TÉMA

Vodovod

Ústavní soud kvůli zpětné působnosti zrušil vyhlášku Jenštejna u Prahy

Ústavní soud zrušil vyhlášku obce Jenštejn u Prahy. Zavedla poplatek za zhodnocení stavebního pozemku vybudováním vodovodu a kanalizace v místní části Jenštejn-Dehtáry. Návrh na zrušení podalo ministerstvo vnitra. Vyhlášku považovalo za nepřípustně retroaktivní, tedy zpětně působící. Vodovod a kanalizace totiž byly zkolaudované dříve, než obec vyhlášku schválila. Starosta Jenštejna Norbert Hlaváček (Změna pro Jenštejn) zrušení vyhlášky zatím komentovat nechtěl.
21. 2. 2024|

Výrobci zdražili nealkoholické nápoje. Jejich spotřeba klesá, kohoutková voda je v Česku na vysoké úrovni

Nealkoholické nápoje včetně balené vody zdražují. Jejich cena v lednu ve srovnání s prosincem stoupla téměř o čtyři procenta. Jejich spotřeba však dlouhodobě klesá. Většina českých domácností je zásobována vodou z veřejných vodovodů, jejíž kvalita patří k nejlepším na světě.
18. 2. 2024|

Výskyt legionelly je oproti loňskému lednu dvojnásobný. Jeden člověk zemřel

Legionelózou, onemocněním způsobeným bakteriemi legionelly, onemocnělo letos v lednu 44 lidí. Jeden z nich nákazu nepřežil, sdělil ČT Státní zdravotní ústav. Oproti loňskému lednu je nárůst více než dvojnásobný. Tehdy se legionelózou v celé republice nakazilo dvacet lidí.
15. 2. 2024|

Ruské údery zabíjely v Kyjevě a Mykolajivu, okupanti poslali na Ukrajinu přes šedesát raket a dronů

Po celé Ukrajině kromě Zakarpatské oblasti byl v noci na středu vyhlášen letecký poplach, Rusko na zemi podniklo velký útok raketami i drony. Nejméně čtyři civilisté zemřeli v Kyjevě, jednoho mrtvého hlásí Mykolajiv. Zraněných jsou desítky. Škody jsou rovněž v Charkově či Lvovské oblasti, výbuchy se ozývaly i v dalších regionech. Rusko na Ukrajinu vyslalo přes šedesát raket a dronů. Jedna z ruských raket mířila k polské hranici, na poslední chvíli ale změnila směr. Rusko tvrdí, že zasáhlo vojenskoprůmyslové podniky.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 17:03|

Řidiči na pražském Žižkově musí počítat s komplikacemi v Hartigově ulici, začaly opravy vodovodu a silnice

V Hartigově ulici na pražském Žižkově začaly opravy vodovodu, silnice a chodníků. Pro řidiče i chodce to znamená omezení v dopravně vytíženém úseku. Ve směru do centra auta jezdí v části ulice v jednom pruhu.
5. 2. 2024|

Obyvatele Karolinky trápí nedostatek vody, oprava zastaralého potrubí vyjde na sto milionů

Až sedmdesát procent vody mizí v některých místech z potrubí v Karolince na Vsetínsku. Místní trápí také časté havárie a odstávky. Tamní vodovodní řad je zastaralý. Opravy vedení obce předběžně vyčíslilo na sto milionů korun. Potrvají až do roku 2029.
30. 1. 2024|

Ukrajinská města a vesnice jsou bez pitné vody. Rusové cílí na vodovody záměrně, tvrdí experti

Ruské útoky od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu míří i na běžné obyvatele země. Za poslední měsíc se razantně zvýšil počet zabitých nebo poraněných civilistů. V bojích jsou navíc opakovaně ničeny nejen domy, ale i infrastruktura pro dodávky plynu, elektřiny a především pitné vody. Podle OSN se bez ní ocitl více než milion Ukrajinců především v malých obcích v okolí zničené Kachovské přehrady. Otázku, co budou pít a z jaké vody vařit, si ale musí každý den položit i lidé ve velkých městech. Pro Reportéry ČT natáčel Jan Řápek.
23. 1. 2024|

České Budějovice napojí své exklávy na vodovod, napraví tak „nedůstojné podmínky“

České Budějovice zahájí v příštích dnech stavbu čistírny odpadních vod pro své exklávy Kaliště a Třebotovice. Náklady na její vybudování a zřízení kanalizační a vodovodní sítě budou přibližně 75 milionů korun. Obyvatelé Kališť a Třebotovic doposud museli brát vodu z vlastních studní nebo vrtů.
6. 10. 2023|

