Soud potrestal podmínkou muže, který na internetu vyhrožoval Ukrajincům pobodáním

Obvodní soud pro Prahu 5 potrestal podmínkou muže, který na internetu zveřejnil video, ve kterém vyhrožoval Ukrajincům. České televizi to řekla mluvčí soudu Kateřina Kaspar Studecká. Rozhodnutí není pravomocné.

„Obviněný byl trestním příkazem shledán vinným ze spáchání přečinu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci a byl mu uložen trest odnětí svobody v trvání jednoho roku, jehož výkon byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání tří let,“ uvedla Studecká. 

Muž na podzim loňského roku zveřejnil na internetu video, ve kterém mimo jiné vyhrožoval, že bude „chodit po ulici a nožem bodat Ukrajince“. Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu poté prostřednictvím sociální sítě X informovali o jeho dopadení a následném obvinění. Podle dřívějšího vyjádření policie muži hrozilo za násilí proti skupině obyvatel až tříleté vězení.

Násilí proti skupině obyvatel se podle trestního zákoníku dopustí ten, kdo skupině lidí vyhrožuje usmrcením, ublížením na zdraví nebo způsobením škody velkého rozsahu. Šest měsíců až tři roky vězení hrozí obviněnému v případě, že lidem vyhrožuje pro jejich rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení nebo náboženské vyznání.