TÉMA

Nord Stream

Nord Stream někdo poškodil záměrně, ale nemáme důvody pro trestní stíhání, oznámilo Dánsko

Dánsko v pondělí uvedlo, že se rozhodlo ukončit vyšetřování výbuchů na plynovodech Nord Stream, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále do Evropy. Dánsko je po Švédsku druhou zemí, která své vyšetřování možné sabotáže na plynovodech z roku 2022 končí, informovala agentura Reuters.
26. 2. 2024|

Švédsko ukončilo vyšetřování možné sabotáže Nord Streamu

Švédská prokuratura oznámila, že se rozhodla ukončit vyšetřování možné sabotáže na plynovodu Nord Stream. Podle prokuratury Švédsko nemá pravomoc se záležitostí zabývat.
7. 2. 2024|

Kdyby zavolala čínská armáda, zavěsil bych, říká představitel firmy analyzující satelitní snímky s pomocí AI

Až na některé polární oblasti jsme schopni vidět jakékoliv místo na planetě, řekl v Interview ČT24 viceprezident české firmy SpaceKnow Jonáš Vlk. Společnost totiž dokáže z vesmíru pomocí satelitů sledovat téměř každé místo na Zemi a pomocí umělé inteligence (AI) zanalyzovat, co se na pořízených snímcích odehrává. Její služby v minulosti využila například Ukrajina na začátku plnohodnotné ruské invaze. Pokud by však podnik kontaktovali například zástupci čínské nebo íránské armády, Vlk by podle svých slov „zavěsil“.
10. 11. 2023|

Rusko, Čína a Balticconnector. Plynovod poškodila kotva nákladní lodi, vyvstávají další otázky

Plynovod na dně Finského zálivu poškodila kotva nákladní lodě NewNew Polar Bear čínské společnosti, oznámili finští vyšetřovatelé. Zda to byla nehoda nebo záměrná sabotáž, však stále není jasné. Posádka na pokusy o kontakt nereaguje. Podle námořníků je „nemožné“, aby za sebou loď táhla masivní kotvu bez povšimnutí. Experti proto spekulují o tom, kdo by mohl mít na poškození Balticconnectoru zájem – a jejich pohledy při tom směřují na Východ.
7. 11. 2023|

Německé úřady vydaly povolení pro první úsek plynovodu k terminálu na Rujáně

Výstavba podmořského plynovodu mezi Lubminem a ostrovem Rujána, kde Německo připravuje terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG), může začít. V pondělí to oznámila německá společnost na provoz plynovodní sítě Gascade, která získala povolení pro první část padesátikilometrového potrubí. O terminál se zajímá Česká republika, která je už nyní s Lubminem infrastrukturně propojena.
21. 8. 2023|

Ukrajinská armáda plánovala zničit plynovod Nord Stream, píše Washington Post

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) dostala podle listu The Washington Post loni v červnu informaci, že šestičlenný tým ukrajinské armády plánoval explozí zničit plynovod Nord Stream, kterým proudil plyn z Ruska do Německa a dál do zbytku Evropy. Podrobnosti o údajném ukrajinském plánu podle deníku dostala americká rozvědka od zpravodajské agentury nejmenované evropské země. V září 2022 plynovody Nord Stream 1 a 2 na dně Baltského moře významně poničila trojice podmořských explozí.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 19:57|

Polská vláda schválila návrh, který armádě umožní potápět nepřátelské lodě

Polská vláda schválila návrh zákona, který by armádě umožnil potápět nepřátelské lodě, u nichž by hrozil útok na energetickou infrastrukturu v moři, především na klíčový plynovod Baltic Pipe. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters, která zároveň upozornila, že NATO ve středu varovalo před možností ruské sabotáže podmořské infrastruktury. Aby se navrhovaná norma stala zákonem, je zapotřebí, aby ji schválil parlament.
4. 5. 2023|

Ruská plavidla se před výbuchy pohybovala u plynovodů Nord Stream, tvrdí severská média

V blízkosti plynovodů Nord Stream se v období před výbuchy pohybovala ruská plavidla schopná provádět podmořské operace. Podle zpravodajského serveru BBC News to na základě společného pátrání uvedla dánská, norská, švédská a finská veřejnoprávní média. Oficiální vyšetřování útoku na plynovody, které vedou země ležící v blízkosti místa výbuchů, stále pokračuje. Vyšetřovatelé se zatím shodli pouze na tom, že exploze s největší pravděpodobností nebyly nehoda, ale důsledek sabotáže.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 19:35|

