TÉMA

Sergej Sobjanin

Ukrajinci vytlačili ruské jednotky několik kilometrů od Dněpru, tvrdí Kyjev

Ukrajinským silám se podařilo v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny zatlačit ruská vojska tři až osm kilometrů dál od levého břehu řeky Dněpr, tvrdí mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalija Humenjuková. Výrok však nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ruské síly už podle ní nemohou ostřelovat pravý břeh z minometů, i když pokračují v palbě pomocí jiných zbraní. Invazní jednotky pak v noci na neděli pokračovaly v útocích na ukrajinské území, hlavní město Kyjev hlásí několik náletů bezpilotních letounů.
19. 11. 2023Aktualizováno19. 11. 2023, 11:53|

V ruských regionálních volbách si vládní strana údajně polepšila

Vládní strana Jednotné Rusko přesvědčivě ovládla víkendové regionální a místní volby v Rusku, oznámil podle prorežimního deníku Kommersant tajemník strany Andrej Turčak. Pozorovatelé vládnoucí strany podle něj nezaznamenali ve volbách žádné vážnější pochybení.
11. 9. 2023|

Dronové útoky jsou stále častější, Rusové svá letadla ukrývají pod pneumatikami

Útoky dronů na ruské základny jsou stále častější a úspěšnější, Rusové se proto snaží chránit své vojenské vybavení, jak jen to jde. Stanice CNN například informovala o tom, že provizorně pokrývají svá bojová letadla pneumatikami. Ukrajina se k akcím bezpilotních letounů většinou nehlásí, zároveň ale z řad jejích nejvyšších představitelů zní předpoklad, že útoků bude přibývat.
6. 9. 2023|

Zásah ruské základny na Krymu má desítky obětí, tvrdí Kyjev. Moskva mluvila o sestřelení všech dronů

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR tvrdí, že v pátek drony zasáhly ruskou vojenskou základnu na ilegálně anektovaném Krymu. Místní obyvatelé mluví o výbuších i obětech, dle agentury Ukrinform jich jsou desítky. Rusko v pátek prohlašovalo, že všechny bezpilotní letouny v oblasti okupovaného ukrajinského poloostrova sestřelilo. Na Sibiři hořel údajný sklad pyrotechniky, úřady hlásí sestřel dronu poblíž Moskvy.
26. 8. 2023Aktualizováno26. 8. 2023, 14:27|

Při ruském útoku na ukrajinskou školu zahynuli čtyři lidé, uvedl Kyjev. Drony se objevily i nad Moskvou

Po středečním ruském útoku na školu ve městě Romny v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zahynuli nejméně čtyři pracovníci školy včetně ředitele. Uvedl to ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. V noci na středu zaútočili okupanti drony také na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny včetně regionu kolem Dunaje, tedy na důležitá místa pro vývoz obilí. Drony se v noci na středu podle ruského ministerstva obrany pokusily zaútočit také na Moskvu, další bezpilotní letouny nad ruským územím hlásily úřady během dne. Dva protiletecká obrana zničila mimo hlavní město, třetí se zřítil na rozestavěnou výškovou budovu v obchodní čtvrti Moskva-City.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 18:28|

Ruská protivzdušná obrana sestřelila nad Moskvou dron. Trosky poškodily výstaviště

Nad Moskvou byl v pátek sestřelen dron, jehož trosky poškodily jeden z pavilonů výstaviště, uvedla agentura TASS s odvoláním na záchranáře a starostu města Sergeje Sobjanina. Kvůli incidentu byl krátce uzavřen vzdušný prostor nad všemi civilními letišti ruské metropole, včetně mezinárodního letiště Šeremeťjevo a letiště Vnukovo.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 07:39|

Rusové zabíjeli v Záporoží, na západě Ukrajiny zničili sklad ropy. V Domodědovu u Moskvy hořelo

Rusové ve středu pozdě večer ostřelovali Záporoží, kde zasáhli obytnou oblast. Zabili nejméně tři lidi, dalších devět zranili. Zničili také sklad ropy na západě Ukrajiny v Rivnenské oblasti. V Domodědovu nedaleko Moskvy propukl v noci na čtvrtek požár, podle úřadů hořel autoservis. Příspěvky na sociálních sítích podle agentury Reuters a ruskojazyčného serveru BBC hovoří o tom, že před vypuknutím požáru byly slyšet exploze. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin uvedl, že ruské síly sestřelily dva drony, které letěly směrem na hlavní město.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 14:39|

