Ruská plavidla se před výbuchy pohybovala u plynovodů Nord Stream, tvrdí severská média

Události: Vyšetřování explozí plynovodu Nord Stream (zdroj: ČT24)

V blízkosti plynovodů Nord Stream se v období před výbuchy pohybovala ruská plavidla schopná provádět podmořské operace. Podle zpravodajského serveru BBC News to na základě společného pátrání uvedla dánská, norská, švédská a finská veřejnoprávní média. Oficiální vyšetřování útoku na plynovody, které vedou země ležící v blízkosti místa výbuchů, stále pokračuje. Vyšetřovatelé se zatím shodli pouze na tom, že exploze s největší pravděpodobností nebyly nehoda, ale důsledek sabotáže.

Severská média v novém dílu svého investigativního dokumentu upozornila na „podezřelé pohyby“ několika ruských plavidel nedaleko místa, kde došlo k explozím na plynovodech. Konkrétně se jednalo o výzkumnou loď Sibirjakov ruského vojenského námořnictva, vlečný člun SB-123 a třetí loď ruské flotily, jejíž název média nedokázala zjistit.

Severská média uvedla, že ve všech případech šlo o takzvané „lodě duchů“, které se pohybovaly na moři s vypnutými vysílači, a nesdílely tak svou polohu. Média tvrdí, že je lokalizovala, když zachytila jejich rádiovou komunikaci s ruskými námořními základnami mezi červnem a zářím 2022.

Rusko a západní země se od začátku obviňují navzájem. Severští novináři teď našli bývalého důstojníka britské námořní rozvědky, který do svého odchodu do výslužby v roce 2018 pracoval na odposleších ruské Baltské flotily a tvrdí, že se v místě sabotáže pohybovala ruská výzkumná loď Sibirjakov.

„Ta loď dokáže podpořit ponorku. Má tedy neznámé podmořské schopnosti. Ale důležité je, že může provádět podmořský průzkum,“ uvedl James pod rouškou anonymity.

Podezřelé pohyby lodí potvrdily satelity

Někdejší důstojník britské námořní rozvědky řekl, že ruské plavidlo Sibirjakov v červnu loňského roku obeplulo po nezvyklé navigační trase místo, kde později plynovod vybuchl. Začalo také komunikovat v utajeném režimu. Předpokládá se přitom, že plavidlo Sibirjakov dokáže rovněž vypustit malé podmořské vozítko. Týden předtím se ve stejné oblasti pohybovalo i další ruské nejmenované plavidlo. „Jak moc je náhodné, že dvě lodě schopné provádět podmořský průzkum operují ve stejné oblasti?“ ptal se James.

Zdeněk Petráš o přítomnosti ruských lodí u plynovodů Nord Stream (zdroj: ČT24)

Vlečný člun SB-123 dorazil do oblasti pouhých pět dní před zářijovými výbuchy. Rádiová komunikace naznačuje, že na místě setrval celý večer a noc, než se vydal na cestu zpátky do Ruska, uvedly dánská stanice DR, norská NRK, švédská SVT a finská Yle.

Tvrzení o podezřelých pohybech ruských lodí v daném období potvrzují podle severských médií i satelitní snímky. „Nalezli jsme čtrnáct snímků, které se shodují s uvedenou drahou lodi,“ konstatoval Tony Bauna z norské firmy KSAT, která patří ke světové špičce v oblasti satelitního monitorování.

Potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále do Evropy, loni v září poškodily dosud nevysvětlené výbuchy. V tu dobu plynovodem Nord Stream 1 plyn neproudil, což Rusko zdůvodňovalo nutnou údržbou. Nord Stream 2 sice byl dokončen, ale kvůli ruské invazi na Ukrajinu a protiruským sankcím nebyl spuštěn.

Kdo stál za poškozením plynovodů, dosud není jasné. Rusko označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stojí západní země. Západní politici ruská obvinění odmítli, a někteří z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. List The New York Times později napsal, že za sabotáží mohla být proukrajinská skupina. Také Kyjev ale jakékoli zapojení do věci odmítá.

Minulý měsíc severská veřejnoprávní média ve svém investigativním dokumentárním seriálu uvedla, že Rusko využívá flotilu plavidel maskovaných jako rybářské a výzkumné lodě, s jejichž pomocí plánuje sabotáže větrných elektráren, plynovodů a komunikačních kabelů v Severním moři. Kreml v reakci uvedl, že se severská média mýlí a Rusko obviňují ze špionáže nepodloženě.

Oslovení analytici jsou přesvědčeni o tom, že vysvětlení pohybu ruských plavidel u plynovodu Nord Stream může být pouze jedno. „Vyplývá z toho, že shromažďovali informace a sledovali přesné místo operace,“ prohlásil námořní důstojník a vojenský analytik Jens Wenzel Kristoffersen.  „Všechny tyto aktivity dohromady vytvářejí přesvědčivý obraz, podle kterého to má přímou souvislost s incidentem Nord Streamu,“ dodal britský námořní analytik H. I. Sutton.