Němečtí kriminalisté zkoumají podezřelou jachtu a její možnou vazbu na výbuch Nord Streamu

Ani půl roku po výbuchu plynovodů Nord Stream 1 a 2 na dně Baltu nedokážou vyšetřovatelé říct, kdo sabotáž provedl. Němečtí kriminalisté objevili začátkem roku jachtu, která na palubě prokazatelně měla trhaviny a plavila se kolem dánského ostrova Bornholm. Po forenzní prohlídce se nyní nachází na Rujáně, uvedl přímo z místa zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.
29. 3. 2023|

Útok na Nord Stream možná zajistila proukrajinská skupina, uvádějí západní média

Nové zpravodajské informace, kterými disponují představitelé USA, naznačují, že za loňským útokem na plynovod Nord Stream stojí proukrajinská skupina. Nejsou však žádné důkazy, že by se do operace zapojili nebo o ní věděli ukrajinští představitelé, napsal v úterý americký list The New York Times (NYT).
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 23:08|

Dovoz ruského plynu do Česka v lednu klesl na nulu, uvedl Síkela

Dovoz plynu z Ruska do České republiky klesl během ledna na nulu. Stát ho nahradil dovozem z Norska a zkapalněným plynem LNG z Nizozemska a Belgie. K omezení závislosti na Rusku pomohly i úspory ve spotřebě. Na Twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). V posledních pěti měsících klesl podíl dovozu ruského plynu do Česka na 2,2 procenta, v předchozích letech činil kolem 97 procent. Ze Síkelova vyjádření není zřejmé, zda předpokládá nulový dovoz ruského plynu i v dalších měsících.
18. 2. 2023|

ČEZ zahájil arbitráž proti Gazpromu, žádá zhruba miliardu korun

Energetická společnost ČEZ formálně zahájila arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom. Kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun, informoval mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Možnost arbitráže zmínil už loni v říjnu předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 15:06|

Německo při stavbě plovoucího LNG terminálu improvizovalo, už se blíží dokončení

Německo dokončuje svůj první plovoucí terminál na překládku zkapalněného plynu. Ve Wilhelmshavenu v Severním moři by tankery s LNG mohly kotvit už za měsíc. Terminál zbývá už jen napojit na distribuční síť. S jeho stavbou začalo Německo letos v květnu, aby zmírnilo svou závislost na ruském plynu. A během prací bylo třeba i improvizovat.
10. 12. 2022|

Hráz na Baltu: Na klíčový ostrov Gotland se vrátili švédští vojáci, je v dostřelu ruských raket

Na ostrov Gotland, který zaujímá v Baltském moři strategickou pozici, se vrátili švédští vojáci. Zatím jich je několik stovek, armáda ale plánuje v dalších letech jejich počet významně navýšit. Ostrov je totiž v dostřelu ruských raket umístěných v Kaliningradu. Jak tamní obyvatelé vnímají ruskou hrozbu, zjišťoval přímo na místě redaktor Reportérů ČT Ondřej Stratilík.
6. 12. 2022|

Poškození Nord Streamu byla podle Švédska sabotáž, vyšetřování zjistilo stopy výbušnin

Vyšetřování zářijových úniků plynu z plynovodů Nord Stream potvrdilo, že se jednalo o sabotáž, uvedla v pátek podle agentury Reuters švédská prokuratura. Na poškozených plynovodech byly objeveny stopy výbušnin, dodala.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 20:02|

Přeje nám teplý podzim, další topná sezona ale už bude složitější, míní šéf Pražské plynárenské

Zásobníky jsou plné, ale další topná sezona je stále nejistá, řekl předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský v pořadu Interview ČT24. Je optimistický v tom, že výhledově plyn bude, ale je otázka, za kolik. Podle něj bude trvat dva až tři roky, než si Evropa bude moct vybírat mezi dodavateli.
16. 11. 2022|

Plynovody Nord Stream značně poškodily „silné výbuchy“, potvrdili dánští vyšetřovatelé

