TÉMA

Zakázky

Reportéři ČT: Starosta Protivína dostává od radnice zakázky za desítky milionů. Opozice to kritizuje, podle koalice je vše v pořádku

Jaromír Hlaváč (ODS) vede Protivín jako starosta a zároveň jeho firma dostává od téhož města zakázky za desítky milionů. Že je starosta jedním z největších dodavatelů radnice, je podle něj i místní vládnoucí koalice v pořádku. Opozice to kritizuje, ale bez úspěchu. A podle dalších to pak na malém městě takhle prostě chodí a nedá se s tím nic dělat. Jediným výsledkem je vyhrocená situace v místním zastupitelstvu i mezi protivínskými obyvateli. Pro Reportéry ČT natáčela Jana Neumannová.
26. 3. 2024|

Vrchní státní zastupitelství obžalovalo šestnáct lidí a čtyři firmy kvůli manipulaci se zakázkami TSK

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na šestnáct lidí a čtyři firmy v souvislosti s veřejnými zakázkami Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK). Viněni jsou z poškozování finančních zájmů EU, podplácení a ovlivňování veřejných zakázek. České televizi to potvrdila kancelář vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Případ se týká rozsáhlého zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu na dvacítce míst po celé republice v březnu 2017.
14. 12. 2023|

Michal Zácha obviněný z ovlivňování zakázek rezignoval i na post přerovského zastupitele

Bývalý krajský šéf ODS Michal Zácha, obviněný z ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji, rezignoval i na post přerovského zastupitele, řekl ve čtvrtek primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Zácha už v polovině listopadu v souvislosti s kauzou oznámil rezignaci na funkce radního v Přerově a náměstka hejtmana pro dopravu s platností k poslednímu dni měsíce listopadu.
30. 11. 2023|

Rath doplatil 4,5 milionu z peněžitého trestu za korupci, píší Seznam Zprávy

Bývalý středočeský hejtman David Rath doplatil zbytek třináctimilionového peněžitého trestu, ke kterému byl odsouzený za manipulaci s veřejnými zakázkami. Vyhnul se tak dražbě poloviny domu, který vlastní společně se svým bratrem, uvedl web Seznam Zprávy. Ve dvou větvích kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji si Rath vyslechl souhrnný osmiletý trest vězení. Odpykal si z něj téměř čtyři roky.
28. 11. 2023|

Před soudem stanuli obžalovaní v kauze zakázek v českých nemocnicích, vinu odmítli

Soud začal rozplétat kauzu údajných manipulací se zakázkami v českých nemocnicích. Obžalovaní, včetně bývalého radního Prahy 1 Daniela Hodka nebo bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, stanuli před soudem kvůli údajné korupci při soutěži na stravovací služby.
14. 11. 2023|

Soud poslal do vazby podnikatele Špringla stíhaného v kauze armádní zakázky

Soud ve čtvrtek poslal do vazby podnikatele Jindřicha Špringla, který čelí obvinění v kauze zakázky ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. Po neveřejném zasedání to novinářům řekl dozorující státní zástupce Adam Borgula. Soud se podle něj ztotožnil s jeho obavou, že by obviněný mohl pokračovat v trestné činnosti a také ovlivňovat svědky.
21. 9. 2023|

Státní zástupce zrušil stíhání Eurovie za zakázku v Liberci, píší Seznam Zprávy

Státní zástupce zrušil stíhání stavební společnosti Eurovia za zakázku na opravu tramvajové trati v Liberci. Odůvodnil to tím, že firma měla účinný protikorupční program, napsal server Seznam Zprávy. Obviněný v případu zůstává manažer společnosti.
4. 6. 2023|

Senát schválil zrušení samostatných stavebních úřadů

Senát schválil novelu stavebního zákona, která ruší zamýšlenou soustavu samostatných stavebních úřadů v čele s Nejvyšším stavebním úřadem. Členové horní parlamentní komory ji podpořili beze změn, půjde tedy již k prezidentovi. Senátoři odsouhlasili i další novelu, která má usnadnit přípravu staveb zavedením jednotného environmentálního stanoviska.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 20:34|

