Za výbuchy na Nord Streamu může sabotáž, naznačuje švédské vyšetřování

Vyšetřování škod v místech úniku plynu na plynovodech Nord Stream 1 a 2 posílilo podezření ze sabotáže. Podle agentury Reuters o tom ve čtvrtek informovala švédská tajná policie. Švédsko na místo vyslalo tento týden ponorku. Moskva mezitím vyhlásila, že Rusko se chce podílet na mezinárodním vyšetřování.

„Po dokončení průzkumu místa činu švédská bezpečnostní služba dospěla k názoru, že minulý týden na Nord Streamu 1 a 2 ve švédské ekonomické zóně došlo k výbuchům, které způsobily rozsáhlé škody na plynovodech,“ uvedla švédská tajná policie v prohlášení. Na místě Švédsko zabavilo blíže neupřesněný materiál, který podrobí analýze. Oblast úniků již není uzavřená, sdělila v jiném prohlášení švédská prokuratura.

Evropské státy už dříve uvedly, že mají podezření, že plynovody byly poškozeny záměrně. Rusko, jehož polostátní firma Gazprom je většinovým vlastníkem plynovodů, ze sabotáže obvinilo Západ, konkrétně Spojené státy. Washington jakékoliv zapojení do incidentu odmítl.

Rusko chce být u toho

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová uvedla, že Rusko nemůže být vyloučeno z mezinárodního vyšetřování poškození plynovodních potrubí. Kritizovala také, že Dánsko údajně odmítá na osvětlení incidentů s Ruskem spolupracovat.

Problémy se čtyřmi úniky plynu z plynovodních potrubí, která vedou z Ruska do Německa po dně Baltského moře, hlásily minulý týden dánské a švédské úřady. O víkendu pak Dánsko oznámilo, že únik se patrně zastavil. Německo v sobotu uvedlo, že chce úniky z potrubí vyšetřit společně s Dánskem a Švédskem. Podle představitelů zemí Evropské unie stojí za poškozením plynovodů úmyslné útoky.

Zacharovová nyní zdůraznila, že Rusko se bude domáhat podílu na vyšetření diverzních akcí na plynovodních potrubích. Ve středu si místopředseda ruské vlády Alexandr Novak stěžoval, že Dánsko nereaguje v tomto ohledu na ruské žádosti.

„Pokud není majiteli (plynovodního potrubí) dovoleno podílet se na vyšetřování, znamená to, že je co skrývat,“ sdělila Zacharovová v narážce na to, že většinovým vlastníkem plynovodů je ruská státní firma Gazprom. Za absurdní také mluvčí ruské diplomacie označila obvinění, že za poškozením potrubí stojí přímo Rusko.