TÉMA

Vyhrožování

Mladíka za vyhrožování bombovými útoky v cizině obžalovali. Upozornila na něj FBI

Mladík, který v roce 2021 na sociální síti vyhrožoval odpálením bomby ve dvou mediálních firmách v USA a ve Švédsku, půjde před soud. České televizi to řekla okresní státní zástupkyně z Plzně-severu Lenka Kocurová. Muž je obžalován z šíření poplašné zprávy a z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Podnět české policii dal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).
včera|

Soud potrestal podmínkou muže, který na internetu vyhrožoval Ukrajincům pobodáním

Obvodní soud pro Prahu 5 potrestal podmínkou muže, který na internetu zveřejnil video, ve kterém vyhrožoval Ukrajincům. České televizi to řekla mluvčí soudu Kateřina Kaspar Studecká. Rozhodnutí není pravomocné.
20. 3. 2024|

Muž, který vyhrožoval rodině střelce z filozofické fakulty, přiznal vinu. Zaplatil 15 tisíc korun

Státní zástupce odložil případ muže z Vysočiny, který vyhrožoval rodině střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. K činu se přiznal a zaplatil 15 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti. České televizi to řekl okresní státní zástupce v Jihlavě Kamil Špelda. Policisté muže zadrželi den po střelbě a odebrali mu legálně drženou zbraň. Hrozily mu až tři roky vězení.
10. 1. 2024|

Soud schválil dohodu na podmínce pro ženu, která pomáhala šířit antisemitské výhrůžky

Dohodu Ivany Timové se státním zástupcem o podmíněném trestu na rok a půl schválil soud. Žena byla potrestána za to, že pomáhala svému manželovi, který je v samostatném řízení obžalován z několika trestných činů kvůli zasílání výhrůžných zpráv a různých podání, často s antisemitským vyzněním.
8. 1. 2024|

Policie řeší devět desítek případů schvalování nebo výhrůžek napodobením střelby v Praze

Policie se zabývá už asi devadesáti případy schvalování tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebo vyhrožování napodobením útoku. Většina je spojená s vystupováním na sociálních sítích. Informoval o tom mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Šetření pěti skutků skončilo ve zkrácené lhůtě, v dalších 55 případech policie vede trestní řízení.
30. 12. 2023Aktualizováno30. 12. 2023, 19:30|

Policie řeší v souvislosti se střelbou na filozofické fakultě víc než pět desítek poznatků

Policie řeší v současné době více než pět desítek nejrůznějších poznatků v souvislosti s čtvrteční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (FF UK), sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Týkají se například šíření poplašné zprávy, nebezpečného vyhrožování nebo schvalování trestného činu. Na pietní místa v centru Prahy přišly i v úterý uctít památku obětí desítky lidí, truchlící k budově fakulty na náměstí Jana Palacha i ke Karolinu na Ovocný trh přicházeli po celou dobu vánočních svátků. Zapalovali svíčky a pokládali květiny. Na obou pietních místech jsou i vzkazy či fotografie.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 16:07|

Policie odložila případ výhrůžek ruským novinářkám žijícím v Česku

Policie odložila případ několika výhrůžek na adresu dvou ruských opozičních novinářek žijících v Česku. ČT to sdělil mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Podle něj se nepodařilo vypátrat konkrétního viníka. Výhrůžky obdržel ruský opoziční a investigativní portál istories.media (Važnyje istorii) a týkaly se novinářek Alesji Marochovské a Iriny Dolininové.
24. 11. 2023|

Policie podezírá aktivistu Netíka z vyhrožování Rakušanovi. Hrozí mu tři roky vězení

Kriminalisté sdělili podezření pro trestný čin vyhrožování aktivistovi Jakubu Netíkovi, který na zářijové protivládní demonstraci mluvil o tom, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a další členové vlády budou viset. Za vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci mu hrozí až tři roky vězení. Policie to uvedla na síti X. Netíka stíhala policie i kvůli výrokům o válce na Ukrajině nebo vakcínách proti covidu-19. Soud ho obžaloby částečně zprostil, částí se bude ještě zabývat.
23. 11. 2023|

Mladíka, který hrozil spolužačce v Krumlově zabitím, poslal soud nepravomocně do vězení

