TÉMA

Cyrrus

Česká ekonomika loni klesla o 0,4 procenta, potvrdili statistici

Česká ekonomika loni meziročně klesla podle zpřesněného odhadu o 0,4 procenta po nárůstu o 2,4 procenta v roce 2022. Český statistický úřad (ČSÚ) tak nově zveřejněnými údaji potvrdil svůj první odhad z konce ledna. V posledním čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt (HDP) meziročně klesl o 0,2 procenta, proti třetímu čtvrtletí naopak stoupl o 0,2 procenta. I tato čísla se shodují s předchozím odhadem statistiků. Ekonomice se ve čtvrtém čtvrtletí dařilo lépe, než čekala Česká národní banka (ČNB).
1. 3. 2024Aktualizováno1. 3. 2024, 13:57|

Průmysl jako důležitý pilíř ekonomiky slábne. Kam ho povedou klikaté cesty?

Průmysl je v Česku tradičně velmi důležitou částí hospodářství a významně přispívá k jeho prosperitě. Poslední roky ho však stále víc oslabují. Nejdříve udeřilo covidové období, po něm následovaly energetická krize, rusko-ukrajinská válka a sílící tlak Evropské komise nazvaný Green Deal (Zelená dohoda). Jak se může průmysl dál vyvíjet?
1. 2. 2024|

Český průmysl v říjnu meziročně vzrostl skoro o dvě procenta. Vyšší čísla hlásí hlavně automobilový sektor

Průmyslová výroba v tuzemsku v říjnu meziročně reálně stoupla o 1,9 procenta. Předtím tři měsíce v řadě klesala, v září to bylo o téměř pět procent. K říjnovému růstu přispěla hlavně výroba automobilů, informoval ve své zprávě Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 2,8 procenta, hodnota nových zakázek však meziročně klesla o čtyři procenta.
7. 12. 2023Aktualizováno7. 12. 2023, 20:03|

Ceny většiny výrobců v září dál rostly, v zemědělství zpomalil jejich pokles

Ceny většiny výrobců v Česku letos v září dále rostly. U průmyslových výrobců meziročně stouply o 0,8 procenta, ve stavebnictví o 3,7 procenta a ve službách o 5,1 procenta. V zemědělství sice ceny opět klesly, jejich pokles ale zpomalil na 13,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 20:59|

Stavebnictví v Česku se vrátilo k poklesu, propad hlásí i průmysl

Stavební výroba v Česku v červenci meziročně klesla o 2,1 procenta, po červnovém revidovaném růstu o 0,9 procenta se tak vrátila k poklesu. Nižší byla produkce v pozemním stavitelství, což jsou stavby budov, i v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s červnem byla stavební výroba nižší o 3,8 procenta. ČSÚ také uveřejnil, že klesla průmyslová výroba a v záporné bilanci se v červenci ocitl zahraniční obchod.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:45|

Meziroční růst cen většiny výrobců opět zpomalil, v zemědělství se prohloubil pokles

Meziroční růst cen většiny výrobců v Česku v červenci opět zpomalil, v zemědělství se pak prohloubil pokles cen. V průmyslu ceny proti loňskému červenci stouply o 1,4 procenta po červnovém nárůstu o 1,9 procenta. Stavební práce zdražily meziročně o 4,8 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 5,6 procenta. Ceny v zemědělství v meziročním srovnání klesly o 14,3 procenta, zatímco v červnu to bylo 13,8 procenta. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 20:04|

Vláda důchody upravuje opačně, nejdřív škodí, míní odborář Samek. Jurečka odmítá opoziční návrhy

Možnost odejít do důchodu pro lidi vykonávající namáhavé a zdraví škodlivé profese musí přijít dříve, než zpřísňování podmínek pro odchod do předčasného důchodu, řekl v pondělních Událostech, komentářích místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. Vzniká to v zásadě ve stejném čase, reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Avizoval zároveň, že v aktuálně projednávaných úpravách nepřistoupí na žádný z opozičních pozměňujících návrhů.
18. 7. 2023|

Inflace se v červnu podle analytiků dostala pod deset procent. Projevuje se silná koruna a nižší poptávka

Tempo růstu spotřebitelských cen zvolňovalo i v červnu a inflace se poprvé od ledna 2022 dostala podle oslovených analytiků pod deset procent. Na snižování inflace podle nich působí srovnávací základna loňského roku, projevuje se ale i silná koruna a nižší poptávka. V květnu byla inflace 11,1 procenta.
9. 7. 2023|

Inflace byla v březnu nejníž od loňského dubna

Spotřebitelské ceny vzrostly v březnu meziročně o patnáct procent, tempo růstu tak zvolnilo z únorových 16,7 procenta, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Inflace v Česku tak byla nejnižší od loňského dubna. Pozitivní vliv mělo například zlevnění pohonných hmot. Téměř o čtvrtinu nadále zdražovaly potraviny. Vývoj inflace odpovídá očekávání analytiků.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 22:41|

