TÉMA

Družba

Podíl ruské ropy na dovozu do Česka loni mírně stoupl. Mero chystá rozšíření TAL

Podíl ropy z ruského ropovodu Družba loni na celkovém dovozu do Česka činil 58 procent, meziročně je to nárůst asi o dva procentní body. Zbylá část byla tvořena dodávkami z německého ropovodu IKL, který navazuje na italský TAL. Celkově loni do Česka přiteklo 7,4 milionu tun ropy, což je zhruba stejné číslo jako o rok dříve, informoval generální ředitel státní společnosti Mero Jaroslav Pantůček. Podnik v současnosti připravuje rozšíření ropovodu TAL, po jehož dokončení by se měla Česká republika stát nezávislou na ruské ropě.
11. 4. 2024|

Rusko přestalo dodávat Družbou ropu do Polska, do Česka proudí dál

Rusko přestalo dodávat ropu severní větví ropovodu Družba, která vede do Polska. Na Twitteru o tom v sobotu odpoledne informoval šéf rafinérské společnosti PKN Orlen Daniel Obajtek. Podle něj to dodávky zákazníkům neovlivní, protože Polsko získávalo v poslední době z Ruska pouze desetinu své spotřeby surové ropy a dodávky nahradí z jiných zdrojů. Do Česka přeprava ropy ropovodem Družba probíhá podle plánu standardním způsobem, řekla mluvčí společnosti MERO Barbora Putzová.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 20:00|

Česko bude podle Fialy do roku 2025 nezávislé na ropovodu Družba. TAL se rozšíří

Česká republika bude moci být nejpozději od roku 2025 úplně nezávislá na ruském ropovodu Družba. Nejvyšší orgán konsorcia TAL ve středu při zasedání v Rakousku schválil projekt rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Na tiskové konferenci po středečním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 17:04|

Dodávky ropovodem Družba měly krátký výpadek. V Česku se neprojevil

Dodávky ruské ropy z Ukrajiny na Slovensko ve čtvrtek přerušil výpadek elektrického proudu. Česka se problémy nedotkly, čerpalo zásoby ze Slovenska, uvedla Barbora Putzová ze společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba. Provoz se podařilo obnovit během čtvrtka.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 16:49|

Z Družby v Polsku unikala ropa. Provozovatel vyloučil sabotáž

Polský provozovatel ropovodu PERN oznámil, že v úterý večer zjistil únik v jednom potrubí ropovodu Družba, kterým proudí ropa z Ruska do Evropy. Byl detekován zhruba sedmdesát kilometrů od města Plock ve středním Polsku. Přestože ropa proudí potrubím dál, rafinerie ve Schwedtu na východě Německa zaznamenala sníženou kapacitu dodávek. Jižní větev ropovodu, která přivádí ropu i do Česka, je podle společnosti v pořádku. Podle prvotního ohledání škody provozovatelem se nejedná o sabotáž, informovala agentura Reuters.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 23:47|

Přerušení dodávek do Česka bylo kvůli přemíře opatrnosti, řekl Bartuška

„To, co se reálně stalo, byla vysoká míra opatrnosti, která nebyla namístě,“ prohlásil zvláštní zmocněnec pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška v souvislosti se zastavením dodávek ropy prostřednictvím ropovodu Družba do Evropy. Podle něj jsou nyní banky i pojišťovny se vším, co se týká Ruska, příliš opatrné. Dodal nicméně, že jak Rusku, tak Ukrajině se situace do jisté míry hodila.
13. 8. 2022|

Dodávky ropy do Česka ropovodem Družba jsou po osmi dnech obnoveny

Tranzit ropy do České republiky ropovodem Družba byl v pátek ve 20:00 obnoven, sdělila společnost Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu, a firma Unipetrol, která ropu v Česku zpracovává. Dodávky strategické suroviny z Ruska do střední Evropy byly přerušeny od 4. srpna kvůli problému s ruskými platbami za přepravu ropy přes Ukrajinu.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 20:45|

