TÉMA

Kamala Harrisová

V Káhiře se jedná o příměří v Gaze. Zástupci Izraele nedorazili

O šestitýdenním příměří v Pásmu Gazy se v neděli jedná v Káhiře. Na místo dorazila delegace teroristického hnutí Hamás, naopak zástupci židovského státu podle listu The Times of Israel (ToI) do egyptské metropole nedorazili. Podle médií totiž teroristé nezaslali do Jeruzaléma seznam žijících rukojmích a požadavky na výměnu. Na místě jsou podle agentury AFP také prostředníci – zástupci Spojených států, Kataru a hostitelského Egypta.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 23:24|

Americká ekonomika zůstane nejsilnější na světě, slíbila Harrisová na konferenci v Mnichově

Spojené státy se hlásí k závazku NATO, kdy útok na jednoho člena je útokem na všechny, řekla při úvodním dni Mnichovské bezpečnostní konference americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Bavorský premiér Markus Söder (CSU) zase prohlásil, že Německo musí výrazně navýšit investice na obranu, a to na tři procenta HDP ročně, a ne na dvě procenta, jak zní dohoda států NATO. Chce také, aby Německo dodalo Ukrajině střely s plochou dráhou letu Taurus, o které Kyjev žádá a které spolková vláda kancléře Olafa Scholze (SPD) odmítá poskytnout. Česko zastupuje na konferenci prezident Petr Pavel.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 17:15|

Demokraté opět sází na Bidena. Překonat má Trumpa, věk i nevalnou popularitu

Američtí demokraté se drží hesla o tom, že vítězný tým se nemění. Prezident Joe Biden má cestu k nominaci volnou, seriózní rival se mu ve straně nepostavil. V minulých volbách zastavil Donalda Trumpa, což bude s největší pravděpodobností jeho úkolem i nyní. Vyvstávají ale otázky kolem jeho věku, nemluvě o nízké popularitě mezi Američany.
23. 1. 2024|

Palestinští teroristé zaútočili na Izrael před dvěma měsíci. Budoucnost Gazy zůstává nejasná

Od začátku současné blízkovýchodní války uběhly dva měsíce. Zahájilo ji 7. října ráno palestinské teroristické hnutí Hamás a další skupiny nečekaným útokem na Izrael. Odpovědí byly letecké údery na Pásmo Gazy a koncem října i pozemní invaze s cílem zničit Hamás. Jaká budoucnost čeká Gazu a Izrael, je zatím nejasné.
7. 12. 2023|

V Gaze zemřel rekordní počet našich pracovníků, tvrdí OSN. USA poslaly do regionu jadernou ponorku

Izraelská armáda tvrdí, že otevřela humanitární koridor v Pásmu Gazy, který má umožnit evakuaci civilistů ze severu oblasti na jih. Oznámila také rozdělení enklávy na dvě poloviny. Oblast čelila v noci silnému ostřelování. OSN vyzývá ke klidu zbraní; v regionu už prý zemřely desítky jejích pracovníků. Na Blízký východ připlula americká jaderná ponorka třídy Ohio, oznámilo velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). Spojené státy se tak snaží odstrašit další regionální hráče jako libanonský Hizballáh a Írán od zapojení do války.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 19:23|

Teroristické útoky z 11. září spojily americký národ. Biden během piety kritizoval příliv politického násilí

Od teroristických útoků z 11. září uběhlo dvacet dva let. Šéf Bílého domu Joe Biden při ceremonii na vojenské základně na Aljašce vyzval národ, aby nepodléhal politice rozdělování a sjednotil se. Pietního aktu u památníku v centru New Yorku se zúčastnila americká viceprezidentka Kamala Harrisová, starosta města a řada dalších politiků. Při útocích na budovy světového obchodního centra a Pentagon zemřelo přes tři tisíce lidí. Spáchala je skupina islamistických teroristů ze skupiny al-Káida pod vedením Usámy bin Ládina.
12. 9. 2023|

Školy na Floridě mají nově učit, že otroctví bylo pro podrobené lidi i přínosem. DeSantis čelí ostré kritice

Guvernér Floridy a jeden z uchazečů o republikánskou nominaci na prezidentského kandidáta Ron DeSantis čelí ostré kritice vlády i části republikánů za to, jak jeho stát upravil školní osnovy. Nově se totiž má ve výuce vyzdvihovat to, že si otroci v rámci nucených prací osvojili řadu dovedností a řemesel.
29. 7. 2023|

Rok po přelomovém verdiktu nejvyššího soudu se ve Washingtonu sešli zastánci i odpůrci práva na potrat