Rusko čekají místní volby. Režim vyšachoval demokraty, volit budou i anektovaná území na Ukrajině

Nesystémová demokratická opozice v Rusku nemá šanci uspět v místních volbách, které proběhnou v některých regionech 10. září. Všechny organizace napojené na vězněného kritika Kremlu Alexeje Navalného totiž byly označeny ruskými úřady za extremistické a hlasovat pro ně není možné.
5. 8. 2023|

V Moskvě útočil dron, terčem byla stejná budova jako o víkendu

Při dronovém útoku na Moskvu byla zasažena stejná výšková budova jako při úderu v noci ze soboty na neděli. Oznámil to starosta ruské metropole Sergej Sobjanin. Další bezpilotní letouny nad metropolí údajně sestřelila protivzdušná obrana. Kreml připustil, že hrozba útoků drony na hlavní město existuje a „je zjevná“. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že odrazilo také útok v Černém moři. Rusové drony opět zaútočili na Charkov, v Chersonu při bombardování zemřel lékař.
1. 8. 2023Aktualizováno1. 8. 2023, 13:57|

V Moskvě explodovaly dva drony, tvrdí ruské úřady. Krym hlásí zásah muničního skladu

Moskva se v pondělí brzy ráno stala terčem útoku dronů. Jeden z nich zasáhl vysokopodlažní kancelářskou budovu jižně od centra ruské metropole, úlomky dalšího se našly v centru města nedaleko ministerstva obrany, uvedla ruská státní agentura TASS s odvoláním na záchranné složky. Podle dosavadních informací nejsou mrtví ani zranění. Na Krymu dron zasáhl muniční sklad, tvrdí okupační síly. Rusové v noci pokračovali v ostřelování Oděsy. Zranění utrpělo nejméně šest lidí.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 17:13|

Prigožin poprvé komentoval tažení na Moskvu, v Bělorusku údajně vzniká tábor pro tisíce wagnerovců

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin po téměř dvoudenní odmlce zveřejnil na komunikační platformě Telegram audionahrávku. V ní podle Reuters uvedl, že cílem víkendového tažení jeho bojovníků na Moskvu nebylo svrhnout ruské vedení. Tento odpor podle něj poukázal na závažné bezpečnostní problémy v Rusku. Bojovníci z řad wagnerovců se nyní přesouvají do Běloruska, kde vzniká tábor pro zhruba osm tisíc lidí, píší média s odkazem na ruský investigativní portál Vjorstka. Informaci ale zpochybnila běloruská opoziční monitorovací skupina.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 21:44|

Několik bezpilotních letounů zaútočilo v Moskvě na obytné budovy. Tamní úřady obvinily Kyjev

Bezpilotní letouny zasáhly v úterý brzy ráno dvě obytné budovy v Moskvě, uvedla na svém webu agentura RIA Novosti. O život podle informací tamních úřadů nikdo nepřišel, domy jsou lehce poškozeny. Ruské ministerstvo obrany útok označilo za terorismus a obvinilo z něj „kyjevský režim“. Vůdce Vladimir Putin prohlásil, že je záhodno zlepšit protiletadlovou obranu hlavního města. Kyjev se k útoku nepřihlásil. Washington nepodporuje útoky na cíle uvnitř Ruska, uvedl k tomu později Bílý dům.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 22:52|

Strana války, strana míru a strana ticha. Kremlologové analyzují rozložení sil v Moskvě

Názory vlivných lidí v Moskvě na válku proti Ukrajině se značně liší, píše na webu Meduza ruský nezávislý novinář s kontakty v Kremlu Andrej Percev. Zástupci silových struktur i někteří další chtějí boje stupňovat a doufají v zisk co největší části Ukrajiny. Představitelé bank či technologických podniků píší opatrné články o škodlivosti sankcí a přejí si příměří. Třetí skupina, k níž patří tak vysoce postavení muži jako premiér či moskevský starosta, je zticha a čeká, jak se situace vyvine. Do „strany ticha“ překvapivě patří i ministr obrany, dodává politolog Mark Galeotti.
21. 6. 2022|

Rusové si opět mohou koupit dolary a eura. Narážejí ale na různá omezení

Od pondělí si Rusové opět mohou koupit zahraniční měnu, včetně dolarů a eur. Maximálně ale v hodnotě deseti tisíc dolarů (kolem 226 tisíc korun). Ruská centrální banka tak zmírňuje svá regulační opatření, jejichž cílem je podpořit kurz domácí měny. Kurz rublu se sice nyní stabilizoval, ale ruskou ekonomiku čekají pod dopadem západních sankcí těžké časy, uvedl zpravodaj ČT v Moskvě Karel Rožánek.
19. 4. 2022|

