TÉMA

Volební model

Korčok vyhrál první kolo prezidentských voleb na Slovensku. Ve druhém se utká s Pellegrinim

V prvním kole prezidentských voleb na Slovensku zvítězil kariérní diplomat Ivan Korčok. V rozhodujícím druhém kole se 6. dubna střetne s předsedou slovenského parlamentu a šéfem vládní strany Hlas–SD Peterem Pellegrinim. Korčok, který kritizuje politiku současné vlády premiéra Roberta Fica, dal najevo, že se před druhým kolem bude snažit oslovit i voliče z jiné části politického spektra. Po sečtení hlasů ze všech okrsků získal Korčok 42,51 procenta, Pellegrini 37,02 procenta.
23. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 04:55|

ANO má ve volebním modelu Kantaru už skoro dvojnásobek toho co SPOLU

Únorový volební model agentury Kantar ukazuje na další posílení dlouhodobě prvního hnutí ANO. Jeho náskok je v průzkumu patrný jak vedle druhé ODS, tak i případné koalice SPOLU. Oproti ní by dosáhlo na takřka dvojnásobný zisk. Pokud by strany kandidovaly samostatně, do sněmovny by se dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
10. 3. 2024|

Median: ANO v lednovém modelu vede, i když oslabilo, druzí by byli Piráti

Nejsilnější ze stran nynější vládní koalice by podle lednového volebního modelu agentury Median nebyla ODS jako v minulých měsících, nýbrž Piráti se ziskem 13 procent. Občanským demokratům agentura přisoudila 12 procent. Nic se však oproti minulosti nezměnilo na tom, že v čele je opoziční ANO. Proti modelu z prosince mu ale klesla podpora z 35 na 31,5 procenta.
20. 2. 2024|

ANO má ve volebním modelu Kantaru 35 procent. ODS posílila, Piráti oslabili

Nový lednový volební model agentury Kantar přisuzuje první místo nadále hnutí ANO. S výrazným odstupem za ním by byla ODS, i když ta si ve srovnání s posledním průzkumem polepšila. Naopak Piráti si v modelu pohoršili a měli by stejný výsledek jako SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
11. 2. 2024|

Hnutí ANO ve volebním modelu Kantaru zvyšuje náskok, pokles podpory je patrný hlavně u ODS

Listopadový volební model agentury Kantar potvrzuje převahu hnutí ANO, které na prvním místě ještě posílilo, zatímco ODS si na druhém místě pohoršila. Rozdíl mezi nimi přesahuje dvacet procentních bodů. Podle výzkumu se na propadu ODS v listopadu podepsalo schvalování konsolidačního balíčku či stávky. Tyto události se navíc zřejmě projevují na nízkém výsledku spokojenosti s politickou situací. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
10. 12. 2023|

Median: V říjnu by sněmovní volby vyhrálo ANO, SPD by předstihlo Piráty

Volby do sněmovny by v říjnu vyhrálo ANO se ziskem 35 procent hlasů. Proti zářijovému průzkumu si o jeden procentní bod polepšilo. Druhá ODS by získala 13,5 procenta a třetí by skončilo SPD s 10,5 procenta. ODS si polepšila o půl procentního bodu a SPD o procentní bod. SPD oproti září předstihlo Piráty, kteří 2,5 procentního bodu ztratili, v říjnu by získali devět procent hlasů. Do sněmovny by se dostaly ještě STAN a TOP 09 se šesti procenty. Vyplývá to z říjnového volebního modelu, který zveřejnila agentura Median.
1. 12. 2023|

V novém volebním modelu Kantaru posílila ODS, polepšili si i Piráti a SPD

V říjnovém volebním modelu agentury Kantar obhájilo hnutí ANO první pozici, byť vykázalo mírný pokles. Naopak lepšího výsledku než před měsícem dosáhla v modelu ODS na druhém místě a polepšili si také Piráti a SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo pět subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
12. 11. 2023|

Hnutí ANO se podle volebního modelu Kantaru drží na svém, oslabuje ODS i Piráti

V zářijovém volebním modelu agentury Kantar si hnutí ANO drží s náskokem první místo, druhá je ODS a jako třetí se umístilo hnutí SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.
8. 10. 2023|

Volby by dle Medianu v červenci vyhrálo ANO, druhá by byla ODS a třetí Piráti

Volby do sněmovny by v červenci vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33 procent hlasů. Jeho podpora oproti červnu klesla o 2,5 procentního bodu. Druhá ODS by získala 15 procent, meziměsíčně o jeden procentní bod více. Stejně si polepšili i třetí Piráti, obdrželi by 12 procent hlasů. S osmi procenty následuje SPD. Hnutí STAN by obdrželo 6,5 procenta a TOP 09 a sociální demokraté (SOCDEM) se pohybují na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny, získali by 5,5 procenta, respektive pět procent hlasů. Vyplývá to z volebního modelu, který zveřejnila agentura Median.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 13:13|

