TÉMA

Povolení

Vysočina umožní stavbu větrných elektráren, chce je koncentrovat do konkrétních lokalit

Kraj Vysočina zmírnil svůj postoj ke stavbě nových větrných elektráren. Dříve je bez výjimky odmítal, nově však připustil, že by na některých místech vyrůst mohly. Větrné parky chce ale zcelit do jednotlivých lokalit, aby větrníky nerostly na každém kopci. Investoři teď jednají více než s desítkou obcí. Úřady posuzují možné dopady na okolní krajinu u sedmnácti zvažovaných větrných elektráren.
20. 3. 2024|

Česká národní banka zahájila řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou. Může přijít o povolení

Česká národní banka (ČNB) v pátek zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou (PDZ) směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem jsou přetrvávající závažné nedostatky v její činnosti. Záložně bylo předběžným opatřením zakázáno přijímat vklady a poskytovat úvěry. Vyplácení vkladů omezeno není. V záložně měl v minulosti peníze uložené i současný premiér Petr Fiala (ODS).
15. 3. 2024|

ČEZ nechal u Frýdku-Místku ořezat památnou lípu. Nešetrně a navíc bez povolení, upozornili odborníci

Elektrikáři nechali ořezat v Sedlišti u Frýdku-Místku památnou lípu. Podle odborníků to bylo provedeno nešetrně a bez povolení. Situaci teď řeší inspekce životního prostředí.
14. 3. 2024|

Migranti jako zbraň. Podle finské rozvědky se Rusko snaží uprchlíky verbovat ke špionáži

Více než tisíc lidí dorazilo v posledních měsících do Finska přes jeho východní hranici s Ruskem. Podle Helsinek se Moskva tím, že pouští dále migranty bez potřebných dokumentů, snaží destabilizovat situaci v regionu. Podle tamních zpravodajských služeb za tím může být i další snaha – získávání informací. Finská rozvědka tvrdí, že se Rusko snaží žadatele o azyl naverbovat ke špionáži. Nárůst migrace navíc zatěžuje tamní úřady a zpomaluje identifikaci osob, které by mohly být hrozbou pro zemi. Finsko proto také minulý týden prodloužilo uzávěru své hranice s Ruskem zhruba o čtyři týdny do 11. února.
18. 1. 2024|

Komunisté ve Vsetíně opětovně odhalili sochu Julia Fučíka, kraj to povolil

Sochu komunistického novináře a spisovatele Julia Fučíka v pondělí odhalili komunisté ve Vsetíně před sídlem okresního výboru KSČM. Sochu sice vztyčili již před dvěma lety, město však s jejím umístěním nesouhlasilo; podle radnice byla instalace v rozporu s požadavky zákona o státní památkové péči. Komunisté museli sochu odstranit. Letos v září však získali kladné stanovisko zlínského krajského úřadu, který stanovisko vsetínského městského úřadu změnil a umístění díla umožnil.
6. 11. 2023|

Látky jako kratom budou podléhat regulaci a nebudou se moci prodávat dětem do 18 let, uvedl Bartoš

Takzvané psychoaktivní látky typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC budou prodávány pouze osobám starším 18 let, schválila ve středu vláda. Podle ministra pro místní rozvoj a digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) vznikne kvůli regulaci další kategorie psychomodulačních látek.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 16:36|

Německá vláda po začátku války slibovala rychlou výstavbu větrných elektráren. Plány zůstávají na papíře

Před rokem – po vypuknutí války na Ukrajině – slibovala německá spolková vláda masivní rozvoj obnovitelných zdrojů energie, zejména větrných elektráren. Jenže naplánovaný větrný boom, jehož cílem mělo být energeticky nezávislé Německo, zatím nepřichází. I kvůli odporu některých spolkových zemí. Spolkový parlament schválil ale počátkem března zákon, který by měl přípravu stavby větrných elektráren zjednodušit a urychlit.
11. 3. 2023|

Těžba v Turówě může pokračovat do roku 2044. Ekologové tvrdí, že je klíčový posudek chybný

V Dole Turów se bude těžit uhlí do roku 2044. Rozhodla tak polská vláda a informaci potvrdilo české ministerstvo životního prostředí. Ekologické organizace před prodloužením těžby varovaly. Tvrdí, že vychází z nesprávného posouzení dopadů těžby na životní prostředí v Česku, Polsku i Německu.
28. 2. 2023|