Krkonošské boudy budou napojené na vodovod a kanalizaci. Někde je třeba nejdřív přesadit vzácné rostliny

Krkonošské boudy v okolí Pece pod Sněžkou se ještě během léta připojí na centrální kanalizaci a vodovod. Bude to znamenat konec vyvážení septiků a zároveň i jistotu zásobování pitnou vodou. Vybudovat přípojky v chráněné oblasti nebylo vůbec jednoduché, pravidla se totiž řídí okolními biotopy, které je třeba chránit.
3. 8. 2023|

V nejsušší části Rožnova pod Radhoštěm začala stavba vodovodu za sto milionů korun

V Horních Pasekách v Rožnově pod Radhoštěm začala stavba vodovodu. Ten má obyvatelům nahradit vysychající studny. Zejména v letních měsících se totiž pravidelně stávalo, že místní obyvatelé byli úplně bez vody. Náklady na stavbu nového vodovodu přesáhnou sto milionů korun.
16. 5. 2023|

Začaly práce v Komořanské ulici v Praze, vzniknou přechody a cyklopruh

Silničáři začali s opravou části Komořanské ulice v Praze 12, v první fázi potrvají do 3. května. Rekonstrukce se týká úseku od křižovatky s ulicí U Spořitelny po křižovatku s ulicí K Modřanskému nádraží. Součástí bude také rozšíření křižovatky s ulicí K Vystrkovu a přebudování křižovatky se Zlochovou ulicí. Cílem je vylepšit dlouhodobě nevyhovující dopravní situaci v lokalitě, zvýšit bezpečnost řidičů a zlepšit plynulost dopravy, sdělila už dříve mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.
17. 4. 2023|

Všichni Jihlavané by už večer měli mít vodu. Cisterny ale zůstanou i přes svátky

V Jihlavě pracovníci obnovují dodávky pitné vody v částech města, kde byly od středečního podvečera výpadky kvůli havárii na vodovodním řadu. Opravit se ve čtvrtek podařilo závadu na sídlišti Na Kopci, která vznikla v důsledku havárie většího potrubí u zoo. Večer by už vodu měly mít všechny domácnosti. V některých ulicích ale může ve vodovodu pořád kolísat tlak a voda může být zakalená, sdělil mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Pracovníci podniku budou doplňovat pitnou vodu do přistavených cisteren i o svátcích. Ve středu večer bylo bez vody asi patnáct tisíc lidí.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 19:05|

Obce kolem Bohdalova na Žďársku zlepší zásobování vodou. Získaly evropskou dotaci

V Bohdalově na Žďársku a v dalších obcích napojených na stejný skupinový vodovod se zlepší zásobování pitnou vodou. Svaz vodovodů Bohdalov kvůli tomu chystá investici za 55 milionů korun. Připojí nové vodní zdroje, rozšíří kapacitu vodojemu a pořídí novou technologii úpravy vody. Na projekt dostane dotaci z evropského Operačního programu Životní prostředí.
24. 3. 2023|

Opravy vodovodu na pražském Žižkově omezí provoz tramvají v Seifertově ulici

Opravy vodovodního řadu v ulicích Seifertova a Víta Nejedlého na pražském Žižkově omezí od pondělí provoz tramvají. Práce mají skončit v pondělí 5. prosince a nebudou mít vliv na zásobování obyvatel pitnou vodou. Zhruba desítka tramvajových linek bude jezdit po změněných trasách, vyplývá z informací webu dopravního podniku.
28. 11. 2022|

V Lázních Bělohrad ubývá voda ve studnách. Podle místních za to mohou práce v areálu lázní

Několik obyvatel Lázní Bělohrad si stěžuje na úbytek vody ve studnách. Podle nich jsou důvodem narušení spodních vod právě probíhající stavební práce v lázeňském areálu. Někteří lidé už proto řeší napojení na městskou vodovodní síť. Věcí se zabývá i městský úřad v Jičíně, úniky vody prověřuje společně s hydrogeology. Společnost Lázně Bělohrad se zatím k problému vyjádřit nechce.
28. 7. 2022|

Z devadesáti bodů česko-polské dohody o Dolu Turów je podle Hubáčkové splněno dvacet

Z celkových devadesáti bodů česko-polské dohody o Turówu se už podařilo naplnit dvě desítky a práce postupují podle harmonogramu. Například podzemní bariéra, která má zastavit odtok vody z Česka, bude hotová do 30. června. Po prvním přeshraničním zasedání komise to řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). I samotné zřízení této komise přitom bylo jedním z bodů mezivládní dohody o spolupráci při řešení dopadů těžby hnědého uhlí v polském povrchovém dole.
13. 6. 2022|

