TÉMA

Karel Haas

Sněmovna schválila odklad placení pojistného z dohod na leden 2025

Povinnost zaměstnavatelů platit odvody na pojistném u dohod o provedení práce se zřejmě posune z letošního 1. července na 1. leden příštího roku. Termín, odkdy budou muset zaměstnavatelé tyto dohody registrovat, zůstane 1. července. Schválili to poslanci. S mnohem širším placením odvodů u dohod přišel loni schválený vládní konsolidační balíček.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 15:16|

Spor ohledně kauz vládních politiků. V ANO mají sami máslo na hlavě, zaznělo v debatě ČT

Představitelé vládních a opozičních stran v pořadu Události, komentáře nenašli shodu ohledně kauz Dozimetr či kampelička ani ohledně hospodaření státu. Místopředsedkyně poslaneckého klubu Pirátů Olga Richterová prohlásila, že v kauze Dozimetr jsou zapletení i členové ANO, což silně odmítl místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher. Podle poslance Karla Haase (ODS) premiér Petr Fiala (ODS) vysvětlil své angažmá v kampeličce dostatečně. Poslanec Jan Lacina (STAN) míní, že v kauze Dozimetr je třeba počkat na závěry soudu. Obě zmíněné kauzy nevrhají na vládu dobré světlo, míní zase poslanec SPD Radek Koten.
12. 4. 2024|

Až naposedmé prošlo urychlení osobních bankrotů výborem. Na detailech se ale neshodne ani koalice

Koalici se stále nedaří shodnout se na pravidlech rychlejšího oddlužení. Novela, která to má umožnit, sice konečně může jít do druhého čtení – poté, co ji ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny šestkrát odložil – ale přesto si jednotlivé vládní strany představují detaily různě. A opozice odmítá urychlení procesu z pěti let na tři úplně.
1. 4. 2024|

Posun v jednání o volbě poštou. Vládní strany opozici nabízejí ústupky

Jednání o korespondenční volbě pro Čechy žijící v zahraničí se posunula. Opozice záměr sice dále odmítá, vládní strany jí ale nabídly některé ústupky – třeba větší dohled nad sčítáním hlasů či jednodušší prokazování bydliště v cizině. Díky snaze dosáhnout kompromisu někteří politici věří, že by zákon ve sněmovně nemusely blokovat další obstrukce.
27. 3. 2024|

Rozumný kompromis i ohromné zklamání, zaznívá o novele pro stejnopohlavní svazky

Mnoho politiků vnímá novelu o svazcích stejnopohlavních párů, která prošla ve středu Poslaneckou sněmovnou, jako dobrý kompromis mezi příznivci a odpůrci duhových manželství. Především členové LGBTQ+ komunity a lidskoprávní aktivisté ale přijatou verzi pokládají za velké zklamání. Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová za Piráty přislíbila, že se budou nadále snažit v Česku prosadit plnohodnotné manželství i pro homosexuální páry. „Politika nejde vždycky tak rychle, jako jde veřejnost,“ podotkla.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 22:57|

Migrační pakt je posun správným směrem, řekl Rakušan. Podle Okamury pětikoalice zradila zájmy občanů

Opozici se nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi sněmovny k migračnímu paktu EU. Koaliční většina neumožnila schválení programu. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) není podoba migračního paktu ideální, ale jde o posun správným směrem. Představitelé opozice vládu obviňovali například ze „zrazení zájmů českých občanů“.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 17:58|

Sněmovna souhlasila s rozšířením práv stejnopohlavních párů

Páry stejného pohlaví zřejmě budou moci vstupovat do partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení by se mělo týkat práv k dětem. V novele občanského zákoníku to schválila sněmovna. Předloha skupiny poslanců měla původně uzákonit pro stejnopohlavní dvojice možnost uzavírání manželství. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 17:45|

Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry

Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|

Poslanci přerušili debatu o volbě poštou. Opozice se dál snažila odložit projednání novely

Sněmovna ve středu hodinu po půlnoci přerušila debatu o korespondenční volbě, o níž jednala zatím zhruba 43,5 hodiny čistého času. V jednání bude pokračovat ve středu v devět ráno. Opozice se stále snaží zabránit projednání novely, která by umožnila českým občanům žijícím v zahraničí volit korespondenčně. Část úterního jednání poznamenal spor, který vznikl, když koalice prosadila kromě stanovení časového limitu i omezení počtu vystoupení, do čehož chtěla počítat i faktické poznámky. Když se nakonec takového úmyslu vzdala, vystoupili s dlouhými projevy opoziční politici, kteří využili přednostního práva. Dlouho mluvil předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, ale také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten odmítl, že by případné zavedení volby poštou dalo lidem žijícím v zahraničí větší práva než voličům v tuzemsku.
23. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 01:17|

Můžou přijít i tvrdší protestní akce než stávka, prohlásil Ďurčo. Vláda není od toho, aby odborům vycházela vstříc, řekl Haas

O stávce odborů 27. listopadu je definitivně rozhodnuto, uvedl v pořadu Události, komentáře předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Podle něj odbory nevidí na straně státu vůli otevřít skutečný sociální dialog. Hrozí dle jeho slov další protestní akce. Poslanec Karel Haas (ODS) v debatě nicméně uvedl, že jednání vlády o věci stále pokračují.
15. 11. 2023|

Vláda přestála hlasování o nedůvěře. Skončil maraton více než třiceti jednacích hodin

Kabinet Petra Fialy (ODS) přečkal hlasování o nedůvěře. Po více než 31 hodinách poslanci vládní koalice odmítli návrh, který iniciovalo opoziční hnutí ANO. Zdůvodnilo ho tím, že spojuje ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s kauzou Dozimetr. Hlasování ve sněmovně skončilo ve čtvrtek nad ránem, pár minut před jednou hodinou. Po vyhlášení výsledků a jejich zpřesňování pak byla tato schůze ukončena.
18. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 05:37|