Median: ANO v květnu zesílilo, sněmovní většinu by mělo s každou další stranou

Opoziční ANO by podle volebního modelu agentury Median získalo v případných květnových volbách do Poslanecké sněmovny 34,5 procenta hlasů – více než dvojnásobek oproti druhé ODS s patnácti procenty. Nad pětiprocentní hranicí jsou také Piráti, SPD, STAN a TOP 09, naopak lidovci pod ní.
23. 6. 2023|

ANO v květnovém modelu Kantaru posílilo, podle průzkumu získává voliče vládní koalice

V nejnovějším volebním modelu agentury Kantar se sice na pořadí na prvních místech nic nezměnilo, ANO však díky růstu preferencí zvětšilo svůj náskok před ODS. Do sněmovny by se dostali ještě Piráti, SPD a STAN. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.
11. 6. 2023|

Median: ANO by ve sněmovních volbách získalo nejvíce hlasů. Jeho preference ale klesly

Nejvyšší voličské preference si i v dubnu udrželo ANO. Po několikaměsíčním růstu podle modelu agentury Median nicméně klesly. ANO by tak volilo 31 procent lidí. Druhé místo by v případných dubnových volbách obsadila ODS s podobným výsledkem jako v březnu, a to s patnácti procenty hlasů. Třetí by byli Piráti, kteří posílili na 10,5 procenta, a prohodili si tak místo s SPD. To naopak oslabilo a skončilo by na čtvrtém místě s 8,5 procenta. STAN by dostal 7,5 procenta hlasů a nad pěti procenty potřebnými pro vstup do sněmovny by ještě skončila KDU-ČSL, která si od března polepšila. Vyplývá to z údajů, které agentura zveřejnila na svém webu.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 13:06|

ODS v novém modelu Kantaru dál oslabila, ANO by přesáhlo třicet procent

V dubnovém volebním modelu agentury Kantar potvrdilo hnutí ANO svou čelní pozici a ještě posílilo. Na zvětšení rozdílu mezi prvním a druhým v pořadí mělo ale vliv hlavně oslabení ODS. Celkem by hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny tentokrát překonalo osm politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.
14. 5. 2023|

V březnovém modelu Kantaru si pohoršily vládní strany s výjimkou Pirátů. ANO vede

Hnutí ANO si v novém modelu Kantaru udrželo první pozici. Druhá ODS vykázala horší výsledek než o měsíc dřív. Z vládních členů ale nebyli občanští demokraté jediní, kteří si v modelu pohoršili. Celkem by se podle posledního průzkumu do dolní komory dostalo šest subjektů, na pěti procentech by byla i ČSSD, která v posledních volbách ze sněmovny vypadla. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
16. 4. 2023|

Median: Ve sněmovních volbách by nejvíce hlasů získalo ANO. Druhá by byla ODS

Ve volbách do sněmovny by nyní na prvním místě skončilo ANO s 34,5 procenta hlasů. S odstupem by následovala ODS, kterou by volilo 15,5 procenta lidí. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median. SPD by získala deset procent, Piráti 8,5 procenta a STAN osm procent. Kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do dolní komory by byly TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 11:43|

Median: Sněmovní volby by vyhrálo ANO, druhá skončila ODS

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO, které by získalo 32 procent. Za ním skončila ODS se 14,5 procenta, ukazuje volební model agentury Median. Na třetí příčce se umístili Piráti s 11,5 procenta hlasů, následně SPD s 9,5 procenta. V dolní komoře by usedli také Starostové, kteří získali sedm procent. Na hranici  vstupu do sněmovny se pohybují TOP 09 a ČSSD, volební model jim přisuzuje shodně pět procent hlasů.
14. 3. 2023|

ANO by podle únorového volebního modelu Kantaru bylo první

Hnutí ANO si i v únorovém volebním modelu agentury Kantar CZ udrželo první pozici, ve srovnání s posledním průzkumem z října si polepšilo. Na druhém místě by zůstala ODS, u níž oproti minulému modelu nedošlo ke změně. Hranici pěti procent nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by v tomto měření překročilo šest politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi. Také zkoumala, jak jsou lidé spokojeni s dosavadními kroky nového prezidenta Petra Pavla.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 14:51|