Opozice kritizuje možné úpravy DPH, vláda by prý měla hledat úspory. Dle Fialy jde jen o podklady

Opoziční hnutí ANO a SPD kritizují návrhy dvou sazeb daně z přidané hodnoty (DPH), které navrhuje ministerstvo financí. Dle předsedy SPD Tomia Okamury je nutné hledat úspory zejména ve výdajích státního rozpočtu. Vláda potvrzuje, že nemá žádnou vizi, a testuje, co lidé snesou, míní první místopředseda ANO Karel Havlíček. Návrhy na úpravu DPH projednají lídři koaličních stran v dubnu. STAN a KDU-ČSL se kloní ke třem sazbám, například Piráti pak nepodporují zvýšení spodní sazby na čtrnáct procent. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nejsou zveřejněné materiály finální návrh, ten vláda představí za měsíc.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 21:40|

Průmyslová produkce se v únoru vrátila k růstu, dařilo se výrobě aut

Průmyslová produkce v Česku v únoru meziročně vzrostla o dvě procenta. Vrátila se tak k růstu po lednovém poklesu o 1,9 procenta. K bilanci nejvíce přispěla výroba automobilů, která byla ve srovnání s loňským únorem vyšší zhruba o čtvrtinu, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). České stavebnictví v únoru naopak zpomalilo o více než čtyři procenta. K poklesu dle statistiků přispělo nepříznivé počasí a vysoká srovnávací základna. V přebytku 14,3 miliardy skončil zahraniční obchod, je tak nejvyšší od dubna 2021.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 20:14|

Hello Bank! postupně v Česku skončí, přestává poskytovat nové produkty

Hello bank! jako pobočka zahraniční banky BNP Paribas Personal Finance postupně skončí v České republice. Od pondělí banka na českém trhu přestává poskytovat veškeré nové produkty. Pro stávající klienty se v tuto chvíli nic nemění, během následujících měsíců bude ale banka poskytování bankovních služeb ukončovat i pro ně. Hello Bank!, která má zhruba 300 tisíc klientů, o tom v pondělí informovala na svém webu.
3. 4. 2023|

Dva pracující na jednoho důchodce místo tří. Penzijní systém potřebuje reformu, ukazuje analýza

Pokud stát nepřistoupí k reformě důchodového systému, začne se od 30. let rychle snižovat poměr penze k průměrné mzdě. V roce 2059 by dosáhl minima na 27,2 procenta, v současnosti poměr činí 48 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Cyrrus. Pokud si budou chtít mladí lidé v budoucnu udržet standard dnešních důchodců, budou se muset spolehnout na vlastní investování, upozornili ve čtvrtek analytici Cyrrusu.
23. 3. 2023|

Nezaměstnanost v únoru stagnovala, volných míst přibylo

Nezaměstnanost v Česku letos v únoru stagnovala, když stejně jako v lednu činila 3,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Úřad práce ČR. Lidí bez práce bylo ke konci února asi 282 500, což bylo zhruba o 550 méně než před měsícem. Počet volných míst oproti lednu stoupl přibližně o dva tisíce na téměř 283 100. Loni v únoru byla nezaměstnanost nižší, a to 3,5 procenta. Bez práce bylo tehdy asi 263 400 lidí a volných míst bylo 363 900.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 10:42|

Koruna je vůči euru rekordně silná. Lidé na dovolené v Alpách to ocení, vývozci se neradují

Koruně se letos daří. Je v nejlepší kondici za posledních čtrnáct let. Euro vyjde momentálně na 23,90, což je dobrá zpráva i pro domácnosti. Silná měna totiž pomáhá tlumit inflaci hlavně u dováženého zboží, včetně energií. Současná situace naopak příliš nenahrává českým firmám, které vyvážejí. Za své produkty inkasují v přepočtu méně. Ekonomové očekávají, že koruna začne znovu mírně oslabovat.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 21:38|

Banky hlásí mimořádné zisky. Raiffeisenbank si polepšila o 89 procent

Část bank a spořitelen hlásí za první tři čtvrtletí letošního roku mimořádné výdělky. Největší růst zaznamenala Raiffeisenbank – meziroční rozdíl u ní tvoří téměř devadesát procent. Komerční bance stoupl čistý zisk o více než polovinu na bezmála třináct miliard korun a České spořitelně o necelých čtyřicet procent. Právě na banky a energetické, petrolejářské či těžební firmy zřejmě od příštího roku dopadne daň z neočekávaných zisků. V pátek ji v takzvaném daňovém balíčku schválila sněmovna. Analytici konstatovali, že aktuální výsledky potvrdily silnou pozici tuzemského bankovního sektoru.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 13:19|

Inflace v Česku dosáhla 18 procent. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,8 procenta

