TÉMA

Nákladní doprava

Tunel vysokorychlostní železnice z Prahy na Beroun odmítají některé obce

Část obcí mezi Prahou a Berounem, u kterých má vzniknout největší železniční tunel ve střední Evropě, nesouhlasí s jeho výstavbou. Obávají se hlavně zvýšeného hluku a prachu. Správa železnic (SŽ) už v lokalitě provádí geologické průzkumy. Samotná stavba vysokorychlostní trati by měla začít za čtyři roky, hotovo by pak mělo být za dalších zhruba deset let.
18. 4. 2024|

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|

Železniční výluku mezi Vysočinou a jižní Moravou doprovází nejasnosti. Nákladní vlaky ale v březnu projedou

Úplná výluka na železniční trati mezi Vlkovem u Tišnova a Křižanovem na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny v pátek 1. března zřejmě nezačne. Alespoň nákladní vlaky budou moci i nadále úsekem projíždět. Jeden z dopravdů totiž s výlukou nesouhlasí. Věc tak posuzuje Antimonopolní úřad. Osobní doprava se ale na sedm měsíců zastaví, jelikož dopravci už mají nasmlouvané náhradní spoje.
28. 2. 2024|

Kvůli opravám mostů v Ústí nad Labem bude odkloněná doprava, lidé z dotčených obcí volají po jiné trase objížďky

Ústí nad Labem a okolí se připravují na uzávěru dvou klíčových mostů – silničního Benešova přes Labe a železničního na hlavním tahu do Děčína. Doprava bude kvůli tomu vedená objížďkou přes malé obce v okolí. Jejich obyvatelům se to ale nelíbí a chtějí, aby silničáři náhradní trasu změnili.
23. 2. 2024|

Německé železničářské odbory ohlásily šestidenní stávku, naruší i spoje s Českem

Strojvůdci německých drah Deutsche Bahn (DB) v osobní dopravě budou od středečního rána do pondělního večera stávkovat, v nákladní dopravě zastaví práci už v úterý večer. V pondělí to oznámily odbory GDL. Protest, kterým se odboráři snaží vymoci vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, ochromí dopravu nejen v Německu, problémy budou mít i spoje s Českou republikou.
22. 1. 2024|

U Braniborské brány v Berlíně vyvrcholil protest dopravců, nespokojenost vyjádřili i farmáři

Centrum Berlína na protest proti zvyšování mýta zablokovali nákladní dopravci s více než stovkou kamionů. Do ulic německé metropole opět vyrazili také nespokojení farmáři, kteří odmítají škrtání dotací na diesel pro zemědělství. Farmáři k protestu využili potravinářský veletrh Grüne Woche, který je považován za největší svého druhu na světě.
19. 1. 2024|

Vlaky se dřevem se nevejdou na trať do Rakouska, náklad místo nich vozí kamiony centrem Znojma

Místo nákladních vlaků se dřevem začaly z Moravy do Rakouska jezdit kamiony. Denně jich přibyly nejméně desítky, někdy i stovky. To ještě zhoršilo problematickou dopravní situaci ve Znojmě, které požádalo o pomoc Jihomoravský kraj i ministerstvo dopravy.
16. 1. 2024|

Kvůli rekonstrukci je přerušen provoz na železničním Branickém mostu. Ovlivní to hlavně nákladní dopravu

Kvůli rekonstrukci a přidání druhé koleje železničního Branického mostu v Praze je na něm přerušen provoz. Ovlivní to zejména nákladní železniční dopravce, kteří budou muset jezdit o sto sedmdesát kilometrů delší objízdnou trasou. Provoz po jedné koleji bude obnoven asi v červenci a nově po dvou kolejích budou vlaky jezdit na podzim.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 18:38|

Přibude míst, kde budou mít kamiony zakázáno předjíždět. Na D1 by bez nich měl být levý pruh až k Brnu

Ministerstvo dopravy nechá od poloviny listopadu rozmístit značky zakazující kamionům předjíždět na dalších 33 úsecích dálnic. Slibuje si od toho větší plynulost dopravy. Autodopravci naopak tvrdí, že pokud bude zákaz předjíždění na příliš dlouhém nepřetržitém úseku dálnice, plynulost a bezpečnost to spíše zhorší.
25. 10. 2023|

České dráhy vykázaly v pololetí po třech letech zisk, pomohl návrat lidí do vlaků i silnější koruna

