„Nepřítel je tu, ale bude poražen.“ Kreml chystá Rusy na novou realitu, píše Meduza

Kreml předpokládá, že nepřátelské akce v Kurské oblasti mohou i podle optimistických scénářů přetrvávat několik měsíců, a tak připravuje Rusy na „nový normál“, kdy ukrajinské síly ovládají ruské území, píše s odkazem na nejmenované zdroje v Kremlu a v ruské vládě nezávislý server Meduza, který sídlí v Lotyšsku. Kreml se k dění v pohraničním regionu oficiálně nevyjadřuje. Rusko tvrdí, že sestřelilo nejméně jedenáct ukrajinských dronů hluboko na svém území. Podle starosty Moskvy Sergeje Sobjanina šlo o jeden z dosud největších podobných útoků. Kyjev to zatím nijak nekomentoval.

Bezprostředně po zahájení ukrajinské operace v Kurské oblasti byly ruské elity šokovány. Za dva týdny ale „šok odezněl a oni si na situaci zvykli“, popisuje Meduza přístup ruského vedení.

„Zpočátku nebylo jasné, o jaké síly se jedná a jak dlouho to bude trvat. Teď už tomu rozumíme, což to vždy usnadňuje. (Ukrajinské síly) jsou daleko od regionálních center. Avšak pouhá skutečnost, že vstoupily na území Ruské federace a převzaly kontrolu nad vesnicemi, je nový vývoj, který je hluboce znepokojivý,“ uvedl zdroj blízký Kremlu.

Ruská propaganda v akci

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace v pondělí oznámilo, že Kurskou oblast už opustilo 122 tisíc lidí. Nejnovější průzkum ukázal, že úzkostí trpí nyní o šest procent víc Rusů (45 procent). Kreml považuje toto číslo za poměrně vysoké a doufá v rychlý pokles, poznamenal server Ukrajinska pravda.

Podle Meduzy tak Moskva pracuje s propagandou, která má veřejnost uklidnit. Tato „nová realita“, jak ji pojímá Kreml, je taková, že nepřítel skutečně pronikl na ruské území, ale stojí před nevyhnutelnou porážkou. Znovudobytí území bude nicméně nějakou dobu trvat, takže Rusové musí počkat.

Dalším příkladem jsou volby gubernátora Kurské oblasti, které by se měly konat navzdory bojům, aby se nezvýšila panika mezi Rusy, píše Meduza. Místní volby v sedmi obcích v Kurské oblasti nicméně byly odloženy, upozornila agentura AFP.

Zároveň jsou občané vybízeni, aby „nasměrovali negativitu a šok do pozitivní akce“, jako je účast na sbírce pomoci pro Kurskou oblast. Putinova administrativa také „doporučila“ regionálním úřadům, aby se řídily postojem Kremlu.

Ukrajinský voják v ruské obci Sudža
Zdroj: Reuters/Yan Dobronosov

Postup Ukrajinců u ruské obce Sudža

Ukrajinské síly pokračují v operaci v Kurské oblasti na západě Ruska, kde od 6. srpna ovládly více než 1250 kilometrů čtverečních a 92 obcí, oznámil tento týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podobná tvrzení však nelze nezávisle ověřit. Ruský vládce Vladimir Putin se k situaci v Kurské oblasti od porady z 12. srpna veřejně nevyjadřuje.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ukrajinské síly v úterý pokračovaly v útocích na celém území v Kurské oblasti, kde jsou právě přítomny, a podařilo se jim postoupit v zalesněných oblastech severně od obce Russkoje Porečnoje, tedy severovýchodně od obce Sudža a dvacet kilometrů od hranic.

Ruští vojenští blogeři podle ISW tvrdí, že ukrajinské síly pokračovaly ve svých mechanizovaných operacích na předměstí Koreněva, což přimělo ruské vojáky zapojit dělostřelectvo a nálety ve snaze zastavit jejich postup.

Zprávy od blogerů naznačují, že se ruským jednotkám podařilo získat zpět určité pozice, které dříve ztratily, a také dosáhly zisků v polích jižně od Safonovky, která leží severovýchodně od Koreněva, zhruba třicet kilometrů od hranice.

Velvyslanec: Operace překvapila i Ukrajince

Ukrajinská ofenziva v ruské Kurské oblasti byla nepochybně překvapením i pro samotné Ukrajince, uvedl pro ČTK český velvyslanec v Kyjevě Radek Pech. O připravované operaci sice vedení armády mluvilo, ale většinou se mělo za to, že cílem bude okupovaný Krym, poznamenal diplomat.

Ukrajinská operace podle Pecha zatím dosahuje svých cílů. „Především prokázat také před západními partnery schopnost pokračovat v boji, ochránit civilní obyvatelstvo pohraničních oblastí Ukrajiny před dosavadním ruským ostřelováním a vázat ruské síly, které v posledních měsících pomalu postupují v Donbasu,“ konstatoval velvyslanec.

V neposlední řadě je to také důležitá psychická vzpruha pro všechny Ukrajince ve smyslu zachování jejich odolnosti, míní Pech.

Načítání...

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv prohlásil, že ukrajinský vpád do ruské Kurské oblasti znamená, že mezi Moskvou a Kyjevem nebudou probíhat žádná jednání, dokud nebude Ukrajina zcela poražena.

„Skončilo prázdné tlachání prostředníků, které nikdo nejmenoval, o báječném míru,“ uvedl bývalý ruský prezident, který je proslulý siláckými výroky a výhružkami.

Moskva jako cíl

Válka mezitím pokračuje také na nebi. Zásahy protiletecké obrany hlásí Kyjevská oblast. Ruská obrana v noci zničila jedenáct dronů, které směřovaly k Moskvě, sdělil podle agentury Reuters starosta ruské metropole Sergej Sobjanin, který to označil za jeden z dosud „největších útoků drony na Moskvu“. Podle předběžných informací nebyl nikdo zraněn ani nejsou hlášeny žádné škody, tvrdí Sobjanin.

Také ruská verze serveru BBC s odvoláním na ruské ministerstvo obrany informovala o odražení jedenácti bezpilotních letounů mířících na ruskou metropoli. Ukrajina se k tomu zatím nevyjádřila. Minulou noc protiletecká obrana Ruska zničila celkem 45 ukrajinských dronů, oznámilo podle BBC ruské ministerstvo obrany.

Ruské síly se blíží k Pokrovsku

Rusko na zemi dál postupuje ve východoukrajinských regionech. Jedním ze strategických cílů je město Pokrovsk v Doněcké oblasti, které funguje jako logistický uzel v regionu. Z oblasti se nyní evakuují stovky lidí denně.

Ruské ministerstvo obrany ve středu podle Reuters oznámilo, že převzalo kontrolu nad obcí Želanne v Pokrovském okrese. Podobná tvrzení válčících stran však nelze nezávisle ověřit.

„Kdyby se Moskvě podařilo získat kontrolu nad tímto městem, tak by se ruským vojákům mnohem více otevřela možnost získat celou Doněckou oblasti. Dostali by například možnost postupu na město Kramatorsk a dál na západ,“ říká zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Řápek. „Zisk tohoto města by byl výrazným úspěchem pro ruskou armádu,“ dodává.

Zpravodaj ČT Řápek o evakuaci ukrajinských měst Pokrovsk a Toreck (21. srpna 2024) (zdroj: ČT24)