Rozdíly ve volebních modelech jsou minimální, konečný výsledek může něco zvrátit jen těžko, soudí sociolog

V pondělí zveřejnily volební modely agentury Ipsos a Median, o víkendu Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi a STEM pro CNN Prima News. Podle nich by druhé kolo prezidentské volby vyhrál Petr Pavel. Rozdíly v jejich výsledcích jsou dle ředitele společnosti STEM a sociologa Martina Buchtíka minimální. „Konečný výsledek může zvrátit něco jen velmi těžko,“ zhodnotil v Interview ČT24. Pravděpodobnost výhry je tak dle něj výrazně na straně Pavla, ačkoliv se může stát cokoliv, jak podotkl. Volební účast bude podle něj vysoká, pohybovat se bude mezi 65 a 71 procenty. Společnost totiž vnímá volbu prezidenta jako symbolicky důležitou a srozumitelnou, myslí si sociolog. Značnou roli však podle něj hrají také emoce.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 22:52|

Jeden průzkum favorizuje Babiše, druhý Pavla. Nerudová podle obou mírně ztrácí

Bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš by nyní v prvním kole prezidentské volby dostal podle volebního modelu agentury Ipsos 28,6 procenta hlasů. V těsném závěsu za ním by byl někdejší vysoký představitel NATO a české armády Petr Pavel s 27,8 procenta. Naopak podle agentury Median by první kolo vyhrál Pavel se ziskem 29,5 procenta hlasů před Babišem, který by získal 26,5 procenta hlasů. Podle obou průzkumů by pak třetí místo zaujala bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která by podle agentury Ipsos získala 24,6 procenta hlasů a podle agentury Median 21 procent hlasů.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 17:03|

Volební model Medianu poprvé favorizuje Nerudovou, získala by 28 procent

Danuše Nerudová získala ve volebním modelu agentury Median největší podporu ze všech devíti kandidátů. Výzkum jí přiřkl pro první kolo 28 procent hlasů před Andrejem Babišem (ANO) s 26,5 procenta a Petrem Pavlem s 23,5 procenta. Nerudová figuruje v čele některého průzkumu poprvé. Ve druhém kole by podle Medianu měla Nerudová šanci Babiše porazit, více hlasů než bývalému premiérovi by ve druhém kole hodili respondenti agentury i Pavlovi, velká část dotazovaných ale zůstává v těchto duelech nerozhodnutých.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 16:22|

Nerudová v listopadu podle modelu Ipsos dotáhla Pavla. První kolo by vyhrál Babiš

První kolo prezidentské volby by v listopadu podle modelu agentury Ipsos vyhrál předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš s 29,7 procenta. O druhé místo by bojovali generál Petr Pavel se ziskem 25,3 procenta a ekonomka Danuše Nerudová s 25 procenty. Proti říjnovému průzkumu agentury Babiš v preferencích předstihl Pavla a vedle bývalého premiéra si od října polepšila také Nerudová, která se dostala v preferencích těsně za Pavla.
2. 12. 2022|

Median: Ve volbách v říjnu by ANO získalo 31,5 procenta. Podpora ODS klesla

Volby v říjnu by vyhrálo hnutí ANO s 31,5 procenta hlasů, jeho podpora proti září mírně vzrostla, ukázal volební model agentury Median. Zisk ODS by podle něj naopak klesl na 13,5 procenta. SPD by měla 12 procent a Piráti 11 procent. Mezi osmi stranami a hnutími, které v modelu překonaly pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny, by v říjnu byli také sociální demokraté. Podle Medianu ale nelze spolehlivě určit, zda je jejich podpora nad touto hranicí, nebo pod ní.
15. 11. 2022|

Volební model ukazuje propad u ANO, posílili ODS a Piráti

Hnutí ANO podle říjnového volebního modelu agentury Kantar CZ oslabilo, nadále však zůstalo na prvním místě. ODS na druhém a Piráti na třetím místě si pak podle průzkumu naopak za poslední měsíc polepšili. Celkem by pětiprocentní hranici překročilo šest politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
13. 11. 2022|

V prvním kole prezidentských voleb by vyhrál Petr Pavel, ukazuje model Medianu

V prvním kole prezidentských voleb by v září vyhrál generál Petr Pavel. Je to poprvé od loňského září, kdy předstihl ve volebním modelu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Rozdíl je sice v rámci statistické chyby, potvrzuje ale dlouhodobě rostoucí preference Pavla, a naopak stagnující u Babiše. Na třetím místě by skončila ekonomka Danuše Nerudová. Pavel by uspěl i v druhém kole volby. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median.
13. 10. 2022|