Ukrajina oznámila odstavení Družby. Maďarsko má obavy, Česko ne

Ukrajina hodlá podle dostupných informací od příštího roku zastavit transport ruské ropy přes ropovod Družba. Zásobování Česka touto surovinou pokračuje bez omezení, uvedl v reakci na to státní provozovatel ropovodů Mero. V současnosti podnik pokračuje v pracích na rozšíření ropovodu TAL z Itálie, čímž plánuje nahradit dodávky z Ruska. Hotovo by mělo být v první polovině příštího roku. V horší situaci mohou být Maďarsko nebo Slovensko, které odklon od ruských paliv neprovedly.

Na začátku příštího roku skončí platnost rusko-ukrajinské dohody o transportu ropy do Evropy. Některá ukrajinská média napsala, že podle poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka Kyjev nemá v úmyslu ji obnovit.

„Zásobování Česka ropou není nijak omezeno,“ uvedlo Mero. Podnik připomněl, že v současnosti jsou v plném proudu technické práce na zvýšení kapacity ropovodu TAL z italského Terstu. Projekt přibližně za 1,6 miliardy korun má od roku 2025 zajistit zvýšení kapacity pro Česko o čtyři miliony tun ropy ročně, do země tak bude možné ropovodem dodat až osm milionů tun za rok. Rozšíření ropovodu má Česko zbavit závislosti na ruské ropě.

Jako problém pro Česko nevidí případné zastavení dodávek ropy ropovodem Družba přes Ukrajinu z Ruska ani český zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška. Na síti X napsal, že by to nebylo poprvé, co Ukrajina varovala před možným zastavením. „Ať to tentokrát dopadne jakkoli, pro Českou republiku to nebude problém,“ uvedl.

Práce podle mluvčí Mera Barbory Putzové pokračují podle harmonogramu. „Aktuálně se pracuje na výměně čerpadel, motorů a dalších komponentů v Itálii, Rakousku a Německu. V minulých měsících jsme instalovali v souvislosti s tímto projektem také nové potrubí s větší přepravní kapacitou na Centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi,“ uvedla.

Na navýšení přepravní kapacity bude podle ní podnik připraven na konci letošního roku, kdy budou hotové všechny technologické úpravy. „Následně budou probíhat další nutné kroky, jako je instalace záložních čerpadel, provozní zkoušky a certifikace. Od ruské ropy by se mohlo Česko odstřihnout v první polovině roku 2025,“ dodala Putzová.

V současné době ropa teče do Česka ze dvou hlavních zdrojů. Z loni dovezených 7,4 milionu tun ropy přiteklo zhruba 58 procent prostřednictvím ropovodu Družba, kterým proudí ropa z Ruska. Další část ropy přitéká z německého ropovodu IKL, který navazuje na italský ropovod TAL.

Problémy Maďarska a Slovenska

Pokud Ukrajina k ukončení provozu Družby skutečně sáhne, znamenalo by to velké komplikace pro Maďarsko a Slovensko, které jsou na ruské ropě prakticky závislé. Ukrajinské sankce již zastavily vývoz ropy od společnosti Lukoil do Evropy, takže ji musely nahradit jiné ruské společnosti, jako je Tatněfť. Obě země se však prý stále potýkají s nenaplněnou kapacitou objemu ropy. Největší problémy má hlavně slovenská rafinerie Slovnaft, která nutně potřebovala zvýšit rafinaci, aby doplnila zásoby paliva, o které přišla v květnu a červnu při údržbě.

Poradenská společnost ExPro, která se zaměřuje na paliva, uvedla, že množství ruské ropy proudící z Ruska přes Ukrajinu do evropských zemí se v červenci zvýšilo na 1,09 milionu tun z 540 tisíc tun v červnu. Maďarsko a Slovensko si stěžovaly právě na velký pokles červnových dodávek.