Peníze z Polska na zajištění vody v příhraničí Libereckého kraje nebudou stačit. Chybí asi 700 milionů

Minimálně 700 milionů korun bude ještě potřeba přidat na zajištění pitné vody v příhraničí Libereckého kraje. Jedná se o oblast, která je postižená těžbou hnědého uhlí v polském Dole Turów. Jen peníze z Polska, které v rámci kompenzací přijdou, na to stačit nebudou. Na doplacení nákladů se tak bude podílet i česká vláda.
5. 4. 2022|

Poškozený vodovod v Praze 13 je opraven. Voda z kohoutků začně téct kolem poledne

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) dokončily v noci opravu vodovodních řadů v Líšnické ulici v Praze 13 a začaly s proplachováním potrubí. Nyní čekají na výsledky rozboru kvality vody. Pokud bude v pořádku, zahájí vodárny napouštění vodovodní sítě a dodávka vody by mohla být obnovena okolo 12:00, řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Kvůli poruše vodovodních řadů z 80. let minulého století se ocitlo bez dodávek vody zhruba 77 tisíc odběratelů v lokalitách Jinonic, Stodůlek, Ořechu, Řeporyj, Zadní Kopaniny a části Prahy 13.
31. 3. 2022|

Obce postižené těžbou v Turówu chtějí víc peněz od Polska. Zřízení vodovodů se prodraží

Liberecký kraj vytvořil speciální fond Turów, rozdělovat z něj bude peníze na vybudování vodárenské infrastruktury do obcí zasažených úbytkem vody kvůli těžbě v polském dole. Ve fondu je zhruba 857 milionů korun, které poslala polská strana Libereckém kraji jako kompenzaci. Už teď je ale jasné, že částka stačit nebude.
30. 3. 2022|

Blízký východ trápí nezvykle suché měsíce. Zima je přitom jediným obdobím v roce, kdy prší

Blízký východ se potýká se suchým začátkem zimy. Izrael i některá další místa ve východním Středomoří hlásí výrazně podprůměrné srážky. Období mezi listopadem a březnem je přitom jediné v roce, kdy v regionu prší. Rostoucí populace i zdejší zemědělství přitom vodu nutně potřebují.
12. 12. 2021|

Kvůli opravám na Mendlově náměstí v Brně se tvořily kolony. MHD nabírala i půlhodinová zpoždění

Zahájení rekonstrukce vodovodu a kanalizace na Mendlově náměstí v Brně způsobuje od rána komplikace v dopravě. Uzavřená je Křížová ulice od Václavské až po náměstí, nelze také odbočit z Úvozu na náměstí. Všechny objízdné trasy byly v pondělí zahlcené auty, především ulice Poříčí, Hlinky a křižovatka u pisárecké vozovny. Autobusové linky 84 a E56 nabíraly i půlhodinová zpoždění, vyplývá z informací dopravního podniku na Twitteru.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 19:46|

Plzeňská čistička obnovila kalová pole. V původních hrozilo prosakování vody přes praskliny

Vodárna Plzeň zhruba za sto milionů korun obnovila v městské čistírně odpadních vod (ČOV) velká kalová pole na ploše přes 18 tisíc metrů čtverečních. V kalových polích, která jsou vlastně velkými vybetonovanými vanami, se čistírenské kaly přirozeně vysušují a potom se odvážejí k likvidaci. O investici informoval ředitel městské společnosti Vodárna Plzeň Jiří Kozohorský.
27. 10. 2021|

V některých obcích na jihu Moravy je stále problém se zásobováním vodou. Kraj i stát slibují pomoc

Na jižní Moravě jsou stále obce, kde mají obyvatelé problémy se zásobováním vodou, a to jak pitnou, tak užitkovou. Například v Újezdu na Znojemsku musí část místních chodit k obecnímu vrtu. Na stavbu infrastruktury mohou radnice získat peníze, dotace nabízí například ministerstvo zemědělství nebo Jihomoravský kraj.
3. 9. 2021|

Místo bagru pokládá potrubí vibrační pás. Kateřinice přivádějí vodu z vrtů rychleji a šetrněji

Dlouhodobý problém se suchem řeší Kateřinice na Vsetínsku, kde v úterý začali s připojováním dalších dvou vrtů. Obec je nechala vyhloubit v blízkém lese. Díky speciální technologii by pokládání vodovodního potrubí mělo být šetrnější k životnímu prostředí a také výrazně rychlejší než v uplynulých letech.
30. 8. 2021|