Napříč Spojenými státy v sobotu pořádali shromáždění lidé na obou stranách debaty o potratech při příležitosti prvního výročí verdiktu nejvyššího soudu, který umožnil americkým zákonodárcům znovu interrupce zakazovat. Zastánci i odpůrci práva na potrat se sešli v centru Washingtonu, informovala agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden prohlásil, že Republikánská strana chce potraty zakázat v celých USA, republikánští politici se ovšem k takovémuto postupu v poslední době staví poměrně vlažně.
24. 6. 2023|

Biden spustil kampaň za znovuzvolení. Američany žádá o možnost „dokončit práci“

Americký prezident Joe Biden definitivně potvrdil, že se bude v roce 2024 ucházet o znovuzvolení. Po týdnech spekulací v úterý zahájil předvolební kampaň zveřejněním tříminutového klipu, v němž hovoří o „extremismu“ Republikánské strany pod vedením exprezidenta Donalda Trumpa a o potřebě postavit se za demokracii a základní svobody. Jako jeho viceprezidentka opět bude kandidovat Kamala Harrisová, napsala agentura Reuters.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 21:46|

Afroamerický teenager zazvonil u špatného domu, muž ho postřelil

Ve Spojených státech málem zemřel šestnáctiletý Afroameričan, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho poté do hlavy a ruky střelil starší běloch. Muž, který byl obviněn z napadení, se v úterý podle úřadů vzdal policii a je ve vazbě. Případ z minulého týdne vyvolal v USA pobouření.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 22:07|

Biden chce obhajovat svůj post. S oficiálním oznámením ale ještě vyčkává

Americký prezident Joe Biden plánuje, že se bude příští rok znovu ucházet o prezidentský úřad. S oficiálním oznámením kandidatury chce ale ještě počkat. Toto zatím nejkonkrétnější vyjádření ohledně svých plánů pro nadcházející volby poskytl Biden americké stanici NBC.
10. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 15:39|

Federální soudce z Texasu pozastavil registraci potratové pilulky. Z Washingtonu zní kritika

Americký federální soudce Matthew Kacsmaryk pozastavil platnost registrace potratové pilulky mifepristonu. Znamená to, že by se měla přestat prodávat. Ministerstvo spravedlnosti se chce proti rozhodnutí odvolat, může to učinit do sedmi dní, než verdikt nabude účinnosti.  Situaci komplikuje rozhodnutí jiného soudce, které je zcela opačné.
8. 4. 2023|

Musíme urychlit vojenskou pomoc Ukrajině, vybízí šéf unijní diplomacie Borrell

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell na Mnichovské bezpečnostní konferenci vyzval k rychlejší a rozsáhlejší zbrojní podpoře Ukrajiny. Podpořil také návrh estonské premiérky Kaji Kallasové, aby Evropská unie nakupovala munici pro ukrajinskou armádu společně, jako během pandemie pro své členy hromadně pořizovala vakcíny proti nemoci covid-19. Borell a Kallasová patřili k řečníkům závěrečného dne Mnichovské bezpečnostní konference. Ta podle slov jejího šéfa Christopha Heusgena ukázala silnou transatlantickou jednotu. Za Česko se jednání v Mnichově zúčastnili ministr zahraničí Jan Lipavský a zvolený prezident Petr Pavel. Oba se shodli, že konference byla ukázkou jednoty Západu.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 14:09|

Spolu, nebo vůbec. Finsko chce do NATO vstoupit jen se Švédskem, zopakovala premiérka Marinová

Finsko svůj postoj ke vstupu do Severoatlantické aliance nezměnilo, nadále se chce k NATO přidat jen společně se Švédskem. V sobotu to v bavorské metropoli na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásila finská premiérka Sanna Marinová. V Mnichově vystoupil i přední čínský diplomat Wang I, prohlásil, že Čína v konfliktu na Ukrajině podporuje dialog. Dodal, že pro bezpečnost světa je třeba respektovat suverenitu. Ještě před konferencí český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a nově zvolený prezident ČR Petr Pavel jednali s polským prezidentem Andrzejem Dudou.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 23:32|

Goliáš může padnout už letos, řekl Zelenskyj na konferenci v Mnichově

Alternativa k vítězství Ukrajiny nad Ruskem nesmí existovat. V projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci to zdůraznil ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj. Západ vyzval k poskytnutí další pomoci. Rychlost doručení zbraní na Ukrajinu je podle Zelenského teď nejdůležitější. Každoroční konference se účastní politické špičky z celého světa.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 22:40|

