nově by to mohly být čtyři. Politici si také nechali volnou ruku v tom, že by se s jednotlivými festivaly domlouvali na tom, v jakém čase mohou produkci provozovat. Novinka by mohla vstoupit v platnost od příštího roku.
20. 9. 2023|

Ostrava stále čeká na Černou kostku i novou koncertní halu, stát ale přispěje jen na jednu stavbu

V jaké fázi jsou přípravy krajské vědecké knihovny a koncertní haly v Ostravě, o tom se hovořilo v letním zpravodajském seriálu Sečteno. Novou koncertní halu podpoří i stát, a to částkou asi 600 milionů korun, ovšem novou budovu knihovny v tuto chvíli zřejmě nikoliv. Pro vedení kraje i krajského města jsou však obě stavby velmi důležité.
21. 7. 2023|

V areálu Dolních Vítkovic finišují přípravy na Colours of Ostrava

Ostrava se chystá na největší hudební festival v zemi. Na Colours of Ostrava se připravují hoteliéři, restauratéři i dopravci. Brány areálu Dolních Vítkovic se otevřou ve středu v poledne. Novinkou budou výhradně bezhotovostní platby. Organizátoři radí návštěvníkům výměnu vstupenek za pásky už před zahájením festivalu.
18. 7. 2023|

Bezpečnostní kamery mají v Ostravě na zkoušku i zvukové detektory

Městská policie Ostrava testuje mezi prvními v republice novou technologii bezpečnostních kamer. Ty monitorují i okolní zvuky. Následně pak systém strážníkům v operačním centru posílá informace o mimořádných událostech. Zatím má takových detektorů sedm a jsou umístěny v bezprostřední blízkosti kamer ve třech problémových lokalitách.
14. 6. 2023|

Lávka přes řeku Ostravici nabídne nové spojení s kulturní památkou Dolní Vítkovice

Břehy řeky Ostravice překlenula nová lávka podle návrhu architekta Josefa Pleskota. Ostravská lávka bude sloužit jak cyklistům, tak pěším a má usnadnit spojení s kulturní památkou Dolní Vítkovice, přičemž si klade za cíl přilákat turisty. Původně měla být zprovozněna už loni na podzim, avšak stavební komplikace způsobily zpoždění. Podle hejtmana Jana Dohnala (ODS) celková cena stavby přesáhla 103 miliony korun bez DPH.
9. 6. 2023|

Novým ostravským primátorem zvolili zastupitelé Dohnala, Macura skončil

Primátorem Ostravy ve středu dopoledne zastupitelé zvolili Jana Dohnala (ODS) z uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Třetí největší město republiky povede nová koalice, ve které budou uskupení ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 37 hlasů, koaliční smlouvu subjekty podepsaly ráno.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:25|

Primátorem Ostravy bude Jan Dohnal z ODS

Ostravu povede koalice složená z ANO a uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. Primátorem bude Jan Dohnal (ODS), který byl dosud náměstkem pro dopravu a sport. Dohodli se na tom v úterý zástupci jednotlivých koaličních subjektů. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice převahu 37 hlasů. Je to o čtyři hlasy více, než měla dosavadní koalice tvořená ANO, SPOLU a Piráty, která se rozpadla kvůli štěpení ANO. ODS měla post ostravského primátora naposledy v roce 2002. Koaliční smlouvu zástupci stran podepíšou ve středu.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 21:05|

V Ostravě je údajně dohoda na primátorovi ze SPOLU, ANO to ale popírá

V jednáních o podobě nové koalice v Ostravě je údajně dohoda na primátorovi, který by měl být z uskupení SPOLU, a na početním rozdělení jedenácti míst v radě. Agentuře ČTK to ve středu večer potvrdily dva zdroje obeznámené s průběhem koaličního vyjednávání. Předsedkyně klubu zastupitelů hnutí ANO Hana Tichánková to ale v zaslané SMS popřela.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|

Koalici v Ostravě by mohli vytvořit ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové a Piráti. Shoda na obsazení ale není

V Ostravě se rýsuje nová koalice pro vedení města. Hnutí ANO, uskupení SPOLU, hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti se dohodli na programových prioritách, ale zatím se neshodli na personálním obsazení, především na tom, kdo bude primátor. Po pátečním jednání to řekli předsedkyně klubu ANO Hana Tichánková a lídr SPOLU, náměstek primátora Jan Dohnal (ODS). Další jednání budou mít v pondělí.
14. 4. 2023|

Ostrava se inspiruje ve Švýcarsku. „Metro“ má zrychlit dopravu i za cenu více přestupů

Dopravní podnik Ostrava (DPO) se chystá kompletně změnit systém tramvajové dopravy ve městě. V novém systému budou tři páteřní linky, které budou jezdit ve špičce v intervalu tři až pět minut a o víkendech co deset minut, a na ně bude navazovat sedm vedlejších linek. Lidé sice budou muset více přestupovat, do cíle by se ale měli dostat rychleji. Systém by mohl být uvedený do provozu ještě letos.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 20:01|

V Ostravě je už čtvrtý úsek, po kterém mohou tramvaje jezdit osmdesátkou

Dopravní podnik Ostrava (DPO) obnovil provoz na zmodernizované tramvajové trati v nejlidnatějším obvodu Jih. Renovace mezi zastávkami Josefa Kotase a Václava Jiříkovského stála více než 85 milionů korun. Jde už o čtvrtý úsek v krajském městě, kde tramvaje jako jediné v Česku mohou jezdit rychlostí až 80 kilometrů za hodinu, řekl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.
11. 12. 2022|

Politici v debatě probírali bezpečnost a bydlení v Ostravě

Podle respondentů výzkumu agentury Kantar pro ČT jsou velkým problémem Ostravy kriminalita, drogy a hazard. Za zásadní problém toto téma považuje 44 procent dotázaných, za středně velký čtyři oslovení lidé z deseti a za zanedbatelný nebo malý problém desetina respondentů. Zbytek neví. Jak se k tomuto problému staví, odpovídali v třetí části předvolební debaty ČT lídři kandidátek sedmi uskupení –⁠ za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, za Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracii (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar. Věnovali se i otázce dostupného bydlení.
13. 9. 2022|

Lídři kandidátek v ostravských komunálních volbách navrhují řešení energetické krize

Lídři kandidátek v Ostravě diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o řešení energetické a ekonomické krize. Své návrhy představili za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, za Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracii (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar.
12. 9. 2022|

Kandidáti na ostravského primátora debatovali o městských financích i programových prioritách

Za necelé dva týdny se v Česku konají komunální volby, Česká televize k této příležitosti připravila sérii předvolebních debat. Ta první se uskutečnila v Ostravě. V její první části přednesli své priority a názory na financování chodu města lídři sedmi kandidujících subjektů – za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracie (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 22:39|
168 hodin

Bydlení pro lidi s autismem mezi školou a školkou? Místní v Ostravě jsou proti

Na kraji Ostravy by mohl vyrůst specializovaný domov pro osm lidí s autismem. Zařízení, ve kterém by trvale bydleli, by jim pomohlo se osamostatnit od rodin. A jejich příbuzným by ulehčilo od velmi náročné péče. Jestli nakonec bude domov stát, ale není vůbec jisté. Proti projektu se staví tamní obyvatelé.
22. 6. 2020|