Dodávky ropy Družbou do Česka se podle provozovatele obnoví v pátek nebo v sobotu

Jižní větví ropovodu Družba by měla začít téct ropa do Česka v pátek, nejpozději v sobotu. Řekl to Jaroslav Pantůček, předseda představenstva společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem tuzemské části potrubí. Ropa už podle Pantůčka teče na Slovensko i do Maďarska. Česká republika má aktuálně i bez dodávek ropovodem Družba dostatek ropy, a to až na tři měsíce.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 20:08|

Na Slovensko a do Maďarska už Družbou ropa teče, do Česka ne. Podle Síkely není výkon rafinerií omezen

Dodávky ropy ropovodem Družba do Česka jsou podle společnosti Mero nadále prerušeny a slovenský přepravce ropy Transpetrol avizoval, že obnoveny nebudou. Ruská společnost Transněfť přitom už obnovila dodávky ropy jižní větví ropovodu poté, co slovenská rafinerie Slovnaft po souhlasu Kyjeva a Moskvy zaplatila tranzitní poplatky. Obnovení dodávek potvrdilo Slovensko. Výpadek dodávek ropy nijak neomezuje výkon českých rafinerií, ujistil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 17:50|

Jižní větví Družby neteče ropa, týká se to i Česka

Jižní část ropovodu Družba nepracuje. Potrubí je podle zdrojů agentury Reuters odstavené od začátku srpna. Zastavení tranzitu potvrdila bratislavská rafinerie Slovnaft i slovenský přepravce ropy Transpetrol. Ropovod přivádí ruskou surovinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Důvodem přerušení je podle Reuters problém s platbou tranzitních poplatků mezi Ukrajinou a Ruskem. Tranzitu ropy v severní části Družby se spor netýká.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 22:39|

Ropovod Družba v Rusku se prý stal terčem útoku. Zahřměly tři výbuchy

V Brjanské oblasti na západě Ruska se kdosi pokusil vyhodit do povětří část ropovodu Družba, který přepravuje ruskou ropu do Evropy. O sobotním útoku v neděli informoval server Meduza s odvoláním na informační kanál Baza v aplikaci Telegram. Ropovod nicméně poškozen nebyl, ropa neunikla. Podle společnosti Transněfť Družba funguje normálně.
12. 6. 2022|

Turecko nemůže souhlasit se vstupem Finska a Švédska do NATO, zopakoval Erdogan

Jednání mezi Tureckem a zástupci Finska a Švédska ohledně členství v Severoatlantické alianci nebyla na očekávané úrovni, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara podle něj nemůže souhlasit s tím, aby do NATO vstoupily země, které podporují terorismus. V neděli o tom informovala turecká televizní stanice TRT Haber. V neděli také jednaly státy Evropské unie o ropném embargu. Před pondělním summitem ale nenašly shodu.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 20:03|

Přeložka ropovodu Družba u Církvice bude fungovat od víkendu, obnoví se dodávky z Ruska

Přeložka ropovodu Družba u Církvice na Kutnohorsku je téměř hotová, v pátek se nový úsek začne plnit ropou a od víkendu bude ropovod připravený na běžný provoz. Kvůli akci musela být zhruba na týden přerušena dodávka ropy z Ruska. Práce se stihnou včas a nebude nutné použít nouzové zásoby ropy od Správy státních hmotných rezerv (SSHR), řekl provozně-technický ředitel společnosti Mero Zdeněk Dundr.
10. 11. 2021|

Potrubí muselo ustoupit těžbě. Dělníci přesouvali ropovod Družba pět let, počasí i terénu navzdory

Kvůli postupující těžbě se musel přesunout ropovod Družba a s ním další desítka nejdůležitějších potrubí v Česku. Mimořádně komplikovaná přeložka je podle stavařů evropským unikátem, nedaleko dolu Vršany na Mostecku ji dělníci prováděli pět let. Práce jim komplikovalo počasí, terén i načasování odstávek.
27. 8. 2020|