Nafta by mohla přijít o výhodnou sazbu DPH dříve

Už jedenáct měsíců platí v Česku snížená spotřební daň na naftu o korunu padesát na litr. Opatření je schválené do konce roku. Pohonné hmoty ale zlevňují, a podle ministerstva financí tak pominul důvod této pomoci. Odvody by se tak na původní výši mohly vrátit dřív než v lednu.
1. 5. 2023|

Soud nepřiznal Parkanové další odškodnění za nespravedlivé stíhání v kauze letounů CASA

Soud nepřiznal bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09) další odškodnění za stíhání v kauze armádních letounů CASA. Ministerstvo jí za nezákonné dlouholeté trestní stíhání dosud zaplatilo 1,6 milionu korun, politička ale požadovala dalších 8,5 milionu korun.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 14:22|

Čištění příkopů ve Frýdku-Místku nebylo předražené, rozhodl nepravomocně soud

Okresní soud ve Frýdku-Místku v pátek podruhé zprostil bývalé frýdecko-místecké radní obžaloby v případu předražených zakázek na čištění příkopů na území města. Obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušování povinností při správě cizího majetku čelilo čtrnáct bývalých radních a jeden vedoucí úředník. Podle státního zástupce městu způsobili škodu přesahující šest milionů korun, podle rozhodnutí soudu ale skutek uvedený v žalobě nebyl trestným činem. Rozsudek není pravomocný. Čtyři přítomní obžalovaní se práva na odvolání vzdali. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 12:15|

Exhejtman Rath se vrátí do vězení, soud v nejbližších dnech rozhodne kdy

Bývalý středočeský hejtman David Rath se již brzy vrátí do vězení. O termínu v nejbližších dnech rozhodne Krajský soud v Praze, který má po půl roce k dispozici pravomocný rozsudek v druhé větvi korupční kauzy kolem bývalého politika. České televizi to sdělil mluvčí soudu Jiří Wažik. Rath si už odpykával jiný nepodmíněný trest, do vězení se tak vrátí už jen na pár měsíců. V kauze, kde jde o manipulace zakázek ve Středočeském kraji, soudy pravomocně odsoudily také manžele Kottovy, firmu Metrostav nebo její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.
2. 12. 2022|

Bartoš a Stanjura se přou kvůli sankcím. Neshodnou se, jak odhalit firmy s vazbami na Rusko

Uvnitř kabinetu Petra Fialy (ODS) vznikl spor kvůli uplatňování protiruských sankcí. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) zadavatelé zakázek nedokážou sami odhalovat subjekty napojené na Rusko a měl by jim pomoct Finanční analytický úřad. Šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS) to odmítá.
11. 11. 2022|

Kauzy spojené s dopravním podnikem se v Praze objevují opakovaně. Soudy ale nic neprokázaly

Aktuální pražská kauza, která stála místo mimo jiné náměstka primátora Petra Hlubučka, se točí kolem zakázek dopravního podniku. Zdaleka to není poprvé, co se policie jeho hospodařením zabývá. Letitý zájem o DPP mají také lobbisté a důvod je docela zřejmý – více než dvacetimiliardový rozpočet, ze kterého se platí velký objem dopravy i spousta zakázek. Většina peněz, s nimiž dopravní podnik hospodaří, pochází z veřejných rozpočtů, zejména toho pražského.
18. 6. 2022|

Český úřad řeší obcházení protiruských sankcí, ministři zase postoj ke stavební firmě spojené s oligarchou

Finanční analytický úřad (FAÚ) řeší několik případů obcházení sankcí, které byly uvaleny na ruské firmy a občany v souvislosti s válkou na Ukrajině. Některé firmy se snažily přesunout několik desítek milionů korun. Vláda pro změnu zjišťuje, jak se postavit k fungování stavební společnosti Strabag v Česku. Mateřskou firmu totiž spoluvlastní oligarcha blízký Vladimiru Putinovi Oleg Děripaska. V některých zemích už figuruje na sankčním seznamu.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 20:23|

Soud v kauze opravy hřebčína v Kladrubech potrestal většinu obžalovaných peněžitými tresty

