Polská vláda schválila návrh, který armádě umožní potápět nepřátelské lodě

Polská vláda schválila návrh zákona, který by armádě umožnil potápět nepřátelské lodě, u nichž by hrozil útok na energetickou infrastrukturu v moři, především na klíčový plynovod Baltic Pipe. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters, která zároveň upozornila, že NATO ve středu varovalo před možností ruské sabotáže podmořské infrastruktury. Aby se navrhovaná norma stala zákonem, je zapotřebí, aby ji schválil parlament.

„V případě teroristické hrozby bude moci ministr národní obrany vydat rozhodnutí o potopení nepřátelské lodi nebo plovoucího objektu,“ uvedla kancelář předsedy vlády na svém webu. „Toto řešení se předpokládá pouze pro výjimečné situace, kdy už nebudou žádné jiné možnosti reakce,“ podotkla.

Možné bude podle ní rovněž zničení civilního letadla, které se zapojí do teroristického útoku, a to v krajním případě, kdy útoku nebude možné zabránit jinými prostředky a na palubě stroje nebudou žádní lidé, nebo tam budou jen atentátníci.

Ve městě Świnoujście (Svinoústí) na pobřeží Baltského moře, kde se nachází terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG), také vznikne stálá základna jednotek pohraniční stráže. Polské úřady už v dubnu omezily přístup do blízkosti terminálu, není možné se k němu přiblížit na vzdálenost kratší než dvě stě metrů. Loni v říjnu Polsko zvýšilo stupeň výstrahy pro svou energetickou infrastrukturu, která se nachází mimo jeho území.

Reagovalo tak na tehdejší výbuchy plynovodů Nord Stream, určených pro přepravu ruského plynu přes Baltské moře do Německa. Krátce před tím Varšava slavnostně uvedla do provozu nový plynovod Baltic Pipe, jenž přes Dánsko přepravuje plyn z Norska a má pomoci snížit závislost na ruském plynu. Baltic Pipe vede částečně po dně Baltského moře. Polsko se od dodávek ruského plynu odřízlo už loni a spoléhá se na dovoz zkapalněného zemního plynu a na dodávky z Norska prostřednictvím plynovodu, podotkl Reuters.

Obavy ze sabotáže

Zástupce generálního tajemníka NATO pro zpravodajskou činnost David Cattler ve středu varoval před zvýšeným nebezpečím, že by Moskva mohla provádět sabotáže na podmořských kabelech. Mohla by tak podle něj chtít trestat západní země za jejich pokračující podporu Ukrajiny. Dodal, že ruská plavidla hlídkují napříč Atlantikem aktivněji než v minulosti. Varšava je jedním z nejsilnějších podporovatelů a klíčových spojenců Kyjeva.

Média severských zemí v dubnu na základě společného pátrání uvedla, že Rusko využívá flotilu plavidel maskovaných jako rybářské a výzkumné lodi, s jejichž pomocí plánuje sabotáže větrných elektráren, plynovodů a komunikačních kabelů v Severním moři. Nejnověji média uvedla, že ruská plavidla schopná provádět podmořské operace se pohybovala i v blízkosti plynovodů Nord Stream v období před loňskými výbuchy.