TÉMA

Oheň

Při pálení větví a klestí je třeba opatrnost. Počasí nahrává šíření požárů

Počasí je teplé, suché a větrné – tedy ideální k šíření požárů. V přírodě jich hasiči od začátku roku likvidovali již 650. Nyní varují před pálením větví na zahradách, nebo dokonce klestí v lesích. Následky by mohly být mnohem vážnější než obvykle na jaře.
9. 4. 2024|

Vědci předložili časosběrný důkaz. Lesy v Českém Švýcarsku se obnovují mimořádným tempem

Lesy v Národním parku České Švýcarsko se po požáru v roce 2022 obnovují neuvěřitelnou rychlostí. Vědci Botanického ústavu Akademie věd tuto obnovu detailně zaznamenali pomocí časosběrných videí. Díky desítkám výzkumných ploch, které vědci sledují 15 let, získali unikátní poznatky o dynamice lesa.
19. 3. 2024|

Ve španělské Valencii hoří v čtrnáctipodlažním obytném domě. Hasiči mají živel částečně pod kontrolou

Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se čtrnácti podlažími. Úřady se obávaly vysokého počtu obětí, a na místo proto vyslaly polní nemocnici, píše agentura EFE. Požár vypukl v nižších patrech a rychle se rozšířil vzhůru. Na místě je nejméně čtrnáct zraněných. Podle spolupracovnice ČT ve Španělsku Kateřiny Ferenčíkové už hasiči mají požár alespoň částečně pod kontrolou.
22. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 00:01|

Lidé se pietním ohněm rozloučili s oběťmi střelby na filozofické fakultě

Desítky lidí se po koncertu v pražském Rudolfinu sešly u pietního ohně, který hoří na náměstí Jana Palacha za oběti a zraněné při tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pro zájemce byla na místě připravená dřívka, na která mohli napsat vzkaz či přání a přiložit je do ohně. Ten se postupně nechá vyhasnout. Před Vánocemi v sídle fakulty pachatel zavraždil 14 lidí, dalších 25 lidí zranil. Rozloučení pietním ohněm je zakončením akce Měsíc pro fakultu, jejímž cílem bylo navrátit akademický život na náměstí a pomoci lidem, aby se s tragédií vyrovnali.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:26|

V Řecku se šíří požáry, v parku Dadia našli osmnáct těl. Na předměstí Athén začala evakuace

V lesích v řeckém národním parku Dadia u hranic s Tureckem bylo nalezeno osmnáct spálených těl. Situace se zkomplikovala v přístavním městě Alexandrupoli, kde musely být časně ráno kvůli požárům evakuovány desítky pacientů z nemocnice na trajekt. Úřady nařídily evakuaci obyvatel na předměstí Athén. Do Řecka v úterý odjel tým českých hasičů.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 21:34|

Počet obětí ničivých požárů na Havaji stoupá. Čerpací stanice a přístavní sklady explodovaly

Počet obětí ničivých lesních požárů na ostrově Maui vystoupil na 55, oznámily v pátek havajské úřady. Ty už začaly evakuovaným obyvatelům umožňovat návrat do zdevastovaného města Lahaina. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až sedmnáct set budov. Škody na majetku se podle něj vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí. Mnoho dalších se stále pohřešuje. Obyvatele ostrova před nebezpečím nevarovaly sirény, kterých má přitom Havaj hustou síť. Na Maui jsou i Češi, dle ministerstva jsou v pořádku.
11. 8. 2023Aktualizováno11. 8. 2023, 23:50|

Požár na Havaji má šest obětí, hoří druhý největší ostrov Maui

Na druhém největším havajském ostrově Maui se šíří lesní požáry, které si vyžádaly nejméně šest mrtvých a dvě desítky zraněných, informovala ve středu agentura AP s odkazem na starostu města Lahaina Richarda Bissena. Oheň přiměl k evakuaci stovky lidí, z nichž někteří před živlem prchali do oceánu. Plameny poničily část historické Lahainy na západě, hoří ale také v hornatém středu ostrova a na sousedním „Velkém ostrově“ Havaj. Média informují o lidech s popáleninami a „apokalyptických“ scénách.
9. 8. 2023|

„Hudba zbavuje smyslů a ničí společnost“. Mravnostní policie Talibanu nechala spálit hudební nástroje