Růst cen v Česku znovu zrychlil, meziroční inflace dosáhla v září 18 procent. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Jedná se o nejvyšší hodnotu meziroční inflace od prosince 1993. Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny o 0,8 procenta. V meziročním i meziměsíčním srovnání se na růstu nejvíce podílely ceny týkající se bydlení, a to především zdražení energií.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 22:14|

Nezaměstnanost v září dosáhla 3,5 procenta. Stejně jako loni

Nezaměstnanost v Česku v září vzrostla na 3,5 procenta ze srpnových 3,4 procenta. V evidenci úřadů práce bylo 256 380 lidí. Zaměstnavatelé nabízeli 306 098 volných míst, jejich počet se proti předchozímu měsíci snížil zhruba o 6200. Údaje v pondělí zveřejnil Úřad práce. Podle něj se nezaměstnanost vyvíjí podle klasické křivky a v příštích měsících může stagnovat nebo mírně růst. Loni v září dosahovalo číslo rovněž 3,5 procenta, bez práce tehdy bylo 262 142 lidí.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 20:12|

Průměrná mzda za druhé čtvrtletí dosáhla na 40 086 korun, reálná ale stále klesá

Průměrná mzda v Česku za druhé čtvrtletí stoupla proti stejnému období předchozího roku o 4,4 procenta na 40 086 korun. V hrubém tak zaměstnanci dostávali v průměru o 1696 korun více než před rokem. Po započtení vysoké inflace ale reálná mzda klesla, a to téměř o desetinu. Klesá už tři čtvrtletí po sobě. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Z okolních zemí propadly reálné mzdy ve druhém kvartálu nejvíce. Analytici uvedli, že Češi kvůli vysoké inflaci zchudli nejvíce od roku 1993. Růst reálných mezd čekají až příští rok.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 21:14|

Dopady inflace se v domácnostech liší. Záleží na tom, co kupují

Zdražování je stále citelnější. Podle Českého statistického úřadu už inflace přesáhla 14 procent. Zdražování ale nedopadá na každého stejně. Skutečná míra se pohybuje mezi deseti až třiceti procenty. O důvodech se ekonomové přou, podle jedněch jsou za tím kroky centrální banky, podle jiných štědrá podpora vlády v době platnosti proticovidových opatření. Vliv má také válka na Ukrajině. Podle odhadů by měla inflace přestat růst v polovině roku.
30. 5. 2022|

Zadlužení Česka loni rostlo nejrychleji v EU, upozorňuje ministerstvo

Vládní dluh unijních zemí loni mírně klesl na 88,1 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně se tak snížil skoro o dva procentní body. Český vládní dluh loni byl podle Eurostatu šestý nejnižší – dosahoval zhruba 42 procent HDP. Oproti roku 2020 ale narostl o víc než čtyři procentní body a zadlužení Česka loni rostlo nejrychlejším tempem v Evropské unii, na což upozornilo i ministerstvo financí. V prvním čtvrtletí stoupl státní dluh o 128 miliard korun na 2,59 bilionu korun.
22. 4. 2022Aktualizováno22. 4. 2022, 17:46|

Prodejci očekávají nápor zákazníků s nevhodnými dárky. Někteří to chtějí lidem zjednodušit

Obchodníci v Česku očekávají od pondělka nápor zákazníků, kteří vyrazí na povánoční slevy, ale také vracet nevhodné dárky. I na druhý svátek vánoční byly totiž uzavřené obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních kromě lékáren či čerpacích stanic. V případě nákupů on-line mají lidé na vrácení zboží ze zákona až dva týdny. Někteří obchodníci ale lhůtu prodloužili, dokonce i ti v kamenných prodejnách.
27. 12. 2021|

Smartwings a ČSA žádají odložení splatnosti dluhů. Chtějí čas pro dlouhodobé řešení finančních potíží

Letecké společnosti Smartwings a ČSA ze skupiny Smartwings Group podaly ve středu u Městského soudu v Praze návrh na vyhlášení mimořádného moratoria, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Požádat o dočasný odklad jim nově umožnil zákon označovaný jako lex covid. Firmy to uvedly v tiskové zprávě.
26. 8. 2020Aktualizováno26. 8. 2020, 22:38|

CME po oznámení o převzetí skupinou PPF ztrácí i na pražské burze

Cenné papíry mediální společnosti CME v úterý dopoledne na pražské burze ztrácely kolem šesti procent, cena jedné akcie tak proti pátečnímu závěru klesla na zhruba 101 korun. Po nedělní zprávě, že firmu převezme finanční skupina PPF, tak trh následuje vývoj akcií na americké burze Nasdaq. V Praze se v pondělí kvůli svátku neobchodovalo, analytici v úterý podobný vývoj očekávali.
29. 10. 2019Aktualizováno29. 10. 2019, 14:27|