TÉMA

Operace Overlord

Na výročí vylodění Spojenců se v Normandii otevřel nový britský památník

Na francouzském pobřeží ve vesnici Ver-sur-Mer se na 77. výročí vylodění vojsk v Normandii slavnostně otevřel nový britský památník obětem padlým v roce 1944 při této operaci. Nedělní akce se uskutečnila za hudebního doprovodu dudáků a přeletu francouzské akrobatické letky Patrouille de France. Památník otevřela francouzská ministryně obrany Florence Parlyová, píše agentura AFP.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 20:08|

Zapomenutá invaze. Před 75 lety se spojenci vylodili v Provence

Pět tisíc parašutistů z oblohy, sto padesát tisíc vojáků z moře. Před pětasedmdesáti lety spojenecké síly uskutečnily invazi do jihofrancouzské Provence. I když šlo o operaci menší než Overlord, během níž se o dva měsíce dříve vylodila vojska v Normandii, sehrála operace Dragoon klíčovou roli v osvobozování Francie a Evropy od nacistického Německa. Ve stínu Dne D se na ni ale často zapomíná.
15. 8. 2019|

Kvůli kýle ho do armády nejdřív nevzali, nakonec Leonard Jindra bojoval po boku Američanů na Omaze

Osmadevadesátiletý Leonard Jindra odešel z Československa do Ameriky před válkou. Tehdy ještě netušil, že se jednoho dne bude účastnit nejkrvavějších bojů na jedné z normandských pláží. V Isigny-sur-Mer, které tři dny po začátku invaze osvobodila právě Jindrova 29. pěší divize, s ním natáčel zpravodaj ČT Martin Řezníček.
7. 6. 2019|

Světoví lídři oslavili v Normandii hrdiny Dne D. Macron vzpomněl i československé vojáky

Váleční veteráni a světoví politici si v Normandii připomněli 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk. Oslavy zahájili francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová, v obci Ver-sur-Mer se účastnili položení základního kamene budoucího britského památníku. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa aktéři vylodění v Normandii „získali zpět toto území pro civilizaci“. Francouzský prezident později na vojenském hřbitově v Colleville-sur-Mer připomněl i československé vojáky, kteří se operace Overlord 6. června 1944 účastnili.
6. 6. 2019Aktualizováno6. 6. 2019, 19:12|

Americký hřbitov v Normandii, to je velkolepá pocta vojákům Dne D

Krátce střižený trávník, na něm tisíce bílých křížů a několik stovek Davidových hvězd, které ze strmého skalnatého útesu shlížejí na pláž Omaha. Na místo nejtvrdších bojů, které se odehrály 6. června 1944. Americký hřbitov u městečka Colleville-sur-Mer na severozápadě Francie připomíná tiše, ale velkolepě památku vojáků, kteří položili životy za osvobození Evropy od nacistů.
6. 6. 2019|

Vylodění Spojenců v barvě. Unikátní dokument ukazuje porážku nacismu

Příští týden uplyne 75 let od vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. Takzvaný Den D, kterým odstartovala operace Overlord, předznamenal osvobození západní Evropy od nadvlády nacistického Německa. Klíčové události tehdy zachytil filmový štáb, který postupoval společně s vojáky v přední linii. A před 25 lety z jejich záběrů vznikl celý dokument.
30. 5. 2019|