Mravnostní policie nechala na severozápadě Afghánistánu spálit zabavené hudební nástroje a reprobedny. Informovala o tom agentura DPA. Hudba je v zemi ovládané islamistickým hnutím Taliban zakázaná.
30. 7. 2023|

Výstraha před požáry přes srážky trvá. Omezila se však na Vysočinu a jih Moravy

Po úterních a nočních srážkách meteorologové zrušili pro většinu regionů v Česku upozornění na riziko vzniku a šíření požárů. V platnosti zůstává jen pro východ Vysočiny a západ Jihomoravského kraje. Vyplývá to z informací, které sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
28. 7. 2023|

V Alžírsku se podařilo dostat pod kontrolu požáry, které si vyžádaly přes třicet obětí

S ničivými požáry nebojuje ve Středomoří jen Řecko. Tragičtější následky hlásí chudší Alžírsko, kde zemřelo nejméně 34 lidí včetně desítky vojáků. Hořet tam začalo v několika regionech naráz, a to v pondělí. V noci na středu pak agentura Reuters informovala, že lesní požáry jsou pod kontrolou. Na Sicílii pak kvůli šířícímu se ohni uzavřely úřady na několik hodin letiště v Palermu. Na východě ostrova dosahují teploty přes 47 stupňů Celsia.
25. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 05:22|

Hasiči stále bojují s rozsáhlým požárem na Rhodosu, hoří i na dalších řeckých ostrovech

Na ostrově Rhodos pokračuje boj s ohněm a evakuace obyvatel. Ze zasažených oblastí se již podařilo dostat dvacet tisíc lidí. Pomáhá armáda i Červený kříž. Ovšem požáry se rozhořely i na dalších místech Řecka, které v neděli zasáhla vlna veder. Tamní záchranná služba dosud neeviduje žádné zraněné.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 21:50|

Situace na hořícím Rhodosu je velmi vážná, řekl velvyslanec. Evakuují se tisíce turistů

Dvacet tisíc turistů a tamních obyvatel se muselo evakuovat kvůli lesním požárům na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos, uvedla tamní policie. Podle ní jde o největší záchrannou akci. Týká se i stovek Čechů v ohněm ohrožených turistických letoviscích. Některé přepravily autobusy nebo lodě, jiní museli jít do bezpečí i deset kilometrů pěšky. Evakuovaní míří do tělocvičen, na stadiony nebo do jiných přeplněných hotelů. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy k registraci do systému Drozd. Česko je podle premiéra Petra Fialy (ODS) v případě potřeby připravené vyslat vládní letadlo.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 22:01|

Před plameny prchali pěšky dlouhé kilometry. Češi popisují útěk na Rhodosu

Požáry na řeckém ostrově Rhodos vyhnaly z domovů a hotelů na dvacet tisíc lidí. Někteří Češi popisují dramatický útěk, při kterém si nestihli vzít ani doklady. Turisté si stěžují na chaos a nedostatečnou komunikaci ze strany cestovních kanceláří. Někteří našli náhradní ubytování v hotelech, evakuačních centrech nebo přímo v řeckých domácnostech. Situace je podle velvyslance vážná. Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy na ostrově k registraci do systému Drozd.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 18:16|

Požár na Plzeňsku zničil celé pole, hasiči ho již lokalizovali

Požár pole u Dobřan na Plzeňsku se podařilo hasičům vpodvečer lokalizovat. Uvedli to na svém twitterovém účtu. Oheň se už dál nešíří, zničil ale prakticky celé pole. Zásah, kterého se účastnilo dvaadvacet jednotek hasičů, komplikoval silný vítr, který plameny hnal přes suché pole. Na místě nyní zůstane hlídat pět jednotek hasičů, řekl před 20:00 řídicí důstojník hasičů.
2. 7. 2023|

Českem projde studená fronta, přesto bude víkend suchý s teplotami nad 20 stupni

Teplé a suché bude počasí i o víkendu. Výstraha na riziko požárů stále platí pro velkou část Čech. Meteorologové ji ve čtvrtek mírně rozšířili a neočekávají, že by na situaci něco změnila studená fronta, která Českem projde v pátek. Po ní se sice mírně ochladí, ale teploty zůstanou i v sobotu blízko dvaceti stupňů. V pátek i neděli budou nejvyšší teploty nad dvacítkou.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 19:42|