Utekli bez dokladů a teď nemohou pracovat. Česká byrokracie má s netypickým případem Ukrajinců potíž

Od loňského plnohodnotného ruského vpádu dostalo v Česku dočasnou ochranu 480 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Teď můžou žádat o její prodloužení. Kvůli nižšímu zájmu řada krajů přesunula asistenční centra do menších prostor. Získat v Česku azyl je ale pro některé běžence stále komplikované – hlavně kvůli chybějícím dokladům.
21. 1. 2023|

Místo čekání na přeložku nechal majitel domu elektrické vedení zazdít. Úpravy teď zaplatí sám

Pokuta hrozí majiteli domu, který si nechal do rekonstruované budovy penzionu na okraji Příbrami vést dráty nízkého nápětí přímo zdí. Bude také muset zaplatit přeložení elektrického vedení. Stavební úřad vydal pokyn k zastavení prací, zabudování vedení do zdi podle něj porušuje podmínky stavebního povolení. Proč tak investor jednal, není jasné.
23. 11. 2022|

Reportéři ČT: Čeští dobrovolníci na ukrajinské frontě bojují i zachraňují. Výbavu si kupují za své

Reportérky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová navštívily české dobrovolníky, kteří se v oblasti Donbasu zapojili do obrany ukrajinského území před ruskou armádou. Jsou mezi nimi bývalí vojáci, ale například i lékař, který ještě donedávna působil v jedné východočeské nemocnici. Na rozdíl od jihoukrajinského Chersonu, který se v minulých týdnech dočkal osvobození od ruských okupantů, na Donbasu se fronta zasekla a nadále se zde vedou těžké boje.
22. 11. 2022|

Při požáru v Pásmu Gazy zahynulo nejméně dvacet lidí, další se zranili

Nejméně 21 lidí zahynulo a další utrpěli zranění při požáru budovy v palestinském Pásmu Gazy, informovala ve čtvrtek večer agentura Reuters s odvoláním na tamní zdravotníky. Podle záběrů, které se objevily na sociálních sítích, začala hořet celá rezidenční budova v uprchlickém táboře Džabálija, který leží na severu Pásma.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 23:01|

Sněmovna schválila daň z mimořádných zisků, návrh nyní míří do Senátu

Na energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky zřejmě od příštího roku dopadne daň z neočekávaných zisků. V takzvaném daňovém balíčku ji schválila sněmovna. Dolní komora rovněž odsouhlasila zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na dva miliony korun. Soubor daňových novinek musí ještě posoudit Senát.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 22:55|

Dopravní omezení, ale žádní dělníci. Za zdržení staveb často může chybná dokumentace

Zdržení dopravních staveb není nic neobvyklého. Většinou za nimi podle zúčastněných stojí nesrovnalosti v plánech, které neodrážejí realitu. Výsledek ale působí na ty, jež situaci vidí zvenčí, dost rozpačitě.
18. 10. 2022|

Ukrajinská armáda zrušila omezení pohybu mužů v branném věku, po kritice jej upraví

Generální štáb ukrajinské armády zrušil nařízení, které zakazovalo mužům v branném věku opouštět bez zvláštního povolení místo bydliště. Informoval o tom náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj s tím, že armáda pravidla přepracuje. Oznámení o omezení pohybu osob podléhajících vojenské službě vyvolalo ve společnosti vlnu kritiky. Prezident Volodymyr Zelenskyj si veřejně stěžoval, že s ním armáda krok nekonzultovala. Odmítl však, že by měl s vojenskými veliteli neshody.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 19:15|

Ruská armáda cílí na Slovjansk a Kramatorsk. Úřady vyzývají k evakuaci

Šéf doněcké oblastní administrativy Pavlo Kyrylenko vyzval obyvatele Slovjansku a Kramatorsku k urychlené evakuaci do bezpečí. Obě města jsou dalším cílem ruské armády, která se snaží zcela ovládnout Donbas. Velení ukrajinské armády ráno informovalo o tom, že se podařilo ofenzivu ruských vojáků u Slovjansku a v Chersonské oblasti odrazit. V současnosti vedou ruské jednotky útok u nedalekého Bachmutu a soustředí se na vytvoření kontroly nad územím Luhanské oblasti v rámci jejích administrativních hranic.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 17:20|

