Až naposedmé prošlo urychlení osobních bankrotů výborem. Na detailech se ale neshodne ani koalice

UDÁLOSTI: Už půl roku hledá koalice shodu na pravidlech rychlejších osobních bankrotů (zdroj: ČT24)

Koalici se stále nedaří shodnout se na pravidlech rychlejšího oddlužení. Novela, která to má umožnit, sice konečně může jít do druhého čtení – poté, co ji ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny šestkrát odložil – ale přesto si jednotlivé vládní strany představují detaily různě. A opozice odmítá urychlení procesu z pěti let na tři úplně.

Osobní bankrot dnes předpokládá, že dlužníci po jeho vyhlášení splácejí své dluhy buď pět let s „vynaložením veškerého úsilí“ a uhradí alespoň třicet procent dlužné částky, nebo že splatí za tři roky alespoň šedesát procent svých závazků. Vše nebo alespoň šedesát procent ale splatí málokdo. V průměru se podaří uhradit za pět let polovinu dluhů.

Právě proto se opozici – ale například i Svazu měst a obcí – nelíbí myšlenka vlády, že by se mělo splácení zkrátit na tři roky pro všechny. Obávají se, že věřitelé dostanou ještě méně než dnes. „Práva věřitelů a poctivých dlužníků nebudou narovnána, jak mělo být cílem této novely,“ domnívá se poslankyně ANO Taťána Malá. Ta se obává hlavně, jaký dopad bude zmírnění pravidel mít na společenství vlastníků jednotek, bytová družstva nebo samoživitele v případě dlužných alimentů.

Bez finální shody v koalici

Jenomže na tom, jak by mělo oddlužení nově fungovat, se neshodnou ani koaliční strany. O detailní podobě vyvážení práv a pojistek proti zneužití jednají už od loňského léta a finální dohodu zatím nemají. ODS podle jejího poslance Karla Haase chce, „aby při tříletém zkrácení oddlužení byly velmi silné pojistky“. Cílem podle Haase má být, aby osobní bankrot nevyužili „dlužničtí podvodníci“.

Ovšem i podle předsedy klubu Pirátů Jakuba Michálka je třeba „myslet na případy, kdy dlužník nesplácí své závazky, neplní povinnosti, které vyplývají z oddlužení“.

Předvelikonoční jednání sněmovního ústavně-právního výboru přesto přineslo posun v tom, že výbor na sedmý pokus dokončil projednávání novely, takže bude možné její druhé čtení na plénu. Členové výboru podpořili trojici úprav, k nimž se přihlásil Michálek. Týkají se změn ve zkouškách insolvenčních správců a zavedení elektronického spisu v insolvencích a jednodušší exekuční výzvy, která se nově vejde na jeden list.

Na osobní bankroty by měly dohlížet soudy, které je budou moci prodloužit nebo zrušit a také budou podle plánů koalice průběžně kontrolovat, jestli dlužník nemá nižší oficiální příjem, než by odpovídal jeho schopnostem.

Pozměňovací návrhy poslanců ANO naopak neuspěly. Opozice mimo jiné navrhovala, aby se doba oddlužení zkrátila na tři roky v souladu s evropskou směrnicí jen pro podnikatele.