V modelu Kantaru si pohoršili Piráti i SPD, lépe je na tom ANO

Hnutí ANO dominuje volebnímu modelu agentury Kantar i podle červnového průzkumu, ve kterém své preference oproti posledním číslům ještě vylepšilo. Mírně lepší výsledek by měla i ODS, vyšší podporu by vykázalo i hnutí STAN. V modelu si naopak pohoršili Piráti a SPD. K pětiprocentní hranici se přiblížila podle průzkumu Přísaha, která v červnu zaznamenala úspěch v eurovolbách. Pokud by strany kandidovaly samostatně, do sněmovny by se dostalo pět subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.

Na prvním místě by bylo hnutí ANO s 34 procenty. Ve srovnání s posledním dubnovým průzkumem Kantaru je to nárůst o dva procentní body. Zvrátilo tak sestupnou tendenci z předchozích měření. Podle autorů modelu k hnutí přešli někteří nevoliči, další pocházejí ze stran napříč celým politickým spektrem. „Těmto lidem se líbí, že hnutí má známé osobnosti, lepší názory a zabývá se hodně sociální politikou,“ uvádí zpráva Kantaru.

Druhá by byla ODS s šestnácti procenty, která si tak v modelu polepšila o půl procentního bodu. Třetí by byli Piráti s devíti procenty, kteří si ovšem pohoršili o dva procentní body. „Voliči u Pirátů jako důvod odchodu nejčastěji uváděli nedostatečné reprezentování v médiích a malou podporu v průzkumech, proto nejvíce přecházejí k ostatním stranám vládní koalice nebo k hnutí ANO,“ přibližuje zpráva.

U SPD vadí politikaření, vyplývá z měření

STAN v modelu posílil o procentní bod na 8,5 procenta a dosáhl by tak na čtvrté místo. Hnutí SPD totiž zaznamenalo mezi stranami největší odliv voličské přízně, v modelu má šest procent, ve srovnání s dubnem o tři procentní body méně. „Nejčastější důvody odlivu voličů od SPD byly přílišné politikaření, nedodržování slibů nebo třeba spojení s Trikolorou. Bývalým příznivcům se také nelíbí, že strana nepřichází s ničím novým. Z těchto důvodů odcházejí nejčastěji k hnutí ANO nebo mimoparlamentním stranám,“ nastiňuje zpráva Kantaru.

Právě z mimoparlamentních stran zaznamenala podle modelu posílení Přísaha, která se s 4,5 procenta přiblížila pětiprocentní hranici, jejíž překročení je nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny. K Přísaze autoři průzkumu poznamenávají, že „čerpá nové příznivce z hnutí ANO, u Přísahy cítí na základě voleb do Evropského parlamentu určitý potenciál, je to pro ně něco nového a jiného ve srovnání se současnými zavedenými subjekty“.

Úbytek podpory podle průzkumu naopak zaznamenaly další dvě vládní strany – TOP 09 a KDU-ČSL. První by si pohoršila o procentní bod na čtyři procenta, druhá o půl procentního bodu na tři procenta. Na třech procentech by byli rovněž komunisté. Na 2,5 procenta by dosáhli jak Zelení, tak Svobodní i SOCDEM.

Na základě preferencí z posledních tří průzkumů (kvůli zajištění dostatečného množství dat za jednotlivé regiony) provedl Kantar modelování počtu mandátů. Přepočet je učiněn tak, jak by se dělal i po sečtení hlasů ve volbách. Hnutí ANO by získalo 95 mandátů, ODS 43, Piráti 25, SPD 19 a STAN 18. Současná vládní koalice by tak nyní neobhájila většinu, získala by pouze 86 mandátů.

Model zisku mandátů
Zdroj: Kantar CZ

Podobná situace při účasti koalice SPOLU

Za situace, že by se voleb v době sběru dat zúčastnila koalice SPOLU (složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) tak jako v roce 2021, ovšem už ne koalice Pirátů a STAN, by hnutí ANO získalo 34,5 procenta, ve srovnání s dubnem je to opět zlepšení o dva procentní body.

Volební model hypoteticky, s koalicí (10. 6. až 21. 6. 2024, tech. CATI a CAWI, 1033 resp., stat. chyba ±1,1 až ±3,5 p. b.)
Zdroj: Kantar CZ

Koalice SPOLU by zůstala na 22,5 procenta. Piráti by si pohoršili o dva procentní body na devět procent, hnutí STAN by si polepšilo o procentní bod na 8,5 procenta a SPD by ztratila tři procentní body a dosáhla by na šest procent. Nejblíže pětiprocentní hranici by i v tomto případě byla Přísaha se 4,5 procenta.

Modelování počtu mandátů provedené stejně jako jako v případě jednotlivých stran ukazuje, že by hnutí ANO mělo 89 mandátů, koalice SPOLU by svůj zisk překlopila do 56 mandátů, Piráti by získali 23, SPD 17 a STAN 15 mandátů. Současná koalice by dosáhla na 94 mandátů, pořád by to tedy nestačilo na nadpoloviční většinu.

Model zisku mandátů
Zdroj: Kantar CZ

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 93. vlna průzkumu Trendy Česka

Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 10. 6. až 21. 6. 2024 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).

Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 1035 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/− 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,5 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.

Do volebního modelu počítajícího s koalicí vstoupilo 1033 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/− 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,5 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.