Stavebnictví v Česku se vrátilo k poklesu, propad hlásí i průmysl

Události: Stavebnictví i průmysl hlásí pokles (zdroj: ČT24)

Stavební výroba v Česku v červenci meziročně klesla o 2,1 procenta, po červnovém revidovaném růstu o 0,9 procenta se tak vrátila k poklesu. Nižší byla produkce v pozemním stavitelství, což jsou stavby budov, i v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s červnem byla stavební výroba nižší o 3,8 procenta. ČSÚ také uveřejnil, že klesla průmyslová výroba a v záporné bilanci se v červenci ocitl zahraniční obchod.

„Stavební produkce se v červenci po nadějném červnovém výsledku opět dostala pod loňskou úroveň, když meziročně klesla o 2,1 procenta. Pokles se odehrával v obou segmentech, více k němu přispělo pozemní stavitelství,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová. Produkce v pozemním stavitelství se první prázdninový měsíc meziročně snížila o 2,5 procenta a v inženýrském o 1,3 procenta.

Stavební úřady vydaly v červenci 6294 stavebních povolení, což bylo ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 9,1 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 40,3 miliardy korun a meziročně stoupla o 16 procent.

Začalo se stavět 2968 bytů, meziročně o 8,6 procenta více. „Počet zahájených bytů v červenci po sedmi měsících rostl, a to zásluhou bytů v bytových domech. Zahajovalo se mimo hlavní město především ve Středočeském a Jihočeském kraji. Zahajování rodinných domů je dále v útlumu,“ poznamenala Drahomíra Dušková z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. O 4,9 procenta meziročně přibylo i dokončených bytů, bylo jich 2929.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více zaměstnanci meziročně stoupl o 1,7 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda oproti červenci 2022 vzrostla o 5,9 procenta.

Klesaly i další segmenty

V červenci podle statistiků meziročně klesla i průmyslová výroba, konkrétně o 2,8 procenta. Předtím pět měsíců v řadě meziročně rostla, v červnu o 0,9 procenta. V červenci byla produkce meziročně nižší u většiny odvětví, výrazný podíl na celkovém poklesu měla výroba a rozvod elektřiny a plynu. Meziměsíčně byla průmyslová produkce nižší o 2,6 procenta.

„V přímém přenosu vidíme to, o co usilovaly centrální banky, tedy zchlazení ekonomiky. A jsou konkrétní segmenty, kde to už probíhá. Nejvíc to odnáší stavebnictví, týká se to i ocelářství a dalších segmentů energeticky náročného průmyslu. A i když třeba automobilová výroba stále jede poměrně dobře, tak už nám třetí měsíc v řadě klesají poptávky,“ upozornil ve vysílání ČT24 prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Až poprázdninové období podle něj ukáže, zda se ekonomika dostává do recese, či zda naopak přichází její oživení. „Určitě nás zneklidňuje situace v Německu a zpomalení (tamní) ekonomiky,“ přiznal Rafaj. Zároveň připomněl, že 85 procent českého exportu míří do zemí Evropské unie, z toho významná část právě do Německa.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Rafaj o červencovém propadu průmyslové výroby (zdroj: ČT24)

Co se týče zahraničního obchodu, ten skončil v červenci schodkem 5,9 miliardy korun, meziročně byl o 16,6 miliardy korun menší. Letos je to první záporná bilance, naposledy byl zahraniční obchod v deficitu loni v prosinci. Nepříznivý vliv na výsledek měl hlavně pokles obchodu s elektřinou, zvětšil se také schodek u obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji.

Analytik: Průmysl prochází recesí

„Ačkoli červencová čísla z průmyslu zklamala a jde o nejsilnější meziroční propad od dubna minulého roku a také meziměsíční pokles o 2,6 procenta po sezonním očištění je nejsilnější od začátku roku, letní měsíce bývají obvykle rozkolísanější následkem vlivu celozávodních dovolených. Hodnoty je tak obecně potřeba brát s větší rezervou,“ upozornil analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Tuzemský průmysl podle něj prochází recesí, pouze v dřívějších měsících celkové číslo pozitivně ovlivnil silný růst výroby automobilů a nízká srovnávací základna z loňska.

Výroba aut navíc od srpna narazí na podstatně vyšší srovnávací základnu, než byla v předešlých měsících, což zchladí její meziroční tempo, doplnil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Výsledku klíčového odvětví nepřidá podle něj ani prodlužující se odstávka v kolínské automobilce Toyota kvůli požáru průmyslové haly jednoho z jejich důležitých dodavatelů. Analytik předpokládá, že ve zbývajících měsících roku budou v meziročních výsledcích průmyslu převažovat lehké minusy nad plusy a celoroční výsledek bude mít velmi pravděpodobně záporné znaménko.

Český průmyslový sektor se nenachází v dobré kondici a ani výhled na nejbližší měsíce není právě růžový, souhlasí analytik Cyrrusu Vít Hradil. Meziroční pokles objemu výroby hlásí drtivá většina sledovaných sektorů a suverénně jediným světlým momentem zůstává nadále silná výroba motorových vozidel, zdůraznil. Podle dostupných předstihových indikátorů navíc většina průmyslníků neočekává výraznější zlepšení ani v příštích měsících, čemuž odpovídá klesající objem zakázek, dodal.