Skupina České dráhy za první pololetí vykázala hrubý zisk 987 milionů korun, což je meziroční zlepšení o téměř dvě miliardy korun. Loni za první půlrok byla skupina ve ztrátě 931 milionů korun a v pololetí naposledy vykázala zisk v roce 2019. K výsledku přispěl návrat lidí do vlaků, zklidnění trhu s energiemi a silnější koruna. Dle firmy se zlepšila zejména osobní doprava, zisková byla letos i ta nákladní.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 11:50|

Rekreační plavba je v Česku na vzestupu. Nákladní doprava je v krizi

Pro nákladní lodní dopravu v Česku nejsou dobré podmínky a je v útlumu. Může za to hlavně špatná splavnost Labe. Naopak rekreační plavba zažívá nebývalý boom. Tématem život na vodě i podél vodních cest se zabýval první díl zpravodajského seriálu Sečteno ze středních Čech. Regionem protékají obě největší české řeky Labe a Vltava.
12. 7. 2023|

Železniční nákladní doprava skomírá. Kupka chce snížit poplatek pro menší zásilky

České silnice jsou stále více zaplněné kamiony, zatímco nákladní doprava po kolejích desítky let skomírá a stagnuje. Šéfové železničních firem teď dokonce přiznávají, že ani nemohou být levnější. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chce snížit poplatek za použití kolejí alespoň pro menší vlakové zásilky a začít stavět kontejnerové terminály.
16. 6. 2023|

Nejvyšší správní soud zrušil pokutu 15,6 milionu pro České dráhy za zneužití dominance

České dráhy uspěly u Nejvyššího správního soudu (NSS), který zrušil pokutu 15,6 milionu za zneužití dominance v nákladní dopravě v letech 2006 a 2007. V té době ještě pod jednou společností fungovala osobní i nákladní doprava. Vyplývá to z úřední desky soudu. Ten případ vrátil Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který musí znovu rozhodnout. NSS se bude nyní zabývat ještě pokutou 274 milionů za zneužití dominantního postavení na trhu dálkové železniční dopravy v letech 2005 až 2014. České dráhy i v tomto případě podaly kasační stížnost.
10. 2. 2023|

Česká západní dráha je tratí snů o Západu, pohádek, ale i nenaplněných vizí. Z Plzně do Prahy jezdí vlaky 160 let

Velká sláva byla v Praze 14. července 1862. Vlastně to nebylo přímo v Praze, ale na jejím předměstí Smíchově. Nebylo to poprvé, kdy přijel do Prahy (nebo těsně k ní) parní vlak, ale stále to byla novinka. Česká západní dráha, která na Smíchově nově končila, vedla z Plzně a zároveň nabízela spojení do Bavorska. Západní dráha je i přes mnoho proměn dodnes jednou z nejkrásnějších tratí – od údolí Berounky po svahy Českého lesa – a před rokem 1989 to byla pro mnohé také vysněná trať. „Její“ expresy do Paříže a do Mnichova byly jedněmi z mála vlaků na Západ.
14. 7. 2022|

Na ukrajinsko-polské hranici stojí kolony nákladních aut, řidiči čekají i dva dny

Na ukrajinsko-polských hranicích se opět tvoří obří kolony. Narozdíl od předchozích měsíců je teď spíš než osobní auta tvoří nákladní vozidla. Denně jich na Ukrajinu míří i několik tisíc a přechody pod jejich náporem kolabují.
12. 6. 2022|

Přísná opatření proti koronaviru v Číně komplikují námořní dopravu

Přísná opatření proti šíření koronaviru zhoršují už tak narušenou plynulost námořní dopravy ve světě. Každá pátá obchodní loď teď čeká před ucpaným přístavem, nejhorší situace panuje na jihovýchodě Číny, zejména v Šanghaji, kde je největší nákladní přístav na světě, píše server časopisu Fortune. Česká pošta kvůli nedostupnosti leteckého i pozemního přepravního spojení dočasně nepřijímá zásilky do Číny.
22. 4. 2022|

Nákladní doprava zdražuje až o pětinu. Hlavně kvůli vyšším cenám nafty

Kamionoví dopravci v Česku plánují zdražit své služby, podle odhadů až o pětinu. Hlavně kvůli rostoucím nákladům, zejména vyšším cenám nafty. Část firem se už kvůli tomu dostala do ztráty a zdražování má podle sdružení dopravců mimo jiné odvrátit krach některých společností.
25. 12. 2021|