Krajský soud v Hradci Králové v kauze zmanipulovaných zakázek na opravy Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem potrestal celkem sedmnáct obžalovaných. Podmíněný trest a zároveň trest peněžitý dostal jeden z nich. Jen podmínku uložil soud šesti obžalovaným a peněžitý trest deseti. Podle soudu postupovali jako organizovaná skupina, ale škoda fakticky nevznikla. Rozsudek není pravomocný, žalobce se odvolal.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 16:24|

České firmy příští rok očekávají růst ekonomiky i přetrvávající rizika

Růst tuzemské ekonomiky v příštím roce dosáhne čtyř procent, mzdy reálně porostou, odhadují zaměstnavatelské svazy. Největší obavy mají české firmy z rychle rostoucích cen materiálu polotovarů a energie, nestabilních dodávek a vývoje pandemie.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 08:49|

Vladimír Dbalý půjde kvůli zakázkám Nemocnice Na Homolce znovu před soud

Státní zástupce znovu obžaloval někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého a další tři lidi v takzvané třetí větvi kauzy zakázek tohoto zdravotnického zařízení. Obžaloba se týká i Dbalého bývalého náměstka Michala Toběrného a Jana Valtra, který figuruje v jiných kauzách jako spolupracovník lobbisty Iva Rittiga. Již dříve chtěl soud stíhání zastavit, státní zástupce ale nesouhlasil.
17. 9. 2021|

Advokátka využila stíhání lobbisty Horáčka. Vyváděla peníze z jeho firem, míní policie

Policie obvinila bývalou advokátku stíhaného lobbisty Tomáše Horáčka. Podle detektivů nakládala bez jeho vědomí s firmou, kterou ovládal. Horáček je ústřední postavou kauzy nemocničních zakázek a usiluje o status spolupracujícího obviněného.
6. 7. 2021|

Stavebnictví se v únoru propadlo nejvýrazněji od července roku 2016, poklesl i průmysl

Český průmysl v únoru přešel kvůli pandemii do meziročního poklesu o 2,6 procenta z lednového růstu o 0,3 procenta. Hůře si vedla výroba aut, elektrických zařízení i stavebních hmot. Firmy ale uzavřely více nových zakázek než loni, vyplývá z revidovaných údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Výrazný pokles zaznamenalo i stavebnictví, jeho produkce v únoru meziročně klesla o jedenáct procent, jde tak o nejvýraznější meziroční propad od července 2016. Vyšší byl naopak přebytek zahraničního obchodu, ten v únoru stoupl na 22,5 miliardy korun.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 14:42|

Policie obvinila osm lidí kvůli zakázkám středočeských silničářů

Policie obvinila osm lidí kvůli zakázkám na opravy silnic ve Středočeském kraji. Upozornil na to web Seznam Zprávy. Obvinění přišlo rok po policejní prohlídce v sídle Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Hospodaření krajských silničářů kritizovala tehdejší opozice, která také podala trestní oznámení. Tehdejší hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) tvrdila, že jsou všechna podezření falešná.
9. 3. 2021|

Ve vedlejší větvi brněnské kauzy Stoka se přiznala zhruba polovina obviněných, řekl státní zástupce

Ve vedlejší větvi případu údajné korupce na radnici městské části Brno-střed, takzvané kauzy Stoka, se k úplatkům doznala asi polovina z obviněných 26 lidí a jedné firmy. Informoval o tom dozorující státní zástupce Radek Mezlík. Tato vedlejší větev kauzy se týká údajných úplatků na správě nemovitostí městské části, k soudu se ale zatím nedostala.
23. 12. 2020|

Dohodnuté soutěže za úplatky. Klíčový svědek v kauze Stoka popsal soudu ovlivňování zakázek

Klíčový svědek v takzvané kauze Stoka, obžalovaný podnikatel Saman El-Talabani, začal u Krajského soudu v Brně rozkrývat fungování skupiny, která údajně ovlivňovala zakázky na městské části Brno-střed. Talabani je u soudu jako spolupracující obviněný.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 16:03|

Tunelování Pražských služeb před soudem. Obžalovaný exředitel odmítl vypovídat

Soud se začal zabývat údajným tunelováním Pražských služeb. Obžaloba tvrdí, že z firmy vyvedl její bývalý obchodní ředitel Tomáš Kolinger 63 milionů korun. Obžalován je z trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku. Před soudem odmítl vypovídat.
22. 4. 2020|