30 let zpět: Bereme si nazpátek ukradený svátek

Místo dechovky rocková hudba, místo sešikovaných pionýrů parodické průvody studentů, místo slavnostních slibů brigád socialistické práce mítink nezávislých odborů. Podívejte se, jak na mnoha místech po celém Československu probíhaly prvomájové oslavy v prvním roce svobody.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
1. 5. 2020|

30 let zpět: Otevření mostu mezi Moravou a Rakouskem

Poprvé od konce 40. let 20. století se otevřel hraniční most spojující Čížov v moravském Podyjí s rakouským Hardeggem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 4. 2020|

V části Družby byla opět kontaminovaná ropa, do Česka teče zatím čistá surovina

V části ropovodu Družba vedoucí z Běloruska do Polska byla ve středu zjištěna nová kontaminace ropy organickými chloridy. Oznámil to podle zpravodajského serveru RBC ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Dodávky suroviny byly v tomto úseku ve středu večer přerušeny, k jejich obnovení došlo ve čtvrtek ráno, píše RBC.
20. 6. 2019Aktualizováno20. 6. 2019, 16:47|

Stát zapůjčil asi třetinu rezerv ropy. Doplnění potrvá zhruba půlrok

Doplnění zapůjčené ropy do státních rezerv bude podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra trvat zhruba půl roku. Řekl to ČTK a Českému rozhlasu na brněnském veletrhu IDET. Ropovodem Družba přibližně měsíc ropa netekla kvůli kontaminaci, stát formou zápůjčky poskytl Unipetrolu asi třetinu z rezerv.
29. 5. 2019|

Do Česka opět proudí ropa. Ropovod Družba už je v provozu

Do Česka po měsíci opět proudí ropa ropovodem Družba. Dodávky ze Slovenska byly obnoveny v pondělí ve 12:00, potvrdila mluvčí státního provozovatele ropovodů Mero Radomíra Doležalová. Zároveň bylo ve stejný čas spuštěno hlavní čerpadlo v přečerpávací stanici Klobouky u Brna, čímž byl zprovozněn ropovod Družba na českém území, uvedla. Ropa, která nyní proudí do Česka, je podle ní kvalitativně v pořádku.
27. 5. 2019Aktualizováno27. 5. 2019, 14:10|

Plné obnovení přepravy ropy Družbou potrvá dva měsíce, tvrdí běloruská ropná společnost

Plné obnovení přepravy ropy ruským ropovodem Družba po nedávném znečištění suroviny potrvá dva měsíce. Podle ruské agentury TASS to uvedla běloruská státní ropná společnost Belněftěchim. Družbou se přepravuje ropa i do České republiky, která spolu s dalšími zeměmi napojenými na ropovod dovoz ruské ropy zastavila už v dubnu. Ukrajinská distribuční společnost Ukrtransnafta ovšem v úterý zároveň oznámila, že ruská ropa začala po přerušení dodávek opět proudit do Maďarska.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 22:14|

Maďaři testují ruskou ropu. Obsahuje prý stále velké množství organického chloridu

Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL již obdržela testovací dodávky ruské ropy z ropovodu Družba. Agentuře Reuters to potvrdily dva zdroje. Podle jednoho ze zdrojů má ale dodávaná surovina stále nadlimitní obsah organického chloridu. Dodávky ropovodem, kterým teče ropa i do České republiky, byly přerušeny koncem dubna právě kvůli znečištění touto látkou, která může poškodit rafinerie. Česká vláda pak v pondělí schválila další zápůjčku ropy ze státních rezerv pro petrochemický holding Unipetrol.
13. 5. 2019Aktualizováno13. 5. 2019, 17:32|

Družbou znova proudí ropa do Evropy

Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta obnovil transfer ropy k evropským klientům ropovodem Družba. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti. Dodávky ropovodem, kterým teče ropa i do České republiky, byly přerušené koncem dubna kvůli znečištění ropy organickým chloridem.
11. 5. 2019Aktualizováno11. 5. 2019, 15:51|