Bývalého studenta uměleckoprůmyslové školy v Českém Krumlově, který vyhrožoval zabitím své spolužačce, v úterý poslal Krajský soud v Českých Budějovicích na čtyři roky do vězení. Rozsudek není pravomocný, jeho obhájce se na místě odvolal. Případ bude dále řešit Vrchní soud v Praze.
26. 9. 2023|

Druhý úsek metra D bude stát 30 miliard. V tendru uspělo sdružení firmy Subterra

Představenstvo pražského dopravního podniku (DPP) schválilo vítěze tendru na druhý úsek metra D z Olbrachtovy na Nové Dvory. V soutěži uspělo sdružení vedené firmou Subterra s nabídnutou cenou zhruba třicet miliard korun bez DPH, v tiskové zprávě o tom informoval vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík. Vedení DPP zároveň pro zásadní nedostatky v nabídce vyloučilo z tendru sdružení firem vedené společností PORR. Stavba metra D začala loni v úseku mezi Pankrácí a Olbrachtovou.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 13:23|

Dezinformace o úmrtí Pavla pochází podle policistů z Ruska, případ odložili

Policisté odložili případ dezinformace z období prezidentských voleb o tom, že kandidát na hlavu státu Petr Pavel zemřel. Konkrétního pachatele se nepodařilo vypátrat, stopy vedou do Ruska. Policie o vývoji v kauze v pátek informovala na Twitteru.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 10:41|

Žalobce podmíněně zastavil stíhání muže obviněného z výhrůžek redaktorovi ČT Hynkovi

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání muže z Berounska, který podle policie vyhrožoval na sociálních sítích redaktorovi České televize (ČT) Jiřímu Hynkovi, sdělil obvodní státní zástupce pro Prahu 4 Jan Vychyta. Muž, který dostal roční zkušební dobu, vyhrožoval Hynkovi kvůli jeho reportážím o bývalé člence Rady ČT Haně Lipovské. K činu se přiznal, podle Hynka se ale omluvil až po začátku stíhání.
26. 5. 2023|

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který z vězení vyhrožoval otrávením vody

Ústavní soud s konečnou platností potvrdil verdikt nad recidivistou Markem Vadelem, jenž v dopisech z vězení hrozil otrávením pitné vody v českých městech. Krajský soud v Plzni jej poslal na pět let do vězení, rozsudek obstál před Vrchním soudem v Praze i Nejvyšším soudem. Ústavní soud rozhodl bez veřejného jednání, stížnost odmítl. Usnesení zpřístupnil ve své databázi.
1. 2. 2023|

Za šibenici před domem Vondráka uložil soud nepravomocně půl roku vězení

Půl roku nepodmíněně uložil opavský okresní soud Vojtěchu Zdráhalovi za vyhrožování úřední osobě. Zdráhal umístil v lednu loňského roku před dům hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) šibenici s nápisem „vlastizrádce“. Odsouzený má za sebou trestní minulost. Rozsudek není pravomocný.
19. 1. 2023|

Student střední školy v Krumlově vyhrožoval spolužačkám nožem. Policie budovu evakuovala

Policie České republiky musela v pondělí evakuovat desítky studentů střední školy v Českém Krumlově. Jeden ze studentů si do školy přinesl nůž a ohrožoval jím své spolužačky. Ve škole policisté stále zasahují. Studenta se podařilo zadržet, oznámila policie na Twitteru.
16. 1. 2023|

Expolicista má za vraždu sousedky a podpálení bytu strávit 28 let za mřížemi

Soud ve středu uložil bývalému pražskému policistovi výjimečný trest 28 let vězení mimo jiné za vraždu sousedky a následné založení požáru v panelovém domě v Modřanech. Součástí verdiktu, který není pravomocný, je i protidrogové a sexuologické léčení v ústavní formě. Šestatřicetiletý muž totiž znásilnil několik žen včetně vlastní matky a i vraždu podle znalců spáchal kvůli své deviaci. Obžalovaný tvrdí, že v době skutků byl nepříčetný kvůli pervitinu. Sexuální úchylku popírá.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 12:36|

Muž vyhrožoval na tísňové lince násilím Čechům kvůli pomoci Ukrajině. Dostal podmínku