V Miláně vybuchla dodávka s kyslíkem. Starosta vyloučil terorismus

V centru Milána se ve čtvrtek dopoledne ozval výbuch. První záběry, na kterých je vidět několik aut v plamenech a hustý kouř, zveřejnila stanice Sky. Milánský starosta Giuseppe Sala vyloučil, že by se jednalo o terorismus. Podle tisku začalo hořet v dodávce, která převážela zásobníky s kyslíkem. Požár, který po výbuchu vypukl, se dotkl také bytů v okolních budovách a jedné lékárny.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 15:04|

Při požáru v zařízení pro migranty v Mexiku zemřely desítky lidí

Zařízení pro migranty v mexickém městě Ciudad Juarez nedaleko hranic se Spojenými státy zachvátil požár, při kterém zemřelo 39 lidí a 29 se zranilo. Informuje o tom agentura EFE a mexický úřad INM. Na místě zasahují hasiči, policie a armáda. Podle médií požár propukl po střetech mezi migranty a zaměstnanci migračního úřadu.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 13:24|

Požár domova pro seniory v ruském Kemerovu si vyžádal 22 mrtvých

Při požáru domu pro seniory v ruském městě Kemerovo zemřelo 22 lidí, informovala v pátek agentura TASS. Požár vypukl v pátek pozdě večer moskevského času v horním patře domu se soukromou pečovatelskou službou. Příčina zatím není jasná.
24. 12. 2022|

V Chrudimi hořelo v domě s pečovatelskou službou, jedna klientka zemřela

Při požáru v domě s pečovatelskou službou v Chrudimi odpoledne zemřela jedna klientka. Oheň je již uhašen, nikdo další nebyl zraněn, řekl starosta Chrudimi František Pilný (ANO).
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 20:22|

30 let zpět: Lesní požár u Tisé na Děčínsku

Letošní požár v Českém Švýcarsku trval tři týdny a zachvátil tisíc hektarů lesa, čímž se stal největším v novodobé české historii. O poznání menší ohnivá kalamita, zachycená v reportáži ze září 1992, se odehrála jen o kus dál ve skalách u Tisé. A stejně jako letos i tehdy bylo jednou z příčin nezvykle suché léto.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 9. 2022|

Za rozdělání ohně v Českém Švýcarsku v době hašení padly třítisícové pokuty

Kvůli rozdělání ohně v Národním parku České Švýcarsko v době hašení požáru dal děčínský magistrát pokutu třem lidem, každý z nich má zaplatit tři tisíce korun. Informoval o tom mluvčí magistrátu Luděk Stínil. Požár zasáhl les na ploše 1060 hektarů, na jeho likvidaci se vystřídalo zhruba šest tisíc hasičů, uhašen byl po dvaceti dnech.
23. 8. 2022|

Požáry dál sužují Evropu. Kouř z Portugalska zahalil čtyři sta kilometrů vzdálený Madrid

V Portugalsku se znovu rozhořel jeden z nejničivějších lesních požárů posledních let. Hasiči přitom tvrdili, že už mají oheň v pohoří Serra da Estrela pod kontrolou. Hoří i na několika dalších místech Evropy, kterou trápí mimořádné sucho. Naopak v Paříži vlnu veder ukončil jiný extrém, město poničila silná bouře.
17. 8. 2022|

Boj s ohněm ve dne v noci. Kalifornii dál sužují rozsáhlé lesní požáry

Hasiči po celé Kalifornii dál bojují s lesními požáry, které se vlivem extrémního sucha a nedostatku srážek na mnoha místech nedaří dostat pod kontrolu. Zápolení s ohněm neustává ani v noci, kdy požáry jasně osvětlují okolí. Jedním z nově objevených požárů je Wishon fire poblíž města Springville, které je na okraji Národního parku Sequoia. Noční práci hasičů zdokumentoval fotograf agentury Reuters.
16. 8. 2022|

V Českém Švýcarsku zbývá dohasit desítky hektarů, evakuovaní se začnou vracet domů

Hasiči zmenšili plochu požáru v Českém Švýcarsku na padesát hektarů, původně oheň zasáhl zhruba o tisíc hektarů větší oblast. Počet hasičů se snížil na 630. Drony s termokamerami ve čtvrtek ráno objevily několik ohnisek v okolí Pravčické brány a Bouřňáku. Hasiči pracují na jejich uhašení. Ohniska jsou malá a dál se nešíří. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) informovala, že lidé evakuovaní z Hřenska, Mezné a Mezní Louky se budou postupně od soboty vracet domů.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 16:56|