Kdyby zavolala čínská armáda, zavěsil bych, říká představitel firmy analyzující satelitní snímky s pomocí AI

Jonáš Vlk byl hostem v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Až na některé polární oblasti jsme schopni vidět jakékoliv místo na planetě, řekl v Interview ČT24 viceprezident české firmy SpaceKnow Jonáš Vlk. Společnost totiž dokáže z vesmíru pomocí satelitů sledovat téměř každé místo na Zemi a pomocí umělé inteligence (AI) zanalyzovat, co se na pořízených snímcích odehrává. Její služby v minulosti využila například Ukrajina na začátku plnohodnotné ruské invaze. Pokud by však podnik kontaktovali například zástupci čínské nebo íránské armády, Vlk by podle svých slov „zavěsil“.

Firma se podle svého viceprezidenta specializuje především na analytiku satelitních snímků, které jsou její pracovníci po jejich pořízení schopni automaticky analyzovat s užitím umělé inteligence. Fotografie různých objektů, vozidel či území jsou přitom pořizovány pomocí bezmála tří set satelitů, které se vznášejí ve vesmíru.

„Aktuálně satelity chrlí obrovské množství dat, jejich manuální zpracování je mimo lidské možnosti. My jsme proto vyvinuli software SpaceKnow Guardian, který veškerá ta data procesuje a je schopen je třídit. Může vám pak říct, co se kde a v jakém čase děje na zeměkouli,“ vysvětlil Vlk. 

Firma satelity, které snímky z vesmíru pořizují, nevlastní. Odebírá ale data z nich od spřátelených partnerských společností. „Až na severní nebo jižní pól či některé polární oblasti jsme schopni vidět jakékoliv místo na planetě. Náš software je schopen monitorovat v reálném čase až statisíce námořních základen nebo jiných míst na zeměkouli a zároveň vyhodnocovat nepřátelskou aktivitu,“ popsal viceprezident společnosti.

Firma pomáhala Ukrajině při ruské agresi

Podle něho jsou tyto informace extrémně důležité pro jejich klienty, mezi něž patří například vládní úřady či vojenské složky, a to z toho důvodu, že mohou mít okamžité informace například o pohybu vojenské techniky. Systém totiž dokáže monitorovat třeba tanky, ponorky nebo letadlové lodě. 

Firma SpaceKnow tak sehrála roli například při začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajině, kdy Kyjevu dodávala informace o pohybu útočníků. „Ve SpaceKnow jsme se rozhodli přiložit ruku k dílu a na začátku ruské agrese jsme dodávali analytiku a informace ukrajinské straně,“ uvedl Vlk. 

Další událostí, při níž pražský start-up nabídl analýzu, bylo poškození plynovodu Nord Stream. Tehdy podnik pomocí dat vysílaných z lodí zjistil, že na místě, kde došlo k poškození plynovodu, se několik týdnů před výbuchy pohybovaly dvě lodě.

„Pomohli jsme si transpondéry, které musí každá loď emitovat. Propojili jsme je s obrazovými satelitními daty a zjistili, že se tam pohybovaly dvě lodě, které náš software vyhodnotil jako takzvané dark ships. Pohybovaly se ilegálně pod závojem toho, že nedávaly vědět o své poloze,“ popsal Vlk s tím, že tyto informace jeho podnik posléze poslal neveřejným kanálem zpravodajským službám.

Pokud se snímek pořizuje během noci nebo špatného počasí, lze ho podle Vlka vyfotit pomocí radarů se syntetickou aparaturou. „Jsou to radarové snímky pořízené ze satelitů. Je to otisk vln. Radar funguje jako aktivní senzor a vyšle vlny na zem. Ty se pak odrazí zpět. Fotografie je poté interpretace odrazu těch vln,“ vysvětlil.

Zástupcům čínské nebo íránské armády by zavěsil

Přestože firma SpaceKnow během každých dvou týdnů stihne monitorovat až stovky tisíc oblastí, za soukromou zpravodajskou službu se nepovažuje. Podle Vlkových slov pouze zajišťuje software a nástroj k dodání dat. Vyvozování dalších informací z fotografií je poté na zpravodajských službách.

Co se týče států, kterým by podnik mohl dodávat informace, Vlk uvedl, že mají silnou firemní politiku, která dovoluje spolupracovat pouze se spřátelenými zeměmi NATO. Na otázku, co by dělal, kdyby mu s nabídkou zavolal zástupce čínské nebo íránské armády, Vlk odpověděl, že by zavěsil.

„Ta politika je jak interně, tak i externě. Ve chvíli, kdybychom začali spolupracovat s takovým hostilním aktérem, tak bychom se zdiskreditovali před našimi stávajícími klienty,“ řekl Vlk.

Sledování ekonomické situace

Když firma SpaceKnow nedodává informace zpravodajským službám nebo armádám, jejími typickými klienty jsou komerční organizace nebo hedgeové fondy. „Jednou z aktivit je třeba ‚nowcasting‘. Služba globálně sleduje ekonomické situace, a tak jsme schopni sledovat například celý čínský automobilový průmysl. Poté můžeme klientovi dodat data třeba ohledně zdraví toho průmyslu, jestli není v propadu,“ nastínil Vlk. 

Do budoucna si podle svých slov dokáže představit silnější spolupráci státního aparátu a komerčních společností, které těmito i podobnými způsoby dokáží získávat informace. Soukromé firmy jsou totiž agilnější a lépe schopny reagovat na nové technologie. Například Spojené státy si toho podle Vlka všímají a silně do těchto společností investují. „Minimálně co se týče obrany, dochází k propojení státního sektoru se soukromým,“ uvedl.

Se spoluprací nicméně přichází i regulace. Satelity podle Vlka nejsou například schopny pořizovat příliš ostré snímky, aby nedocházelo k zásahům do soukromí. I tak ale podle něj SpaceKnow dovede získávat dostatečně kvalitní informace. „Co se týče detailů, jsme u snímků omezeni na třicet centimetrů na pixel. To nám dává dostatečnou míru detailu, abychom mohli sledovat pohyb vozidel nebo větší shromáždění osob,“ dodal.