S roční podmínkou odešel od soudu muž z Uherskohradišťska, který volal na tísňovou linku a vyhrožoval použitím zbraní proti České republice kvůli její pomoci Ukrajině. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Okresního soudu v Uherském Hradišti Michal Tománek. S výhružkami muž pokračoval i poté, co ho po jeho telefonátu policie zadržela a převezla na služebnu. Soud muže uznal vinným trestím příkazem, který zatím není pravomocný. V souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu zahájila policie v Česku 180 trestních řízení.
12. 5. 2022|

Skupina pronásleduje a uráží známé vědce a lékaře. Její členové čelí exekucím, od fanoušků žádají peníze

Někteří známí čeští vědci a lékaři, ale třeba i zdravotníci v očkovacích centrech, čelí pronásledování a urážkám organizované skupiny agresivních odpůrců očkování. Ta si své konání natáčí a videa zveřejňuje na internetu. Lidé z této skupiny to ovšem nedělají vysloveně z přesvědčení. Čelí exekucím a od fanoušků si nechávají posílat peníze. O činnosti antivaxerů natáčel pro 168 hodin Martin Mikule.
10. 1. 2022|

Video s výhrůžkou pobodáním Tomia Okamury bude řešit úřad jako přestupek

Nahrávka, na které muž vyhrožuje pobodáním předsedy hnutí SPD Tomia Okamury, nebyla podle státní zástupkyně trestným činem. Případ poslala do přestupkového řízení. Na dotaz České televize to uvedl Libor Šuráň z dozorového státního zastupitelství v České Lípě. Policie původně obvinila muže z nahrávky a autora videa z přečinu násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. V trestním řízení by případně oba mohli dostat až tři roky za mřížemi. Nyní jim hrozí pokuty.
20. 10. 2021|

Státní zástupkyně obžalovala muže, který hrozil Babišovi smrtí, pokud neodstoupí

Před soud půjde muž, který podle policie vydíral premiéra Andreje Babiše (ANO). Státní zástupkyně na něj podala obžalobu, uvedl vedoucí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Premiér v zimě řekl, že muž chtěl zastřelit jeho samého i jeho rodinu. Obžalovaný je ve vazbě, hrozí mu dva až osm let vězení.
30. 4. 2021|

Policie dopadla podezřelého, který měl členům vlády vyhrožovat smrtí kvůli covidovým opatřením

Policisté vypátrali muže, který údajně vyhrožoval členům vlády a dalším lidem smrtí kvůli řešení epidemie covidu-19. Podezřelému čtyřiapadesátiletému muži, kterého policie zadržela v Ostravě, hrozí až tři roky vězení. Na policejním webu to oznámila mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.
9. 3. 2021|

Státní zástupce obžaloval muže, který ve sněmovně ohrožoval nožem policisty. Hrozí mu až 12 let vězení

Státní zástupce obžaloval muže, který se na konci loňského ledna pokusil proniknout do Poslanecké sněmovny s nožem v ruce a ohrožoval tam policisty. Jeho případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Na dotaz ČT to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Obžaloba muže viní z pokusu o vyhrožování orgánu veřejné moci a z násilí proti úřední osobě, za což mu hrozí až 12 let vězení.
8. 1. 2021|

Proti učiteli vyhlásili islamisté před vraždou fatvu. Francouzská policie teď vyšetřuje několik desítek lidí

Francouzská policie po páteční vraždě učitele Samuela Patyho zahájila vyšetřování několika desítek islamistů, především kvůli jejich příspěvkům na internetu, oznámil ministr vnitra Gérald Darmanin. Na dějepisáře ze školy na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine podle něj otec jedné žákyně a jeden muslimský aktivista vyhlásili zjevně fatvu. Podle agentury AFP je nyní v souvislosti s vyšetřováním ve vazbě 15 lidí.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 22:05|

Muž vyhrožoval teroristickým činem v Ostravě. Odpyká si tři a půl roku

Jednapadesátiletý Roman Mariančík, který se vydával za příslušníka takzvaného Islámského státu a vyhrožoval odpálením náloží v několika ostravských obchodech, si ve vězení odpyká tři a půl roku. K činu se přiznal, o vině a trestu se dohodl se státním zástupcem a soud v pátek tuto dohodu schválil.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 11:20|