V Mnichově začíná třídenní bezpečnostní konference, tématem bude Ukrajina

Americké viceprezidentce Kamale Harrisové se plní diář schůzkami, které během bezpečnostní konference v Mnichově absolvuje. V pátek se schází separátně s francouzským prezidentem, britským premiérem, německým kancléřem a dalšími evropskými lídry. Jednáním prestižního fóra má jednoznačně dominovat pomoc Ukrajině a určení bodu, kam ještě může Západ zajít a přitom se přímo nezapojit do války.
17. 2. 2023|

Policie v Memphisu propustila dalšího důstojníka, který se podílel na smrti Nicholse

Policie v Memphisu propustila šestého důstojníka, který se podílel na smrti černocha Tyrea Nicholse, jenž zemřel po násilném policejním zákroku. Propuštěný muž podle vyšetřovatelů porušil policejní pravidla, včetně pravidel týkajících se použití paralyzéru. Informuje o tom agentura AP. Pět dalších v případu zúčastněných policistů už bylo propuštěno dříve a čelí obvinění z vraždy druhého stupně.
4. 2. 2023|

Biden poprvé navštívil hranici s Mexikem. Za migrační politiku čelí kritice ze všech stran

Vůbec poprvé v prezidentském úřadě navštívil Joe Biden jižní hranici USA. Do země skrz ni nelegálně proudí rekordní počty migrantů a Bílý dům podle kritiků není s to najít účinnou odpověď. Bidena za jeho přístup kritizuje nejen republikánská opozice, ale i aktivisté pomáhající lidem putujícím za lepším životem. Těm se mimo jiné nelíbí, že současná vláda stále aplikuje nekompromisní – jakkoli částečně účinné – nástroje administrativy exprezidenta Donalda Trumpa.
9. 1. 2023|

Rusko propustilo americkou basketbalistku Grinerovou výměnou za obchodníka se zbraněmi Buta

Ruské úřady propustily z vězení americkou basketbalistku Brittney Grinerovou, informuje agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Basketbalistku převzali američtí úředníci. Spojené státy Grinerovou vyměnily za vězněného ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 22:21|

Demokraté podle projekcí vyhráli senátní volby v Georgii, v komoře budou mít 51 křesel

Ve druhém kole voleb do Senátu v americké Georgii podle projekcí institutu Edison Research zvítězil demokratický kandidát Raphael Warnock. Demokraté tak budou mít v horní komoře amerického Kongresu zřejmě 51 zástupců, republikáni 49. Vítězství Warnockovi připsala i projekce stanice CNN, podle níž získal 51,2 procenta hlasů. Sečteno je 99 procent hlasů, uvádí CNN.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 07:33|

Po necelém týdnu opět jednali vrcholní představitelé Číny a USA. Sešli se Si a Harrisová

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová krátce jednala s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Sešli se na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Harrisová zdůraznila nutnost komunikace a zodpovědné konkurence mezi oběma mocnostmi. Na summitu došlo také k setkání čínského prezidenta s šéfem tchajwanské delegace Morrisem Čchangem, jde o výjimečné setkání zástupců těchto dvou zemí na tak vysoké úrovni. Čchang ho zhodnotil jako zdvořilou a šťastnou výměnu názorů.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 16:41|

Většina zástupců asijských a tichomořských ekonomik odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu

Většina zástupců Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v sobotu v prohlášení na závěr dvoudenního summitu v Bangkoku odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. Shodu nicméně země nenašly, píše s odkazem na diplomatické zdroje agentura Kjódó.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 08:26|

Severní Korea odpálila střelu s doletem do Spojených států. Dopadla na sever od Japonska

Severní Korea v pátek vystřelila zřejmě mezikontinentální balistickou raketu, uvedly tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. O startu balistické rakety v KLDR informovala rovněž japonská pobřežní stráž. Raketa, kterou v pátek otestovala Severní Korea, měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy, uvedl později japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. Spojené státy test střely odsoudily. Severokorejský vůdce Kim Čong-un  řekl, že na jaderné hrozby odpoví jaderným útokem a na totální konfrontaci totální konfrontací.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 23:48|

Demokraté obhájí většinu v Senátu, jejich kandidátka zvítězila v Nevadě

Demokratická strana v kongresových volbách uhájila dosavadní většinu v Senátu a má dokonce šanci získat jedno křeslo navíc oproti předchozímu volebnímu období. Rozhodující mandát ve prospěch strany vládnoucího prezidenta Joea Bidena zajistila stávající demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová, která podle projekcí agentury AP v Nevadě zvítězila nad republikánským kandidátem Adamem Laxaltem. Biden v první reakci uvedl, že ho výsledek „neuvěřitelně potěšil“.
13. 11. 2022Aktualizováno13. 11. 2022, 11:38|