Potřebujeme pomoc EU a evropské humanitární koridory, řekl Rakušan. Kapacity ubytování pro běžence nestačí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl po pondělním jednání Ústředního krizového štábu, že kapacity ubytování běženců z Ukrajiny už narážejí v České republice na svůj strop a bude nutná pomoc Evropské unie. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bude vláda ve středu jednat o výši solidárního příspěvku, který lidé dostanou za ubytování uprchlíků.
21. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 00:13|

Vlk potrhal ovce v Rakousku a nakonec zahynul pod koly auta u Prostějova. Jeho životní pouť odhalila analýza DNA

Dvě ulovené laně v rakouských Alpách, ale i stržené kozy a ovce má na svědomí během své životní cesty vlk, jehož tělo bylo nalezeno v lednu na Prostějovsku. Odhalila to analýza DNA a její srovnání se stěry ulovené kořisti. Vlk urazil z Alp na Moravu minimálně šest set kilometrů. U Olšan ho pak pravděpodobně srazilo auto.
16. 2. 2022|

Advokátní komora chce, aby odposlechy v brněnské věznici prošetřil ministr a sněmovní komise

Česká advokátní komora (ČAK) vyzve ministra spravedlnosti i sněmovní komisi pro kontrolu odposlechů, aby prošetřili odposlouchávání výslechových místností v brněnské vazební věznici. Komora už dříve zdůraznila, že pokud obviněný nemůže mluvit se svým obhájcem důvěrně, jde o porušení jeho ústavního práva na obhajobu i na spravedlivý proces.
16. 12. 2021|

Z břehů Rozkoše mizí boudy a přístřešky, které si tam lidé postavili bez povolení

Pracovníci Povodí Labe začali bourat a likvidovat desítky přístřešků, bud a improvizovaných chat na březích přehrady Rozkoš na Náchodsku. V uplynulých letech je tam lidé budovali bez povolení nebo jde v několika případech o pozůstatky někdejších odborářských rekreačních objektů. Jsou navíc v zátopovém pásmu. Většina má zmizet ještě do konce roku.
8. 12. 2021|

Ve výslechových celách v Brně se údajně pořizovaly i nepovolené záznamy

Možné odposlouchávání deseti výslechových cel ve vazební věznici v Brně-Bohunicích bylo podle České advokátní komory (ČAK) porušením práv. V celách se údajně pořizovaly záznamy přesto, že v nich advokáti s klienty rozmlouvali a měli porady. Vedení komory bude zjišťovat, kolik jednání mezi advokáty a klienty se za danou dobu uskutečnilo. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí ČAK Iva Chaloupková.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 17:52|

Spojené státy uvalily kvůli plynovodu Nord Stream 2 sankce na společnost spojenou s Ruskem

Spojené státy uvalily další sankce v souvislosti s plynovodem Nord Stream 2. Oznámil to americký ministr zahraničí Antony Blinken. Terčem je společnost Transadria spojená s Ruskem a její loď, která na plynovodu pracovala. Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Plynovod je už hotov, k zahájení provozu ale ještě potřebuje získat v Německu povolení.
23. 11. 2021|

Praha požaduje úpravy restauračních zahrádek v centru. Provozovatelé to mají za likvidační

Magistrát zrušil povolení pro dvě desítky restauračních zahrádek v centru Prahy. A požaduje úpravy, aby úzké ulice byly lépe průchozí a na zahrádkách stály pouze stoly, židle a slunečníky. Restauratéři to odmítají s tím, že zmenšení zahrádek je pro ně nedlouho po covidových restrikcích likvidační.
25. 9. 2021|

Pákistán bude zadržovat české horolezce, dokud nezaplatí náklady na záchranu

Dva zachránění čeští horolezci zůstávají v Pákistánu. Úřady je budou zadržovat v Gilgitu, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci, při které bylo nutné využít helikoptéru, řekl místnímu listu Dawn ministr turistiky pákistánské kašmírské oblasti Gilgit-Baltistán Rádža Násir. Mluvčí českého ministerstva zahraničí sdělila, že velvyslanectví České republiky v Islámábádu je s oběma muži v kontaktu.
18. 9. 2021|