Dánské úřady potvrdily rozsáhlé poškození plynovodů Nord Stream u dánských břehů v Baltském moři a uvedly, že příčinou byly „silné výbuchy“. Švédský deník Expressen zveřejnil první údajné záběry poškozených produktovodů vedoucích z Ruska do Německa. Dohromady čtyři mohutné úniky plynu se na konci září vyskytly v mezinárodních vodách.
18. 10. 2022|

Turecko chce být distribučním centrem ruského plynu pro Evropu, řekl Erdogan

Turecko se chce stát distribučním centrem ruského plynu, který by proudil do Evropy. Úřady obou zemí dostaly zadání, aby na záměru spolupracovaly. Při návratu ze summitu v Kazachstánu to řekl prezident Recep Tayyip Erdogan, který ve čtvrtek jednal v Astaně se svým protějškem Vladimirem Putinem. Informovala o tom agentura AP.
14. 10. 2022|

V Česku už se používá zkapalněný plyn z nizozemského terminálu, uvedl ČEZ

Zkapalněný zemní plyn (LNG) z terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven se už v Česku používá. Mluvčí ČEZu Roman Gazdík řekl, že se využívá pro potřeby zákazníků firmy, část se uložila do zásobníků v Česku. Plyn společnost nabízí také dalším českým obchodníkům. Do přístavu už dorazila druhá loď s LNG pro tuzemské spotřebitele. Stejně jako ta první připlula z USA, tentokrát ji dodala společnost Shell. LNG se nyní zpracovává zpět na plynné skupenství, aby mohl zemní plyn putovat potrubím dál do Česka, uvedl na Twitteru generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.
10. 10. 2022|

Dánský ostrov Bornholm postihl blackout po výpadku transformátoru

Dánský ostrov Bornholm postihl v pondělí blackout kvůli výpadku transformátoru. Ostrov se nachází v Baltském moři nedaleko míst, kde výbuchy minulý týden poškodily potrubí plynovodů Nord Stream 1 a 2. O výpadku proudu na ostrově se čtyřiceti tisíci obyvateli informovala dánská veřejnoprávní mediální společnost DR. Blackout způsobil výpadek švédské trafostanice, která dodává elektřinu podmořským kabelem, uvedla později společnost E.ON.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 11:41|

Za výbuchy na Nord Streamu může sabotáž, naznačuje švédské vyšetřování

Vyšetřování škod v místech úniku plynu na plynovodech Nord Stream 1 a 2 posílilo podezření ze sabotáže. Podle agentury Reuters o tom ve čtvrtek informovala švédská tajná policie. Švédsko na místo vyslalo tento týden ponorku. Moskva mezitím vyhlásila, že Rusko se chce podílet na mezinárodním vyšetřování.
6. 10. 2022|

Z Nord Streamu 1 přestal unikat plyn

Únik plynu z plynovodu Nord Stream 1 už se patrně také zastavil, uvedly podle agentury AP dánské úřady. V sobotu Dánsko oznámilo, že plyn pravděpodobně přestal unikat také z plynovodního potrubí Nord Stream 2.
2. 10. 2022|

Přestat obchodovat s energiemi v Lipsku je nesmysl, soudí šéf pražské burzy Koblic

Generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic hodnotí vládní zastropování cen energií a páteční rozhodnutí Evropské unie ohledně snižování spotřeby elektřiny a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv pozitivně. Názor, aby Česko přestalo obchodovat na lipské burze, se mu zdá absurdní. Energie jsou podle něj tržní komoditou a nelze na ně nahlížet jinak, jelikož stát potřebuje soukromé investice. Jejich vysoké ceny by však mohly začít klesat již příští rok, míní šéf pražské burzy, který byl hostem Interview ČT24.
1. 10. 2022|

Únik metanu z plynovodu Nord Stream je asi největší takový případ. Vědci měří, jak ovlivní klima

Z poškozeného plynovodu Nord Stream uniklo do vzduchu velké množství metanu, který je významným skleníkovým plynem. Podle analýz se jedná o zřejmě největší únik v dějinách měření. Podle prvních odhadů se jedná o množství srovnatelné s ročními emisemi metanu města o velikosti Paříže. Informovala o tom pozorovací síť emisí skleníkových plynů ICOS.
30. 9. 2022|