Pardubické letiště chce létat až do deseti destinací. Posílit hodlá i nákladní dopravu

Pardubické civilní letiště by mohlo v příští charterové sezoně nabízet až deset destinací. Do nabídky se nejspíš vrátí Turecko nebo řecké ostrovy. Posílit chce také nákladní dopravu, jedná o podmínkách s dopravci. Zboží a materiál by se mohly začít dovážet do Pardubic už letos a podle ředitele provozní letištní společnosti Ivana Čecha by cargo mohlo v budoucnu tvořit až polovinu zdejších příjmů.
29. 9. 2021|

Většině čerpacích stanic ve velkých britských městech došlo palivo

Až devadesáti procentům čerpacích stanic ve velkých britských městech schází palivo. Krizi v dodavatelských řetězcích, kterou způsobil nedostatek řidičů nákladních aut, umocnilo panické nakupování do zásoby. Za nedostatkem řidičů stojí více faktorů, včetně pandemie covidu-19 a odchodu Británie z Evropské unie. Důsledkem jsou výpadky v dodávkách různého zboží, kromě pohonných hmot také potravin pro supermarkety.
27. 9. 2021|

V Německu skončila třetí stávka strojvedoucích Deutsche Bahn, očekávají se další protesty

Po takřka šestidenní stávce strojvedoucích německé železniční společnosti Deutsche Bahn se opět rozjely vlaky podle běžného jízdního řádu. Pro miliony cestujících v Německu a také podniky spoléhající na zásobování po železnici to znamená úlevu. Dopravce ráno ohlásil, že vlaky se bez komplikací daří vypravovat. Odborový svaz strojvedoucích (GDL) se stávkou, která byla třetí za posledních třicet dní, snaží dosáhnout vyšších mezd. Deutsche Bahn sice s navýšením souhlasí, požadují ale odklad, což zdůvodňují hospodářskými dopady pandemie nemoci covid-19.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 09:02|

Strojvedoucí nákladní dopravy německých drah vstoupili do stávky, hrozí výpadky zásobování

Německou železnici potřetí za posledních třicet dní ochromila stávka části zaměstnanců německých drah Deutsche Bahn (DB) za vyšší mzdy. Strojvedoucí nákladní dopravy zahájili protest v 17:00. Od čtvrtka se ke stávce, která skončí příští týden v úterý nad ránem, přidají i jejich kolegové z osobní dopravy. Železniční společnost DB krátce po zahájení protestu oznámila, že odborům předložila vylepšenou nabídku včetně požadovaného bonusu a kratší doby nové platnosti kolektivní smlouvy.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 18:34|

Na dolním toku Labe chybí lodě, vody je přitom v řece nadstandardně

Největší česká řeka Labe je poprvé po sedmi letech splavná celé léto. Až na drobné výkyvy drží hladinu vysoko pravidelné deště. K oživení dolního toku to ale příliš nepomohlo. Pro kánoe je tam vody až příliš a nákladním lodím chybí zakázky.
28. 8. 2021|

Strojvedoucí německých drah Deutsche Bahn pokračují ve stávce

Strojvedoucí německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) i v úterý pokračují ve stávce za vyšší mzdy, která komplikuje cestování milionům lidí. Protest zahájili již v sobotu strojvedoucí nákladních vlaků, ke kterým se v pondělí přidali jejich kolegové z osobní dopravy.
24. 8. 2021|

Němečtí strojvedoucí opět stávkují, protest ochromil dopravu i ve velkých městech

Ke stávce strojvedoucích nákladní dopravy německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) se v pondělí připojili jejich kolegové z osobní dopravy. Miliony lidí se tak v zemi potýkají s výpadky v dálkové i regionální dopravě. Dráhy sestavily mimořádný jízdní řád, který má cestujícím zajistit alespoň občasné spojení na základních tratích, problémy ale potrvají do středečních 02:00, kdy nejnovější protest za vyšší mzdy skončí. Stávka, druhá v tomto měsíci, ochromila dopravu i ve velkých městech, jež využívají k hromadné dopravě i železnici. Podle Českých drah stávka nemá vliv na provoz osobních vlaků v Česku.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 14:08|