Sněmovna se opět nedostala ke schvalování úsporného balíčku

Poslanci se ve středu vrátili ke třetímu čtení sporného konsolidačního balíčku, který má podle vlády přispět ke snižování rozpočtových schodků, a ani tentokrát se nedostalo na jeho schvalování. Předloha obdobně jako minulý pátek čelila kritice opozičních poslanců, kteří také hájili své úpravy. Závěrečná sněmovní debata k balíčku bude pokračovat ve středu 11. října. Je možné, že se poslanci k hlasování o podobě předlohy opět nedostanou. Do debaty bylo ještě pár minut před koncem jednacího dne přihlášeno přes pět desítek opozičních poslanců.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 14:20|

Rozpočtový výbor odmítl většinu návrhů opozice k úspornému balíčku

Sněmovní rozpočtový výbor podle očekávání odmítl hlasy koalice téměř všechny opoziční úpravy vládního konsolidačního balíčku. Negativní stanoviska ve středu prosadili koaliční zástupci u návrhů ANO a SPD, které by až na výjimky zvýšily výdaje státního rozpočtu. Výbor dával doporučení k jednotlivým návrhům, jichž bylo předloženo osm desítek. Sněmovna má balíček a jeho případné úpravy začít schvalovat tento pátek na mimořádné schůzi.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 23:14|

Dotace na podporu sportu ministerstvo asi nesníží, proti škrtům se vymezily svazy

Ministerstvo financí nejspíše ustoupilo od plánu v příštím roce výrazně seškrtat státní dotace na podporu sportu, zjistila ČT. Návrh rozpočtu na rok 2024, který vláda dostala koncem srpna, počítal s omezením peněz asi o čtvrtinu. Nakonec by ale Národní sportovní agentura měla hospodařit zhruba se stejnou sumou jako letos, tedy bezmála sedmi miliardami. Proti návrhu ministerstva financí protestovaly sportovní svazy. Upozornily na to, že výrazné snížení výdajů by mohlo vést i k ukončení činnosti některých klubů. Zároveň varovaly před zhoršením fyzické kondice dětí.
20. 9. 2023|

Teď fotbalisté ano, nedávno tenistka ne. Hledá se cesta, jak řešit sportovní účast Rusů a Bělorusů

Díky mimořádnému schválení víz pro tři ruské a jednoho běloruského fotbalistu mohou tito hráči kazachstánského klubu Tobol Kostanaj nastoupit proti Plzni. Původně měli zákaz přicestovat a jejich tým hrozil bojkotem utkání. Vláda ale vydala usnesení, podle kterého do Česka můžou. Před měsícem přitom ruská tenistka do Prahy na mezinárodní turnaj nesměla. Situaci kolem startu ruských a běloruských sportovců jak na českém území, tak i na mezinárodních turnajích se věnovalo večerní vysílání ČT24.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 23:21|

Poslanci se přeli o práva a tradice, ale dali šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry

Poslanci v prvním čtení odhlasovali návrh zákona o manželství pro stejnopohlavní páry a rozšířili dobu na jeho projednání. O případné kompromisní variantě, která by změnila název dané instituce, mluvila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Sněmovna v prvním čtení schválila i ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 20:04|

Stanjura v předběžném návrhu rozpočtu pro příští rok seškrtal výdaje většině kapitol

Ministerstvo financí v předběžném pracovním návrhu státního rozpočtu na příští rok snížilo výdaje většině rozpočtových kapitol. S výraznějším růstem výdajů počítá pouze u resortu obrany a u Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Schodek rozpočtu by měl být v příštím roce 235 miliard korun, vyplývá z materiálu pro jednání vlády, který má k dispozici ČTK. Dokument zahrnuje dopady vládního konsolidačního balíčku. Letos kabinet schválil rozpočet se schodkem 295 miliard korun, ke konci května byl průběžný deficit 271,4 miliardy.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 21:46|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Sněmovna schválila podmínky pro uprchlíky. Problémy budou, ale pomoc je nutná, řekl Rakušan

Poslanci zrychleně schválili podmínky udělování pobytu uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. Trojice vládních předloh se týká také přístupu běženců ke zdravotním službám, vstupu na pracovní trh, sociálního zabezpečení a vzdělávání. Domácnosti, které ubytují uprchlíky, by mohly také získat peněžitý příspěvek. Přestože opoziční zákonodárci uvedli, že normy je nutné přijmout, mají obavy. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jim vzkázal, že problémy samozřejmě budou, ale je nutné poskytnout uprchlíkům rychlou pomoc.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 14:50|

Právník kritizuje smlouvu o prodeji pardubického hokejového klubu, je podle něj neplatná

Smlouva o upsání akcií pardubického hokejového klubu na soukromého vlastníka nebyla podle právníka Petra Papeže uveřejněna v registru smluv v zákonné podobě. Znamená to, že je neplatná a majoritním akcionářem zůstalo město Pardubice, míní právník. Podle Papeže je navíc smlouva nevýhodná, čímž patrně město porušilo péči řádného hospodáře. Chybu v registru připustil i nový vlastník klubu Petr Dědek.
24. 9. 2020|

Novým většinovým majitelem hokejových Pardubic se stal Dědek

Zastupitelé Pardubic schválili očekávaný prodej většinového podílu v hokejovém Dynamu. Východočeský klub nově převezme podnikatel Petr Dědek. Město se zavázalo ve smlouvě na 15 let zlepšit finanční situaci klubu, pravidelně přispívat na jeho provoz a vytvořit mu výhodné podmínky.
9. 6. 2020|