Rusko bude muset kvůli sankcím projít transformací, uvedla guvernérka centrální banky

Guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová v pondělí uvedla, že ruská ekonomika nemůže donekonečna žít ze svých finančních rezerv. Aby se vypořádala s důsledky mezinárodních sankcí, bude podle ní muset projít transformací. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že se inflace v zemi stabilizuje a k normálu se vrací i kurz rublu. Na poradě s vládními činiteli věnované otázkám domácí ekonomiky také řekl, že snaha Západu ochromit ruskou ekonomiku selhala. Světová banka snížila odhad letošního růstu globální ekonomiky na 3,2 procenta.
18. 4. 2022|

Pandemie ve světě: V Rusku bude týdenní pracovní volno, země opět zaznamenala rekordní počet úmrtí

V Rusku bude kvůli šíření koronaviru a vysokému počtu úmrtí s covidem-19 týdenní pracovní volno. Vládní návrh podpořil šéf Kremlu Vladimir Putin. V zemi za poslední den zemřelo podle oficiálních údajů 1028 nakažených, tedy nejvíce od vypuknutí pandemie. Šéf britské Národní zdravotní služby (NHS) varoval, že tamní veřejné zdravotnictví je v mnoha částech země blízko hranice přetížení a tlak s blížící se zimou poroste. New York bude od listopadu po všech pracovnících města požadovat očkování.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 15:30|

Pandemie ve světě: Rusko hlásí nová denní maxima. Američané u turistů uznají vakcíny schválené WHO

V Rusku poprvé za jeden den zemřelo na covid-19 podle oficiálních údajů více než tisíc lidí. Tamní úřady oznámily i nejvyšší nové denní maximum nákaz. Spojené státy umožní od 8. listopadu vstup na své území i turistům, kteří jsou naočkovaní proti covidu-19 vakcínou, kterou neschválily americké úřady. Preparát ale musí mít registraci u Světové zdravotnické organizace (WHO). V Itálii začala v sobotu zimní lyžařská sezona, návštěvníci musí mít covidový pas.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 21:53|

Koronavirus ve světě: Portugalsko má nejvyšší přírůstek případů od února, špatná situace je i v Moskvě

Portugalsko ve středu zaznamenalo nejvyšší přírůstek nových případů koronaviru od konce února. I v Moskvě se epidemie dramaticky rozšiřuje, varuje starosta města. Místní úřady nařídily povinnou vakcinaci proti covidu-19 pro pracovníky v sektoru služeb. Ukrajina prodloužila karanténu do konce srpna, ale rozvolňuje. Rozvolňuje také Slovensko, ve kterém se zvyšuje počet okresů, kde platí jen mírná epidemická omezení. Zlepšení pozorují i ve Španělsku nebo Francii, kde ohlásili, že brzy zruší povinnost roušek venku.
16. 6. 2021Aktualizováno16. 6. 2021, 19:41|

Pandemie ve světě: Británie zřejmě odloží další rozvolňování. Podle průzkumu měla covid už čtvrtina Mexičanů

Britský premiér Boris Johnson podle tamních médií odloží další rozvolňování koronavirových restrikcí. Učiní to kvůli rychlému šíření varianty známé jako delta. Rozhodnutí by měl oznámit v pondělí. Mexické ministerstvo zdravotnictví odhadlo, že v zemi měla covid už čtvrtina lidí, skutečně potvrzených je přitom asi 2,5 milionu případů. Počet nakažených koronavirem v Rusku stoupl na tříměsíční maximum. V Indii se za uplynulých 24 hodin nakazilo naopak koronavirem nejméně lidí za déle než dva měsíce.
12. 6. 2021Aktualizováno12. 6. 2021, 17:38|

Zeman na odloženou vojenskou přehlídku do Moskvy nepojede

Prezident Miloš Zeman se nezúčastní vojenské přehlídky v Moskvě k 75. výročí konce druhé světové války, která se bude konat 24. června. Důvodem jsou opatření v souvislosti s pandemií koronaviru. Nemožnost účasti na přehlídce prezidenta mrzí, komentuje hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman pověřil českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, aby ho jako „osobní zástupce“ na přehlídce zastoupil.
17. 6. 2020|