TÉMA

Buňky

Lidská játra se rychle obnovují i ve stáří, ukázala studie

Lidská játra zůstávají mladá, i když člověk stárne. Popsala to nová studie, která vyšla na konci května. Pomocí radioaktivního datování v ní vědci odhadli, že průměrné stáří jaterních buněk je přibližně tři roky. Současně se ale ukázalo, že některé buňky žijí významně déle než jiné – to by mohlo lékařům pomoci lépe pochopit, jak vznikají choroby, jako je například rakovina jater.
6. 6. 2022|

Rakovinné buňky si poškozují vlastní DNA, aby tak odolávaly ozařování

Mezinárodní tým vědců s českou účastí popsal v žurnálu Science zatím neznámý proces, kterým se rakovinné buňky snaží bránit dopadům radioterapie, tedy ozařování. Zjistil, že jednou z obranných strategií buněk je to, že si samy způsobí další poškození DNA a svůj cyklus pozastaví před začátkem dělení. To jim poskytne čas na opravu vážnějších poškození způsobených radioterapií.
3. 5. 2022|

Vědci našli v DNA místa důležitá pro léčbu rakoviny. Na výzkumu se podíleli i Češi

Mezinárodní tým s českou účastí objevil v molekule DNA uvnitř nádorových buněk místa a procesy, které mohou pomoci s účinky protinádorových léků.
20. 4. 2022|

Lékaři poprvé objevili mikroplasty hluboko v lidských plicích

Vědci poprvé popsali, že znečištění mikroplasty se může ukládat hluboko v plicích živých lidí. Miniaturní částice z umělých hmot se našly v nové studii téměř ve všech analyzovaných vzorcích.
7. 4. 2022|

Varianta omikron méně napadá plíce, potvrzuje šest studií

Výsledky šesti dosud publikovaných studií naznačují, že nová varianta koronaviru omikron méně napadá plíce, ale snáz infikuje horní dýchací cesty, tedy buňky v krku. Podle vědců by to mohlo vysvětlovat, proč omikron zřejmě způsobuje mírnější průběh onemocnění covid-19, je méně smrtící, ale zároveň je nakažlivější než předchozí varianty, napsal deník The Guardian.
3. 1. 2022|

Čeští lékaři vyzkoušeli převratnou buněčnou terapii. Na maraton to není, ale pracuji, popsal pacient

Buněčnou terapii použila asi před rokem poprvé v Česku Fakultní nemocnice Brno u pacienta s rakovinou hrudních mízních uzlin. Nyní padesátiletý Petr Ryzí měl před sebou několik měsíců života. Po podání terapie se mu ulevilo a teď je jeho stav podle lékařů velmi dobrý. Nemocnice podala léčbu, která stojí kolem deseti milionů, už 14 lidem.
25. 2. 2021|

Vědci vypěstovali maso. Nová metoda umožní vybrat si, kolik tuku bude umělý steak obsahovat

Vědci z kanadské McMaster University vymysleli nový způsob, jak uměle vypěstovat maso, které podle nich chutí i strukturou věrně připomíná to tradiční. O svém produktu informovali v odborném časopise Cells Tissues Organs.
21. 1. 2021|

Operace budou velmi brzy provádět maličké stroje, věří držitel Nobelovy ceny za chemii

Nanoroboti jsou budoucností medicíny, věří stále větší množství lékařů. Jedním ze tří otců tohoto oboru je sir Fraser Stoddart, který byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
27. 5. 2019|